Mast PE1PQX

Wat is 'Amateur Radio'?


Amateur Radio, ook wel bekend als 'Ham Radio'. Radio-amateurs of zendamateurs zijn mensen die een hobby hebben gemaakt van het uitoefenen van experimenten op het gebied van het uitzenden en ontvangen van radio- en/of televisiesignalen. In Nederland zijn er ongeveer 16.000 mensen die deze hobby (legaal) uitoefenen.
Wereldwijd zijn er radio-amateurs geweest die in rampgebieden de eerste nood- communicatie hebben verzorgd, zo ook hier in Nederland tijdens de watersnoodramp in 1953, en ongetwijfeld in 2005 tijdens de ramp met orkaan Katrina in de VS.

Vormen van uitzendingen

Er zijn verschillende vormen van uitzendingen (modulatie vormen). Het meest bekend zijn FM- en AM-spraak en morse. Morse is tevens ook de oudste methode van uitzenden. Reeds in 1835 heeft Samuel Morse deze code ontwikkeld, en Guglielmo Marconi in 1899 draadloos morse berichten overgeseind. Naast spraak en morse-code maken radio-amateurs onder andere ook gebruik van andere vormen zoals FSK, ATV (amateur TV), Packet Radio en amateur satellieten. Een bijzondere vorm van communicatie is via meteorieten (meteor-scatter) en via de maan (EME, Earth-Moon-Earth of Moonbounce).
Andere radio-amateurs kiezen ervoor om alleen contacten te maken over een zo groot mogelijke afstand (DX), of alles zelf te bouwen in plaats van kopen.

Links staan in het menu een aantal links met informatie over het betreffende onderwerp, er zijn veel meer facetten in deze hobby, dit zijn de onderwerpen wat mij interesseert, en zijn wel technisch van aard.

Iedere radioamateur is herkenbaar aan zijn (unieke) roepletters, mijn roepletters zijn sinds november 1992 'PE1PQX', daarvoor had ik 2 jaar lang 'PD∅RJH'