Vervolg van: Anderson Powerpoles (1)

Aangezien ik nu ook mijn TS-570d, FT-736r, TM-V7e en ook de FT-818nd van Powerpoles heb voorzien leek het mij logisch om ook de voeding die deze tranceivers voedt ook te gaan voorzien van powerpole aansluiting.
Hierbij komt ook mijn 3D printer mooi van pas: M22 chassis houder voor 1 setje powerpoles. Om deze chassis houder te monteren moet je een gat boren van zeker 22mm en er een moer achterop draaien.
Gelukkig zit er bij de 3D bestanden er ook één voor die M22 moer.
De Powerpoles schuif je zo in die houder, maar dan zit die nog niet vast. Het 3D ontwerp heeft gelukkig borggaatjes om er een M2.5 boutje door te kunnen steken. Echter zijn de boutjes nooit op exact de juiste lengte, dus een dremeltje met een slijpschijfje bood uitkomst. Ook het moertje moest nog in het chassisdeel geklemd worden (anders past de moer er niet meer overheen) en daar kon een soldeerbout bij helpen. Met de soldeerbout het moertje goed heet maken en dan zo het geprinte plastic in druken. Vast = vast...
Het monteren in de voeding (een K-Pro SPS8400) zelf was zo gebeurd, als je een tapse boor hebt die groot genoeg is heb je aan de achterkant zo een gat van ongeveer 22mm. Het bedraden van die aansluiting achterop de voeding was wat lastiger. Ik wilde de banaan-stekkerbussen aan de voorkant wel kunnen blijven gebruiken, dus de powerpoles moeten hierop worden aangesloten. De bouten aan de achterkant van de banaan-stekkerbussen zijn net lang genoeg om de moeren met de extra bedrading vast te kunnen draaien, maar dat had nogal wat wurg-werk nodig. Het eindresultaat is best netjes te noemen:

Nu ook nog op zoek naar een powerpole verdeeldoos, en ik heb enkelen gezien die best aan de prijs zijn (van RigRunner en MFJ, helaas €150 en hoger), maar wel met afzonderlijk afgezekerde aansluitingen. Wel zo fijn lijkt me.
Afgelopen week heb ik in Engeland bij Sotabeams een kitje gevonden en besteld: "Powerpole Fused DC connector Box" en wellicht bestel ik in de toekomst er nog 1 of 2 bij maar één van de duurdere 'jongens' sluit ik nu ook zeker nog niet uit. Nu eerst wachten op PostNL met een rekening voor inklaring en BTW kosten voordat ik het pakketje mag ontvangen of ophalen bij de lokale Post NL afhaalpunt.
De 'grote PowerPole transitie' is hier in gang gezet, en ik begin steeds enthousiaster te worden van die dingen. Niet dat banaan-stekker verbindingen per definitie slecht zijn, maar Powerpoles heeft voor mij gewoon meer voor- dan nadelen.
Nu moet ik wel bekennen dat Sotabeams een Engelse interessante webshop is met veel bruikbare radio-amateur spulletjes voor primair QRP (laag vermogen) spulletjes. SOTA staat voor 'Summits On The Air', 'bergtoppen op de radio'. Dan kun je gewoon moeilijker QRO (hoog vermogen) spullen mee nemen omdat QRP gewoon veel lichter en compacter is en zal zijn. Voor QRO moet je gewoon ook stevige voedingen/accu's mee sjouwen of een gewichtige aggregaat. Nog afgezien het gewicht dat een QRO zender met zich mee brengt. En zeg nu zelf: bergtoppen hebben vrijwel nooit een auto-weg naar de top, toch? Dus dan is het lopen met een rugtas met spulletjes er in naar boven.