Vorige week strandde er een bultrug nabij Texel op een zandplaat 'De Razende Bol'. Deze plaat ligt tussen Texel en Den Helder in.
De media dook er onmiddellijk op, het is blijkbaar nogal bijzonder dat er in Nederland een levende bultrug op het strand terechtkomt. Wat ik nu weer jammer vind is dat er verschillende 'experts' zijn die denken te weten wat het beste is om het dier te kunnen helpen: Rijks Waterstaat, Ecomare, Gemeente Texel, Dolfinarium Harderwijk en als klap op de vuurpijl bemoeit zeehondenguru Mw. 't Hart er zich ineens ook mee.
In plaats van elkaar te helpen spelen ze elkaar de zwarte piet toe en roepen allemaal het beste te weten voor het dier. Ik vraag me nu af: hoe vaak spoelt er een levend exemplaar in Nederland nu op een strand? Voor zover ik in 10 minuten Google raadplegen heb kunnen ontdekken: dit was de eerste vanaf het jaar 1900!!
Waar halen de 'experts' nu hun expertise vandaan, er is in Nederland totaal geen ervaring op gedaan in het redden van een levende bultrug (of welke grote walvis dan ook). Waarom wordt er niet internationaal hulp gezocht, maar gillen allemaal gelijkertijd 'wij weten hoe het moet'.... Te zot voor woorden, want het eindresultaat is: bultrug Johannes is dood! In plaats elkaar te versterken en te helpen kibbelen ze met elkaar wie nu het beste weet hoe het moet en geven ze elkaar de schuld van de dood van Johannes. Hoe arrogant kan men zijn??
Nu twijfel ik niet aan de bedoelingen van de betrokkenen: Johannes moest levend terug het water in.

Arrogantie...

Over arrogantie gesproken. Ecomare zou via mail en twitter verschillende verwensingen gekregen hebben, iets met spuitje en meer van dergelijke foute verwensingen. Lieden die dit soort verwensingen uiten moesten eens goed achter hun oren krabben. De beste stuurlui staan zoals gebruikelijk weer aan wal. Ik weet helemaal niets van bultruggen, behalve dat ze in zout water rondzwemmen... Geeft mij dit dan het recht om met een beschuldigend vingertje te staan en 'foei'  te roepen?? Ik vind van niet, en dat zouden er meer moeten doen...
Het aanspoelen van een bultrug, bruinvis, potvis of welk walvis/dolfijn dan ook: het is de natuur! Waarom denkt de mens te moeten ingrijpen en denk te weten 'wat het beste voor de natuur' is? De natuur weet dit zelf toch het best, die doet dit immers al miljoenen jaren.
Komt ook zonder verrassing een politica om de hoek kijken, ene Thieme. Deze tante staat nadat Bultrug Johannes is overleden ook weer vooraan: "zie je wel, dierenwelzijn moet op de politieke agenda!" ARROGANTIE TEN TOP! Hier kan ik enigszins giftig van worden... Nogmaals de natuur weet zelf het beste hoe de zaken op te lossen zijn daar heeft het 'de mens' en al helemaal de politiek niet voor nodig (neemt niet weg dat dierenmishandeling zwaar aangepakt mag of moet worden).
Waarom is Johannes eigenlijk op die zandplaat gestrand? Was het misschien al stervende?? Ziek?? Zwaar gewond na een aanvaring met een zeer groot schip op de Noordzee?
(Leuk detail is dat zelfs de 'experts' niet hebben gezien dat Johannes eigenlijk een Johanna was, zo bleek achteraf...)

En nu??

Als er weer een walvis op een Nederlandse strand terecht komt hoop ik in de vredesnaam niet dat er weer op de zelfde manier gehandeld word "wij weten het beste", maar sla de handen in een... en haal de echte expertise desnoods uit Amerika deze kant op! Bijvoorbeeld The Marine Mammal Center in Californië, USA. Die mensen hebben meer succes met het 'terugduwen' van een gestrande walvis...