Vervolg op Vakantie antenne werk... (Deel 1)
In deel 1 schreef ik al dat de 1:9 unun met 18.7m draad prima bruikbaar is vanaf 15m en hoger in de banden. Beetje jammer, maar toch bruikbaar voor DX (lange afstand).
Ook had ik in "Vooruit denken voor onze aankomende vakantie" mijn End-Fed antenne genoemd. (Ook gekocht bij HF-Kits)
Vandaag was het erg mooi weer en heb de 'vakantie end-fed' even aan de NanoVNA gehangen. Hieruit blijkt dat deze tegen mijn verwachting in ook op 160mtr (1.8 MHz) bruikbaar is i.c.m. de FT-891 + FC-50, en dat voor een 5-banden (80m, 40m, 20m, 15m en 10m) antenne? En nogmaals: ik ben me er van bewust dat het maken van deze SWR plots geen klap zegt over de uiteindelijk werking van een antenne. Dit had ik al eerder ergens geschreven! Zaken als omgeving, opstelling, propagatie en meer zijn minstens zo belangrijk bij het maken van een succesvolle verbinding 'over heel ver'. Zelfde verhaal als over die ketting met een zwakke schakel.
De opstelling van dit experiment was het zelfde als de vorige keer.
De SWR plot van 1-60MHz ziet er ook anders uit, minder hoge SWR pieken.
Ook hier heb ik de mantelstroomfilter gebruikt.
De Yaesu FT-891 en FC-50 kunnen SWR (mis)aanpassingen corrigeren tot 1:3, daarboven lukt het helaas niet (beperking tuner).
Al-met-al is deze antenne beter (afgaande op de SWR alleen) bruikbaar op vakantie, maar juist omdat hij langer is (23m vs. 18.7m) lastiger op te stellen op locatie want meer ruimte nodig. Wel blijft de tuner noodzakelijk. Naar verwachting zal de Yaesu FT-818 met LDG Z817 tunertje dit ook prima kunnen aanpassen, dus QRP werk is ook prima te doen.
Uiteraard heb ik ook de tranceiver (891) aangesloten om te kijken wat er te horen is in FT-8, en hier kreeg ik wel een beetje het idee dat de End-Fed minder geschikt is voor ontvangst dan de 1:9 unun met draad, maar dat kan ook aan de condities liggen. Wel he 'halve wereld' over het scherm zien rollen, maar helaas geen test QSO gemaakt.
Nu merkte ik ook dat de trafo wat warm was, of dit nu door de zon kwam of toch door RF (hoogfrequent) uit de FT-891, dat weet ik niet. Mijn verdenkingen nu zijn niet de zon maar dat het ferriet in de trafo in verzadiging kwam.
De trafo is geschikt tot 100Watt, en dan is 50% (TX/RX) met 75Watt in FT8 mogelijk net even wat te veel. Verdere proeven zal dit duidelijk moeten maken, en eventueel zal er een 250Watt 1:49 trafo besteld moeten worden.
Directe vergelijking tussen beide antenne's heb ik niet kunnen maken. Daarvoor moet je exact gelijke omstandigheden hebben, waaronder de condities en die heb je gewoon niet in de hand.
De draad met 1:9 unun moet ik nog 'tweaken', zodat hij ook bruikbaar is op de lagere banden (<20mtr), door onder andere de exacte lengte van de draad meten en de draad op de goede lengte maken. Eventueel testen met een 'verleng' stuk is ook een experiment waard om zo op de lagere banden (80m, 160m) te kunnen uitkomen.
Hieronder staan de SWR plots van alle banden van 160mtr tot en met 6mtr inclusief WARC banden die ik vandaag gemaakt heb m.b.v. de NanoVNA en NanoVNA-saver. Een prima pakket om de SWR plots mee te kunnen maken. Bijkomend kun je daar veel meer mee meten, waaronder filters en dergelijke.
Volgende project die ik zou willen doen is een koffer/kist maken met een voldoende groot accucapaciteit (minimaal 50Ah) om met de FT-891 enkele uurtjes portabel QRV te kunnen zijn. Deze kist moet ook goed transporteerbaar zijn om mee te kunnen op vakanties en andere uitjes zonder direct afhankelijk te zijn van netstroom. Moet dus fysiek passen in onze Mini.
Vervolg op Vakantie antenne werk... (Deel 3)