Op 14 april j.l. schreef ik voor de 2e keer over het Het corona virus. In dit schrijfsel schreef ik dat ik hoopte dat er geen 2e golf zou komen en dat wij onze vakantie zelf hebben uitgesteld naar een later moment.
Helaas heeft het anders uitgepakt, en waarom eigenlijk? Helaas kun je slechts vermoedens uitspreken, en ik ben hierin zeker geen expert.
Wat ik zelf denk is dat de Nederlanders 'corona-moe' zijn geworden en dat de Nederlandse mentaliteit hier in ook een heel groot aandeel heeft. "Wij" Nederlanders willen eigenlijk alleen maar discussiëren over de genomen maatregelen en zelf beslissen wat het beste voor ons is. Dit fenomeen kwam ik ook al tegen toen Bultrug Johannes (die later een Johanna bleek) op een zandplaat tussen Den Helder en Texel overleed. Zelfs de 'gevestigde orde' deed hier rijkelijk aan mee.
Zo ook met de pandemie waar de hele wereld nu in zit. In Den Haag worden besluiten genomen op adviezen van het RIVM, GGD's en het OMT (Outbreak Managemant Team). In deze 3 partijen (GGD, RIVM en OMT) hebben experts als virologen, epidimiologen, meer mensen die er voor gestudeerd hebben hebben de koppen bij elkaar gestoken en bekeken wat de bevolking het beste kan doen. Nu moet de regering hierin de juiste weg zien te vinden en daarbij enkele maatregelen uitroepen zoals  geen grote groepen, maximaal 30 mensen in een (openbare) ruimte enz.
Nu zijn er ook instanties die op een één of andere manier wettelijk zich niet aan deze maatregelen hoeven te houden: de kerken/geloofsgemeenschappen.
Ik wil geen kritiek leveren over het geloof in het algemeen, maar de manier van handelen van de kerken in deze corona tijd stuit mij enorm tegen de borst.
De kerken negeren veel de adviezen die de regering aan haar bevolking geeft (denk aan die kerk in Staphorst) en laten op een zondagsdienst meer dan 30 personen toe in kun gebedshuis en dat terwijl de horeca dit op dit moment gewoon verboden is. Sterker nog, de horeca is helemaal gesloten m.u.v. de "afhaal". Nu kun je beweren dat een kerk-gebouw veel groter is dan een horca-etablisement, maar 30 = 30 en geen mens meer. Erg jammer (vind ik!!) dat de kerken deze adviezen gaan negeren en meer toch dan 30 mensen toe laten.
Zo ook het voetbal.. Alle andere sport competities worden stil gelegd, en het voetbal (1e en ere divisies) mag gewoon door. Te stom voor woorden! Er zijn al voetbalploegen die met COVID-besmettingen te maken hebben en dan zou je verwachten dat de KNVB en de juiste ministeries ook het voetbal stil legt JUIST om verdere besmettingen te voorkomen? Niet dus....

Het maken van uitzonderingen is voeding voor verhitte discussie waar 'wij' Nederlander gek op zijn en het levert ook nog eens forse onduidelijkheden op.
Mijn oproep aan Rutte en zijn collega's:

  • Wees duidelijk, 30 mensen max = 30 mensen max, ook in alle gebedshuizen. Leg dit vast in een (nood) verordening!
  • Een competitie = een competitie, ongeacht welke sport er bedreven wordt. Ligt het honkbal/volleybal/tennis/zwemmen/atletiek/schaatsen of wat dan ook stil, leg dan ook het voetbal helemaal plat. Gelijke monniken - gelijke kappen!
  • Wees consequent, maak geen uitzonderingen voor wie/wat dan ook (Kerken / KNVB etc.). Dit levert alleen maar discussie en onduidelijkheden op.
  • Sla eens harder met de vuist op tafel en zeg 'zo gaan we het doen, en niet anders!' en laat het niet aan het 'gezonde verstand van de bevolking' over. Hier vind je te veel meningen en inzichten.

(Nu moet je niet van die toestanden hebben als de bruiloft van Ferd Grapperhaus)


Nu nog even over onze geplande vakantie naar Gran Canaria. Die is helaas niet door gegaan. Enkele dagen voor ons vertrek ging Spanje geheel op Oranje. Helaas betekende dit voor ons dus thuis blijven en niet in het vliegtuig. Nu waren we samen erg toe aan een vakantie, dus dan maar een last minute geboekt naar een Centerpacs in Limburg.
En raad eens??? Juist... Helaas door privé omstandigheden hebben we besloten ook deze vakantie vroegtijdig af te breken. Dus het woord vakantie heeft bij ons een vervelende smaak gekregen dit jaar.
Bijkomend voordeel van dit gedoe is dat we nu een voucher hebben om als het wel mogelijk is ergens volgen jaar alsnog op vakantie te gaan naar Gran Canaria of elders.
Uiteraard moet het op familie vlak wel mogelijk zijn, hier staan n.l. enkele ingrijpende veranderingen op ons te wachten waarvan we zeker weten dat die er aan komen.
Had ik begin dit jaar al een vooruitziende blik??? (Zie Nieuw jaar en de vooruitzichten..) Je zou het haast denken...

Jouw reactie

Als antwoord op Some User