Vervolg op "Portabel radio actief....?":
In het vorige deel kon u al lezen dat ik bezig was met een portabel radio koffertje. Afgelopen week was ik met Margriet een paar dagen weg in Sauerland, ongeveer 30 à 40km ten zuiden van Winterberg.
Vlak bij Bad Laasphen in het kleine plaatsje Glashütte hadden we een vakantiehuisje gehuurd die lekker afgelegen was. Je kon dus redelijk vrij je gang gaan.
De koffier die ik on het vorige deel beschreef had al kleine aanpassingen gekregen. Het arduino-GPS-klokje bleek op HF te storen. Hier kwamen broer René en ik achter bij een zeer bescheiden veldavondje bij het Haantjeduin hier in het bos.
Die moest dus wieberen....
Ook hebben we hier een antenne getest, te weten een MFJ 1899T vertical. De resultaten waren zeker niet slecht te noemen. René had deze klaar gemaakt voor veldwerk, inclusief draden voor tegencapaciteit. Mijn end-fed (een 3-band versie) had een los-zittend moertje en maakte geen goed contact met de straler, hier kwamen we achter toen we deze aansloten na de vertical. Die werd dus opgeborgen en werd er verder getest met de MFJ vertical. Resultaten waren acceptabel tot goed te noemen, in CW werden er een paar QSO's gemaakt door René. (Ik baal er nog steeds van dat ik CW niet in de vingers heb, misschien moet ik nog eens proberen???)
Omdat de resultaten van de vertical niet tegenvielen en ook heel eenvoudig meegenomen kan worden tijdens een vakantie is het besluit genomen dat ik deze ook ging aanschaffen. Om toch niet helemaal afhankelijk te zijn heb ik ook voor veldwerk toch nog een 5-band end-fed kit besteld bij HFkits.nl. Zo kon ik toch vanaf 3.5MHz tot en met 29MHz uitkomen.
Om de vertical op te kunnen zetten heb ik mijn fotostatief kunnen gebruiken. Een statiefgondel van mijn Canon EF 100mm F2.8 macro-objectief werd niet gebruikt, maar wilde ik ook niet vernachelen voor de vertical. Ook hier bleek een 3D-printer uitkomst te bieden: een opvulring werd getekend en geprint om in de statiefgondel geklemd te worden. Samen met 2 stroken aluminium, een PL-doorvoer met moeren, een verloop PL-BNC en een 2-tal M4 moeren/bouten verder was deze oplossing ook werkbaar en stond de vertical netjes op het statief te pronken. De draden voor tegencapaciteit konden keurig met soldeer/pers ogen onder de M4 moeren geklemd worden.
Ook deze antenne is bruikbaar van 3.5MHz tot en met 29MHz, inclusief WARC-banden.
Zo heb ik de keus tussen 2 antennes, een vertical en een end-fed om portable uit te kunnen komen op welke plek dan ook. Maar omdat ik geen CW beheers ben ik verder gaan kijken naar die Raspberry die ik eerder genoemd heb.
Mijn keus was (om snel wat te kunnen doen buiten alleen SSB) gevallen op een kant-en-klaar te downloaden pakket dat op een Raspberry kan werken: Ham-Pi. Hiermee zijn ook modes als FT8 en FT4 te bedrijven.
Eerste testen voor vakantie vertrek waren goed, ik kon met mijn FT-818 FT4 en FT8 ontvangen/decoderen en ook zenden. Dit was voor mij eerst voldoende om de vakantie door te komen.
Het vervelende was toen we eenmaal op vakantie in Sauerland waren het hele zend-traject niet meer wilde werken; de software produceerde een foutmelding die ik er niet 1-2-3 uit kon halen.
Of dit door de Prolific USB-RS232 adapter komt of door een programma-fout weet ik niet. Mijn kennis van Linux is hiervoor te beperkt. (het OS van een Raspberry is een afgeleide van Debian Linux). Hiervoor zijn meer testen nodig om dit uit te vlooien.
Het meelezen en decoderen van FT8 op HF werkte uitstekend daar in Sauerland, ik hoorde/zag heel Europa voorbij komen en ook nog wat daarbuiten. Erg jammer dat zenden niet wilde lukken... Gebruikte antenne was de MFJ vertical op het balkonnetje.
Helaas toch aangewezen op SSB spraak, maar dat mocht de pret ook niet drukken. Vanaf Glashütte heb ik een QSO kunnen maken met broer René op 20mtr. Rapporten waren niet 59+ over en weer, maar was toch goed genoeg.
Mijn doel van 'portabel' QRV was deels geslaagd, ik was ON-AIR zonder gebruik te maken van 230Volt uit het stopcontact. Volgende stap was QRV zijn vanaf een volledig vrije locatie en deze had ik gevonden in de Bruchhauser Steine. Naast de Feldstein heb ik op een bankje de spullen uit de tas gehaald en daar een poging gedaan was QSO's te maken, zie foto rechts. Helaas waren de condities niet lekker en kwam ik nergens goed binnen, René hoorde op 40mtr wel dat ik een signaal zette maar kon er geen brood van maken.
Op vrijdag 23 september heb ik de 5-banden endfed eens opgehangen tussen het bakon hekje en een houten hek een stuk verderop. Deze antenne is ruim 20 meter lang en hiervoor heb je even wat ruimte en tijd nodig om deze gebruiksklaar te krijgen => ophangpunten vinden, touw knopen etc...
Het blijkt dat deze antenne op 40 meter en 20 meter het toch net even beter doet op (voor HF begrippen dan) kortere afstand.
René kon mij nu erg goed horen op 40 meter en ook met Gerard, PA1AT in het Drentse Ide was zo een QSO gemaakt.
Ook TM10KIY (in/bij Parijs)
Al met al samen gevat kan ik zeggen dat deze experimenten zeker geslaagd was. Kwa verbinding technisch wel voor verbetering vatbaar.
Mede omdad de vertical voor de gebruikte frequenties gewoon een erg korte antenne is (spoelen met straler korter dan 2m), dus een flinke compromis antenne. Verder is het vermogen uit de FT-818 maximaal 6 Watt, mits gevoed met 12 à 13Volt DC, dus ookniet echt veel te noemen.
Verder moet ik de gebruikte coax kabel (H2007) nazien, vermoedelijk is in ieder geval één PL connector niet helemaal fris aan de kabel gezet.
De LDG Z817 tuner doet het verder perfect, echter zitten de chassis delen achterop erg snel los. Ook hier is er verbetering mogelijk.
Ontevreden?? Zeer zeker niet, ik heb me prima kunnen vermaken met de hobby. Er zijn verbeterpunten en dat houd je ook lekker bezig.
Locatie op de kaart. Als je verder uitzoomd kom de Bruchhauser Steine ook in beeld, ten noord-oosten van het vakantiehuisje.
Vervolg: Portabel radio actief....? (deel 3)