Verhuizen...

In een blog (Verhuizen maar!! (deel 3) ) heb je kunnen lezen dat Margriet en ik in April 2019 zijn verhuist naar een koopwoning.
Dit betekend dus dat in maart van dat jaar begonnen moest worden met het ontmantelen van mijn 12mtr mast.  Het neerleggen ging lastig, het scharnier punt leek goed vastgeroest te zijn.
Na vereende krachten is deze alsnog los gekomen en is de mast netjes neer gelegd zodat de demontage beginnen kon.
Kabels los, antennes er uit en uit elkaar, standbuis er uit, en als laatste het lager en rotor. Ik kan je zeggen.. een kale bedoening.
Nadat alles uit elkaar lag en op de grond, zo ook de 3 secties van de mast moesten de ankers er nog uit gehaald worden. Handmatig er uit draaien lukt je gewoon niet.
Wel was één van de ankers vrij vlot in het begin los gaan zitten in de grond na de eerste oktoberstorm na de opbouw. Gelukkig kon ik op de gevel van het oude huis een beugel monteren om de mast vast te houden tegen het heen-en-weer 'zwiepen'. Zo heeft de mast iets van 5 jaar mogen staan.

Op zondag 17 maart 2019 had ik een vrije dag en verder weinig te doen. Dus kon ik beginnen met het verwijderen van de oude ankers. Er uit draaien is handmatig onmogelijk, dus blijft over: uitgraven.
Na een noeste middag arbeid lagen er 3 ankers in het gras:

De ankers zijn knap vuil, maar dat is niet zo gek na het uitgraven. Na 1 april zijn de mastdelen op 2 'meubelhondjes' al wandelend verhuist naar het nieuwe adres.
Hierbij heb ik hulp gehad omdat een lengte van 4mtr op 2 van die meubelhondjes alleen versjouwen niet te doen is door de straten. Het risico dat je een geparkeerde auto raakt en daarbij vervelende schade veroorzaakt is me te groot en de ellende die je dan krijgt is het mij niet waard.
Dus met beleid en hulp de boel nog geen halve kilometer verderop heen gewandeld.
Omdat er bij het kopen van een woning altijd wel eerst belangrijkere zaken geregeld moeten worden is het project 'heropbouw mast' een jaar lang uitgesteld.
Wat ik wel eerst heb kunnen doen is de shack opbouwen naar mijn wens. Een werkbank/bureau van ruim 3.50mtr lang is gerealiseerd met o.a. steigerbuizen en meubelpaneel. Indeling is nog niet geheel naar mijn zin, maar dat zal in de loop van de tijd vast verbeteren.

Nieuwe ankers!

Afgelopen vrijdag (22 mei '20) had ik een afspraak staan met de mannen van schroeffundering om de nieuwe fundering de grond in te draaien naast ons huis. Ook hier weer gekozen voor ankers, maar heb nu wel expliciet gevraagd om ankers van 2.10mtr lang! Dit om te voorkomen dat zoals op mijn oude adres één of meerdere ankers los gaan zitten in de grond.
Afspraak stond voor rond het middag uur, maar even na 10.00u stond er een meneer voor de deur. Mooi op tijd!
Om niet voor verrassingen te komen te staan omdat je niet 100% zeker weet hoe de fundering van je huis in elkaar steekt heb ik op advies eerst een 'bodemonderzoekje' gedaan.
Hoe?? Simpel: met water een koperen waterleidingbuis de grond in spuiten. Gaat die meer dan 2mtr diep, is er geen probleem voor de te plaatsen ankers.
Hierbij moest ik wel regelmatig de buis een stuk terug halen om opnieuw naar beneden te kunnen, dus de grond as goed hard. Gelukkig was na even tieren de buis voldoende ver de grond in gegaan om zeker te zijn dat de fundering van het huis niet in de weg zou zitten. De fundering van ons huis is een strokenfundering, waarbij de eerste laag veel breder kan zijn dan de fundering waar de buitenmuur op staat, zie dat als een op zijn kop liggende 'T'. Gelukkig was dat hier niet zo en kon de eerste anker redelijk dicht op de woning de grond in gedraaid worden.

Zoals je op de foto rechts kunt zien is dit goed gelukt, de onderste sectie staat op de fundering en de mast kan verder opgebouwd worden.
Na een paar dagen heb ik ook de overgebleven waaltjes rond de ingedraaide ankers gelegd, zodat het onderaan de mast er ook wat netter uit ziet. De koperbuis die ik gebruikt heb om 'bodemonderzoek' te doen heb ik laten zitten en kan eventueel als aarding dienen voor de mast. Hoe de verbinding tussen mast en koperbuis te maken is zoek ik later wel uit.
Ondertussen heb ik deze dag ook de 2e sectie aan de mast 'gehangen', zodat deze ook niet meer op de grond ligt en je er over struikelen kunt. Ruimt wel lekker op. Was ook even buffelen, maar ook dat is ook gelukt.
Volgende stap is: hulpframe maken, deze aan de 2e sectie vast fabriceren en hiermee het 2e deel op het eerste deel zien te krijgen.

Jouw reactie

Als antwoord op Some User