Om je zenders (en andere apparatuur) van 13.8Volt te voorzien gebruikte ik altijd de wereld beroemde, of juist beruchte, banaanstekker verbindingen.
Op zich een prima manier om die 13.8Volt die alle radio apparatuur nodig heeft aan te kunnen sluiten. Echter heeft deze manier van 'stroomverdeling' één groot nadeel: je kunt de plus en min polen heel eenvoudig verwisselen zodat het apparatuur dat je wilde aan sluiten een 'negatieve' spanning voor zijn kiezen krijgt. Dit is mij gelukkig nog niet overkomen, maar vroeg of laat overkomt het je en dan zit je met een apparaat waaruit alle technische rook is verdwenen. Want iedere techneut weet dat electronica werkt op technisch rook; als dat eenmaal uit het apparaat weg is, doet ie het niet meer ;)

Ook hier op een (voor mij) bekende forum de vraag gesteld en daarop diverse antwoorden op gekregen. Over het algemeen is men daar zeer te spreken over Anderson Powerpoles, maar ook een enkeling die toch liever andere aansluitingen gebruikt.

Wat zijn nu die powerpoles? Dit zijn stekkers die je op een draad perst met een krimptang, soldeerd of beiden (solderen EN krimpen).
Op de foto rechts zie je 2 powerpoles aan elkaar vast geklemd. Een zwarte (min) en een rode (plus). Je kunt deze stekkers bij verschilende levernaciers bestellen, ik heb deze bij SDR shop besteld. Je hebt ze in verschillende 'smaken'; 15A, 30A, 45A (stroom) en verschillende kleuren naast rood en zwart.
Ik heb voor de APP-30 (30 Ampère) gekozen omdat mijn korte golf tranceiver (Kenwood TS-570d) maximaal 20A van de voeding vraagt bij 100 Watt zendvermogen en ik dan de APP-45 overkill vind. Achteraf bleek dat de voedingskabel voor deze tranceiver niet in de contacten van de APP-30 past, dus toch de APP-45 bestellen.
Gelukkig blijkt dat de plastic hulzen gelijk te zijn bij zowel de APP-30 en APP-45.

Mijn eerste induk was 'is dat nu alles?', maar na het vervangen van een dikke kroonsteen in mijn portable radio-koffer ben ik redelijk enthousiast aan het raken. Ik heb ik de koffer tot nu toe alleen de kroonsteen waarmee de accu's op het laad-printje worden aangesloten vervangen.  Dit is redelijk recht-toe-recht-aan gegaan, en zie direct dat per abuis verkeerdom aansluiten gewoon niet mogelijk is. Je zult alleen bij het monteren goed moeten uitkijken hoe je de powerpoles aan elkaar vast zet, de zwarten en roden worden n.l. wel als set verkocht, maar zitten niet aan elkaar vast. (Je kunt hiervoor wel kiezen, maar ik heb dat niet gedaan). Één leuke vuistregel is 'Red-on-Right, Toungue-on-Top'. En dit zie je dus ook terug op de foto rechts. Wat ik ook best prettig vind is het feit dat een powerpole geen mannetje of vrouwtje is, ze zijn eigenlijk beiden. Ze passen in elkaar en op deze manier kun je ook vrij simpel een verlengkabeltje maken en zonder veel gedoe gebruiken.
Hebben powerpoles ook nadelen? Jawel, bij banaanstekkerbussen kun je een losse draad ook onder de schroefkop vast zetten om zo snel even een verbinding te kunnen maken. Dit gaat met powerpoles dus niet lukken. Maar een handige Harry kan hier wel een oplossing voor verzinnen (verloopkabeltjes bijvoorbeeld).

Om even terug te komen op mijn Kenwood TS-570d, de voedingsdraden zijn redelijk dik en de banaan-stekkers die daaraan zitten zijn voor mijn gevoel niet lekker stevig. Die vallen heel vlug uit de stekkerblok als je even langs de bekabeling veegt. Nu kun je zeggen 'koop dan fatsoenlijke banaanstekkers', en ja daar heb je gewoon gelijk in, maar met powerpoles kun je rood en zwart gewoon niet met elkaar verwisselen en zo je tranciever de vernieling in helpen, EN ze vallen niet uit elkaar als je er langs veegt.

Vandaag (28 maart '24) heb ik de 3D-printer aan het werk gezet om voor de portable koffer een chassis voor 4 paar powerpoles te printen. Dan kan ik van de banaanstekkerbussen die in de koffer zitten definitief afscheid nemen. Ik wil n.l. niet het risico lopen om op vakantie of veld-dag mijn Yaesu FT-818nd verkeerd aan te sluiten en daarmee de oefening al daar vroegtijdig te moeten stoppen, naast het feit dat je met een kapotte tranciever zit.

Ga ik nu echt alles van powerpoles voorzien?? Dat weet ik nu nog niet, maar in ieder geval wel alle radio-apparatuur die ik hier heb. Dus alle trancievers en eindtrappen die op 13.8Volt werken.
Hiervoor moet ik alleen nog een verdeeldoos maken of bestellen. Ik heb wel gezien dat er fraaie verdeeldozen zijn die iedere powerpole aansluiting netjes afgezekerd heeft. Maar alleen de prijs...?
Anderzijds: investeren in 'bedrijfszekerheid' van je radiospullen is ook wat waard.

Vervolg: Anderson Powerpoles (2)