Om portabel of op vakantie op de amateurbanden te kunnen zenden heb ik een portabel setje, de Yaesu FT-818nd. Samen met een koffer waar 2 accu's en 2 zonnepaneeltjes op/in zitten kan ik in het veld lekker stoeien op de banden (zie Portabel radio actief....?, ondertussen in het koffertje wat angepast, maar dit terzijde)
Nu kun je met die FT-818nd op HF lekker uit de voeten, maar ook op vhf (6m en 2m) en UHF (70cm). Het fijne van deze tranceiver is dat je ook met een laptop/PC met digi-modes (CW, SSTV, FT4, FT8 en meer) kunt uitkomen. Hiervoor zijn er verschillende programma's die je kunt downloaden en installeren (al dan niet met gekochte licenties). Voorbeelden zijn Ham Radio Deluxe, MSHV, WSJT-X  en meer.
Door middel van 'CAT' commando's kan de software de zender vertellen op welke frequentie hij werken moet en in welke mode zoals USB, LSB, CW enz.. CAT betekend hier 'Computer Aided Transceiver', het is dus geen harig poesbeest die je zender bedient.
Voor dit doel had ik in het verleden al een MicroHAM USB III interface van MicroHAM gekocht. Tot en met onze vakantie in de Hartz vorig jaar werkte dit prima zodat ik vrij eenvoudig in FT4 wat QSO's kon maken.

Onlangs wilde ik gezien onze ankomende vakantie in Oostenrijk een en ander weer even checken, maar nu bleek dat het CAT deel totaal niet meer reageerde. Hoe dit zo gekomen is, is mij een volslagen raadsel.
Wel weet ik dat op de ACC connector achter op de tranceiver één pen 13.8 Volt (of 9.6 Volt op interne accu) bevat. Na het aansluiten van de MicroHAM heb ik die spanning eens gemeten en nu bleek dat deze naar 2.5Volt gekeldert was. De CT-62 kabel (voor het programmeren van deze zender) werkte nu ook niet, mede om dezelfde reden.
Na een iets mindere prettige discussie op een forum kreeg ik de tip een weerstandje te meten, n.l. een van 10Ω en heel erg klein van stuk: SMD maatje 0402, 0.5 x 1 mm. Zie foto links, in het rood omcirkeld.Om een idee te geven van het formaat: het schroefje rechts onder in de foto is er één van ik dacht M3. Het weerstandje is erg klein dus. De componentjes met '000' er op zijn zo genoemde jumpers.
BIj het doormeten van deze weerstand bleek dat de waarde geen 10Ω meer was maar een stuk hoger. De dader lijkt dus gevonden te zijn.
Bij een online shop die in Assen zit, n.l. Sinuss heb ik een 10-tal van deze weerstandjes besteld en nu is het wachten tot de postbode deze bij mij thuis aflevert. Bij wijze van test heb ik een SMD weerstandje (maat 0603) dat een maatje groter is gepakt en die eerst op deze plek gesoldeerd. Die paste net tussen het eilandje er boven en het linker eilandje, maar ideaal en netjes is het zeker niet.
Nu kan ik dus wel de tranciever programmeren en via de MicroHAM interface bedienen met Ham Radio Deluxe of MSHV.
Bij deze test bleek dat ook de interne accu niet meer werkte in deze tranceiver. Er zit ook nog een SMD 3.15A zekering in die kapot is. Dus voeding kabel los nemen, accu er in en deze zekering met een ampere meter overbruggen en meten. De tranciever kwam keurig tot leven en de stroom bleef beneden de 3A. Ook daarvoor bij Sinuss dus een 10 tal SMD zekeringetjes (maat 0805) mee bestellen.

Vandaag (29 maart '24) zijn de weerstandjes en zekeringen binnen gekomen, en heb ik deze in mijn FT-818nd vervangen. Die weerstand is echt een klein vlooitje, je hebt eigenlijk een flinke vergrootglas (of microscoop) nodig om deze goed te kunnen zien.
Na een test met de CT-62 data kabel en een programmeer pakket van RT Systems bleek dat dit alles nu keurig werkt zoals het bedoeld is.