ARISS (Amateur Radio on the International Space Station)

Wat is ARISS?

ARISS is een volwaardig amateur station aan boord van het international Space Sation (ISS). Astronauten aan boord van ISS kunnen in hun schaarse vrije tijd gebruik maken van het aanwezige apparatuur om met gelicentieerde zendamateurs op aarde contacten te leggen.
Tijdens het normale werk-rooster hebben de astronauten helaas geen tijd om elke dag gebruik te maken van ARISS, en toch kunnen de zendamateurs op Aarde wel gebruik maken van de spullen aan boord van het ISS.
Een enkele keer is het zelfs mogelijk met een z.g.n. 'school-contact' mee te luisteren.

Hoe kunnen zendamateurs dan toch gebruik maken van ARISS?

Dit is afhankelijk van hoe het ISS amateur station is ingesteld. De ene keer is deze als FM-spraak repeater (herhaler) in gesteld, de andere keer als packet-radio repeater, ook wel digipeater genoemd (de huidige instelling is te checken op ISS Fanclub maar let wel, dit is geen officiele site met info over ISS!).
Om gebruik te kunnen maken van de digipeater heb je om te beginnen dezelfde spullen nodig die ook voor 'normaal' packet-radio ook nodig zijn: een tranceiver met bijbehorende antenne installatie, een PC met bijbehorende software en een TNC of packet modem.
De software waar ik voor gekozen heb ik UISS. Deze programma is door Guy Roels, ON6MU geschreven en is Freeware/Donationware. Inmiddels heb ik met Guy contact gehad en hem heb ik aangeboden op een 2e web-server ruimte beschikbaar te stellen voor zijn software.

UISS...

UISS is speciaal geschreven om eenvoudig met packet radio contacten te leggen via satellieten en het International Space Station (ISS). Wat ervoor nodig is, staat hierboven al uit gelegd. Mijn uitleg hieronder gaat er van uit dat u al bekend bent met het packet netwerk, en dat u een gelicentieerde zendamateur bent.
Om UISS met een TNC (in plaats van een TNC kan ook een baycom packet modem gebruikt worden) te kunnen laten werken is extra software nodig: AGW Packet Engine. Deze software verzorgt communicatie tussen UISS en de TNC. Zonder deze software werkt UISS niet!
Ook kan UISS gebruikt worden om het APRS netwerk te volgen, en om packet BBS-en te kunnen connecten.
Voordat UISS opgestart kan worden, dient eerst AGW Packet Engine ingesteld te worden. Hoe deze software werkt en ingesteld dient te worden staat in de help bestanden geschreven.

Jouw reactie

Als antwoord op Some User