Onderhoud en verbouwen van de antennes/mast.

Voor- en nadelen...

Aan alles dat gebruikt wordt dient regelmatig onderhoud gepleegd te worden. Helaas is het bij mijn antenne installatie erg lastig om dit naar mijn tevredenheid te kunnen doen.
Hiervoor moet is de gehele constructie optillen, rotor er onderweg halen en door de platformen laten zakken. Op zich niet zo'n heel er lastig probleem maar wel een vervelende klus:

  • alle ty-wraps boven het lager doorknippen
  • rotor klemmen losdraaien/verwijderen (ondertussen helper op het dak die alles vasthoud)
  • lager-bouten losdraaien (zodat de standbuis alleen nog op de rotor leunt)
  • buis omhoog tillen (enkele cm's)
  • rotor demonteren van het onderste platform
  • buis laten zakken tot gewenste hoogte
  • lager vast draaien zodat de boel niet te ver zakt
  • onderhoud plegen....
  • alles in omgekeerde volgorde weer her-monteren

Er is dus altijd hulp nodig... Gelukkig heb ik een buurman die altijd bereid is te helpen, dus zo'n probleem is dat niet maar wel omslachtig.
Een optie is het plaatsen van een kantelmast.
Mijn plan is dan ook om in het voorjaar een 12mtr kantelmast te gaan plaatsen. Grootste voordeel is dat ik dan als het allemaal gaat zoals ik zou willen geen hulp nodig heb om bij mijn antennes te kunnen komen voor onderhoud of reparatie.
Andere voordelen zijn:

  • antennes lijken kleiner (prettiger voor de buren)
  • minder storing op apparatuur bij de buurtjes (afstand wordt dan vanzelf groter naar bijvoorbeeld TV/radio/babyfoon)
  • bereik wordt schijnbaar groter (woning heeft minder invloed op antennes waardoor de antennes gaan presteren zoals ontworpen)
  • voor onderhoud hoef ik het dak niet meer op (zie uitleg hierboven), ik kan vanaf de grond onderhoud/reparaties uitvoeren

Ander punt wat voor mij nogal belangrijk is zijn de stormen die we dit najaar (oktober en december 2013) al 2 maal gehad hebben. Nu is de afstand tussen steun-lager en VHF richtantenne ruim 2 meter. Bij een stevige storm kan dat nogal wat krachten opleveren op de standbuis (voor de natuurkundigen: moment = kracht * arm). Enkele jaren terug was er ook een dergelijke storm waardoor de buis nu iets krom is.
Bij gebruik van een mast wordt de afstand tussen lager en antenne fors verkleind (tot minder dan 50cm), zodat de krachten veel beter opgevangen kunnen worden met behoorlijk minder kans op schade bij de buren door afbreken van een buis of antenne.
Nadeel: ik kan er maar één bedenken, niet iedere buur zit te wachten op een 12 meter vakwerk mast.

Hoe aan te pakken? (technisch gedeelte)

Natuurlijk moet je zorgen dat een te plaatsen mast stevig staat en niet bij ieder zuchtje wind alle kanten op zwiept.
Enkele manieren zijn:

  • 1m³ beton storten met wapening en draadeinden om de mast op vast te schroeven
  • werken met grondschroeven en verankeren aan achtergevel
  • volledig verankeren aan de woning/achtergevel.

Bij optie 3 (officieel bij nr. 2 ook) moet ik volgens de huurvoorwaarden 'vergunning' aanvragen bij de verhuurder. Kans dat daar een 'NEE' op komt is best groot (ik weet van een mede huurder elders in de Gemeente Emmen dat hij behoorlijk aan het knokken is of is geweest voor zijn antenne's).
Voordeel van 1m³ beton (optie 1) is dat de mast volledig vrij van wat dan ook kan staan. Dus geen gedoe met verankeren aan de woning. Ik moet dan alleen op zoek naar een punt waar een staaldraad over een katrol kan om de mast omhoog te kantelen. Hiervoor kan de woning toch nog een dienst verlenen.
Bij alle 3 deze opties is ook een lichte bouwvergunning nodig van de gemeente. Reden is dat een 12 meter hoge mast ruim hoger is dan de 5 meter vergunning vrije regeling.
Voor 1m³ beton moet ik een fors gat graven (minimaal dus die 1m³), draadeinden op de juiste plek positioneren en zorgen voor beton-wapening. Helaas gaat op de plek van dat gat ook een grond-kabel van de woning naar de schuur, dus die moet of verlegd worden of door die blok beton geleid worden (door een PVC buis ter bescherming).
Met grondschroeven kan het ook. Deze schijnen ook een goede fundering te vormen in plaats van beton. Gevoelsmatig is het een ander verhaal.. Als ik de foto's en uitleg van Hans PA1HR (zie link even hierboven) zo zie moet het ook werken. Voordeel hiervan is dat de schroeven relatief simpel verwijderd kunnen worden bij verhuizen.

Wordt vervolgd (techniek)....

Vergunningaanvraag bij de gemeente en de buren inlichten.

Wettelijk gezien mag ik vergunning vrij tot 5 meter boven een bepaald punt een bouwsel plaatsen. Een antenne mast (met verticale antenne) valt hier ook onder. Ga je daar boven zitten moet ik een lichte bouwvergunning aanvragen. Nu zijn er verschillende gemeenten die hier heel erg moeilijk over doen, waaronder Dongeradeel, Enschede en Oss (Bron: forum op http://www.zendamateur.com)
Nu weet ik dus niet hoe de Gemeente Emmen hiermee omgaat... wel of geen vergunning. Als geregistreerd radioamateur heb ik Artikel 10, paragraaf 1 EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens) in mijn voordeel. Die stelt dat een vrije ontvangst van informatie en uiten van eigen mening op geen enkele manier beperkt mag worden door wie dan ook (Gemeente of Nederlandse wet).
Helaas beperkt paragraaf 2 van die zelfde Artikel 10 EVRM het eerste paragraaf voor een deel. (zie een tekst op de site van UVA: klik hier) Simpel uitgelegd kan Paragraaf 1 aan de kant geschoven worden als er derden (zoals buren etc.) aantoonbaar benadeeld worden.
Gelukkig heb ik hier een goed naslagwerk geschreven door Mr. G.M.M. van den Berg (PA0GMM), "Amateurradio-antennes, een juridische leidraad", te bestellen bij het VERON service bureau. Hierin staan voorbeelden en situaties van situaties en hoe het aangepakt kan worden. Niet geheel onbelangrijk is dat ook ik als zendamateur ook de boven genoemde vergunning geweigerd kan worden. Eerst maar verdiepen is de aanvraag van een vergunning bij de gemeente.
Tot zover het vergunningverhaal.

Ander belangrijk deel zijn de buren. 2 Van mijn buren hebben zelf een 27MHz rondstraler staan (resp. 2 en 3 deuren verderop), dus daar verwacht ik geen gekke dingen van. Bij de bouw van mijn VHF eindtrap veroorzaakte ik helaas storing bij andere buren (oorzaak= opgerolde goedkope CAI-COAX-kabel en luidspreker-kabel die niet ingekort mocht worden en niet vervangen mocht worden, ook niet op mijn kosten. Luidspreker kabels zijn voorzien van ferriet-clamps). Van hen heb ik het gevoel dat die eigenlijk niet blij zijn met al die antennes. Gelukkig sta ik nog wel op goede voet met dit gezinnetje, iets wat ik erg belangrijk vind.
Nu zal ik zeker proberen met de genoemde voordelen deze mensen te overtuigen zodat hier geen bezwaren vandaan komen.
Gelukkig heb ik later van dit gezin wel te horen gekregen "prettig dat je wilt mee denken in oplossingen.", ook heel plezierig. Je woont immers samen in diezelfde buurt, toch?

Ook dit wordt vervolgd....

Als er iemand is met tips en suggesties, graag even e-mailen!