Contact met astronauten aan boord van ISS
Wanneer kan dit?
Helaas weet je dit bijna nooit. De astronauten aan boord van het International Space Station (ISS) hebben een heel druk en vast gestelde werk-schema. Deze schema wordt vanuit Houston (NASA), Moscou (Roscosmos, de Russian Federal Space Agency) en Parijs (ESA) bepaald.
Op een pagina van de NASA wordt dagelijks de planning gepubliceerd van die dag: de Crew Timelines. Wat wel van te voren bekend is, zijn de school contacten die vrij geregeld plaats vinden. Deze school contacten zijn vrij te beluisteren, mits het ISS binnen het radio-bereik is van de ontvanger.
Een lijstje met schoolcontacten staan op de site van ARISS, Amateur Radio on International Space Station.
Om toch een QSO (een radio verbinding) te kunnen maken is het van belang te weten waar ISS zich bevind, en wanneer het zich over jouw locatie beweegt. Beter is de uitleg 'wanneer jouw station zich in de 'radio-footprint' van het ISS bevind. Deze footprint is een fors gebied waarbinnen de zenders van ISS te ontvangen zijn op Aarde. Het plaatje rechts laat een kaart van Europa zien, met daarover de footprint van ISS.
De groene cirkel om het puntje waar 'ISS' bij staat is de radio-footprint. Deze strekt zich hier uit van Noord Afrika tot aan Schotland aan toe. (Klik op het plaatje voor een groter beeld.) Ikzelf woon in Emmen, en dat ligt nu mooi binnen die footprint. Dit betekend dat ik op dat moment de zenders van ISS kan ontvangen. Ook als een astronaut zelf de zender bedient om met zendamateurs op Aarde verbindingen ten maken.
Oké, ik hoor een astronaut, en nu?
Als je zelf een radio-registratie heb is het nu zaak om geduld te hebben. Ik zelf vind het niet prettig als een andere amateur 'door' mijn gesprek roept, waardoor mijn QSO mislukt. Zelf wacht ik tot de andere klaar is met zijn gesprek, en dan ga ik pas roepen. Stukje collegialiteit noem ik het, ik geef een ander ook de kans in de hoop zelf ik een kans te krijgen.
Op zaterdag 28 augustus 2010 hoorde ik op 145.800 MHz plotseling een Engelstalige man 'CQ, this is NA1SS' roepen. Dit betekend maar één ding: er is een astronaut aan boord van ISS die zelf de microfoon ter hand heeft genomen. Zonder twijfel mijn zender goed ingesteld (luisteren op 145.800 MHz, en zenden op 145.200 MHz) en direct daarop antwoord geven. Groot was mijn blijdschap toen ik hoorde 'André, welcome aboard the International Space Station, this is Colonel Doug Wheelock, NA1SS'. In eerste instantie had Doug mijn call verkeerd, hij hoorde PE1PIX terwijl het PE1PQX is. Gelukkig noemde hij mijn naam wel correct. Die zelfde weekeinde kreeg ik een e-mail met een geluidsopname van Cor, PD0RKC, waarvoor mijn dank natuurlijk. Hierop was Doug wel te horen, maar ikzelf niet.
Op 21 december 2011 is André Kuipers voor de 2e gelanceerd aan boord van Soyuz TMA-03M om daar voor een half jaar bemanning lid te zijn voor Expedities 30 en 31. Tijdens zijn verblijf heeft André ook enkele school contacten gehad, waaronder met scholen in België en Nederland.
In zijn schaarse vrije tijd heeft André Kuipers ook zelf verbindingen gemaakt onder PI9ISS. Op 3 maart 2012, om 14.35 uur Nederlandse tijd heb ik zelf het geluk gehad om een korte QSO met André Kuipers, PI9ISS gehad te hebben. Van beiden contacten heb ik audio opnamen online staan, klik daarvoor links op "ISS Geluid opnamen"