In navolging van mijn blog "Vooruit denken voor onze aankomende vakantie" ben ik eens gaan stoeien met een heel eenvoudig te bouwen verticale antenne: De T2LT ook wel bekend als de Flowerpot Antenna.
Deze antenne werd ook op Zendamateur.com aangehaald naast een Deltaloop, Slim-Jim, Oblong en Moxon.
Update: 21 maart 2025: enkeke foto's toegevoegd van de antenne zelf. Zie onderaan.
Omdat ik nog een stuk Hyperflex 5 had liggen van voldoende lengte ben ik me in de T2LT gaan verdiepen. Deze antenne is erg envoudig te fabriceren, de straler is een halve golf lang, de 'onderste' helft is gemaakt van coax, de 'bovenste' helft is diezelfde coax maar dan zonder de mantel er om, dus alleen de binnengeleider:
Plaatje links is trouwens met toestemming van Don - WV1W gebruikt. Waarvoor dank! Don heeft enkele varianten van deze antenne gemaakt en in gebruik voor POTA (Parks On The Air) activiteiten. Zijn ervaringen staan op zijn site.
Constructie is heel simpel, de bovenste 1/4λ (λ is golflengte ) is de kern van de coax zonder de buitenmantel er omheen (wel de kern isolatie laten zitten!). Bij mijn T2LT is dat stuk 1325mm lang.
De onderste 1/4λ is de volledige coax, en die is bij mijn antenne 1380mm. In het midden is de mantel verder nergens op aangesloten, die knip je af en laat je zo zitten.
Onderaan zie je een 'spoel' getekend, die is in dit geval belangrijk! Deze spoel fungeert als mantelstroomfilter zodat alleen de antenne zijn werk doet en niet de rest van de bekabeling naar je tranceiver. VERGEET DEZE DUS NIET!
Ik heb een stukje 50mm afvoerbuis hiervoor gebruikt en daar 13 wikkelingen Hyperflex 5 om gewikkeld.
Bij het fabriceren was ik in de veronderstelling dat de verkortingsfactor van Hyperflex 5 ( =0.87) ook mee gerekend moetst worden bij het uitmeten van de lengten. Uit voorzorg had ik de 1/4λ delen al te lang gelaten omdat je makkerlijker kunt afknippen dan bijknippen.
Na constructie en meten met mijn NanoVNA bleek dat bleek deze te resoneren ruim beneden de 50MHz, zeker 10Mhz te laag wat ook te vewachten was. Bij het stapsgewijs inkorten zie je gewoon dat de minimum SWR punt langzaam maar zeker omhoog kruipt naar de frequentie die je wenst. In mijn geval zocht ik naar een minimum SWR rond de 50.313MHz, de FT-8 aanroep frequentie.
Uitendelijk heb ik de lengten van dit youtube filmpje gebruikt; eerst de onderste 1/4λ ongeveer op lengte, en daarna pas de bovenste helft beter op lengte knippen.
Nadat ik aan de zijkant van ons huis op nog geen 50cm afstand van de buitenmuur de antenne naar mijn smaak op lengte had (minimum SWR rond de 50.218MHz, zeer acceptabel) werd het tijd om de glasfieber mast er bij te pakken. In het 'open' veranderd de SWR altijd wel iets, gelukkig niet zo heel drastisch. Hier bleek het 'minimum SWR' punt op te schuiven naar 51.08Mhz, ook acceptabel maar mijn mening. Heel strict gezien is de antenne 1 of 2 cm te kort. Hier ga ik geen werk van maken, ik vind het prima zo.
SWR op 50.313MHz is ongeveer 1:1.4, erg goed bruikbaar dus. De FC-50 tuner met mijn FT-891 kan dit eventueel nog bij trekken, maar nodig is dit niet. De FT-818 met de Z817 zal dit ook wel lukken.
Hieronder staan enkeke foto's van de meetresultaten en hoe ik de antenne gemaakt heb, closeup foto's van de antenne zelf staan er bij. Foto's van tijdens het contrueren heb ik niet gemaakt. Dit laat ik aan de creative geest van de bouwer over.
Langs de lengte van de hele antenne heb ik een nylon touw gemaakt zodat deze de antenne 'draagt', en niet de coax. Aan de smoorspoel zit het touwtje ook vast met een z.g.n 'stopperknoop' zodat de rest van de kabel naar de tranceiver ook niet aan de antenne-coax zelf zit. Koper (de geleiders in het coax) kan n.l. oprekken en hierdoor kan de antenne uit afstemming raken.
Uiteindelijk heb ik met de FT-891 + FC-50 een dik kwartier à 20 minuten in FT-8 CQ geroepen en ik ben gehoord in Slovenië door Iztok - S52D. De antenne werkt dus. Heb geen verbinding gemaakt, mede omdat de condities op 6m op moment van de test niet lekker waren. We staan wel aan het begin van een mooi DX seizoen, de DX-cluster spots laten dit ook zien. Er zijn al openingen geweest van Zuid Europa naar het Afrikaans continent (o.a. Zuid Afrika)