Voor de buren.

Over deze tekst


Ergens op een website van aan collega radioamateur kwam ik een tekst tegen dat heel duidelijk antwoord geeft op veel gestelde vragen.
Ik heb per e-mail toestemming gevraagd de tekst te mogen gebruiken en aanpassen naar mijn eigen situatie.
Hiervoor is een bedankje op zijn plaats: Roland (PD2RLD) bedankt voor de toestemming. Zijn site: www.pd2rld.nl

Antennes, vaak ontsieren ze de woonwijk, buurtbewoners zijn er vaak niet blij mee en een enkeling maakt zich zorgen, want je hoort zoveel rare dingen over straling en dat dat schadelijk is... Ook vragen veel mensen zich af op welke frequenties er wordt uitgezonden. Ook scannerluisteraars zijn altijd benieuwd welke frequenties er gebruikt worden en of deze te ontvangen zijn. Alle vragen en antwoorden vind je terug op deze pagina, die speciaal voor de buurtbewoners hier is gemaakt.

Ik hoor van alles over schadelijke straling, hoe zit dat?


Al jaren is de discussie gaande of straling van GSM's nou schadelijk is. Ook de discussie rondom het UMTS-netwerk is nog volop gaande. Mensen zouden van UMTS-straling allerlei verschijnselen krijgen zoals slecht slapen en duizeligheid. UMTS werkt op een frequentie die veel hoger ligt dan dat ik hier kan gebruiken. UMTS bevind zich rond de 2000 MHz (2 GHz). Ik kan zenden op 144 MHz, 432 MHz en alle frequenties beneden 30MHz (zie "Bandplan"). Zo zie je dus dat de frequentie een heel stuk lager ligt. Daarbij komt dat ik een beperkt vermogen mag gebruiken van maximaal 400 Watt. Dit alles is onschadelijk voor mens en dier. Een magnetron is doorgaans schadelijker dan mijn antennemast.

Moet ik uit de buurt van de mast blijven?


Niet meer dan nodig is. Je moet natuurlijk geen antenne aanraken als er uitgezonden wordt, maar verder is de mast volstrekt ongevaarlijk. De vermogens die worden gebruikt zijn dermate klein dat er geen maximale afstand geldt tot de antennemast. De grote antennemast bij de Kleine Rietplas in Emmen bevat wel antennes waarbij afstand moet worden gehouden. Dit geldt met name voor de GSM-antennes. Deze antennes hangen op onder meer 50 meter hoogte en er moet dan een afstand worden gehouden van minimaal 1,5 meter. Als je onderaan de mast staat, dan haal je die 1,5 meter natuurlijk makkelijk!

Wordt er continu uitgezonden?


Nee. Althans, er is geen continu signaal in de lucht. Als ik in mijn hobby-kamer bezig ben, kan het zijn dat ik een periodiek signaal in de lucht stuur. Ik ben dan aan het proberen met gebruik van een computer een 'gesprek' te houden met een radio-amateur over een grote afstand. Zie daarvoor 'Meteor Scatter & EME'. Ook kan het zijn dat ik met spraak een gesprek probeer op te bouwen.

Wat is er veranderd begin oktober 2011 en oktober 2013?


Net als zoveel elektrische en mechanische dingen slijten antennes ook. Door het weer (regen, sneeuw, zon enz.) vormt zich roest en ook algen op het aluminium. Algen?? Ja, niet alleen op straatstenen kunnen algen groeien, maar ook op aluminium. Het aluminium roest heeft de vervelende eigenschap een antenne helemaal onklaar te kunnen maken. Aluminium-roest werkt namelijk als elektrische isolator, waardoor de goede werking van een antenne tegen gaat met alle vervelende gevolgen die daaruit kunnen ontstaan.
Ook waren de horizontale antennes (de harken) vermoedelijk ruim 20 jaar oud. Hierop heb ik besloten deze allemaal met pensioen te sturen. Alle harken zijn vervangen voor nieuwe exemplaren. De 2 harken voor 2m zijn beiden vervangen voor één nieuwe die alleen het zelfde doet als de 2 ouden samen. De hark voor 70cm is ook vervangen voor een nieuwe die zelfs beter werkt.
Om de antennes te kunnen draaien (roteren) is er onder aan mijn antenne mast een rotor geplaatst. Deze kan ik door middel van een controller vanuit mijn hobbykamer bedienen. De oude rotor begon kuren te vertonen mogelijk door zijn onbekende leeftijd, vermoedelijk meer dan 20 jaar oud. Deze is op 8 oktober 2013 vervangen voor een nieuw exemplaar van een ander merk.

En in de zomervakantie 2014, waarom nu ineens een 12 meter hoge mast?

Dit heeft een paar redenen. Om te beginnen heeft mijn buurman een appelboom staan waar één van mijn richtantenne's ('hemel-harken') door heen draaien moet. Dit geeft voor de antenne zelf alsmede voor de rotor (een motortje die de antennes rond draait) best veel mechanische stress en ook voor de boom is het niet prettig. Ook bij het (veel) hoger opstellen van de antennes komen deze functioneel veel beter tot hun recht.
In de oude situatie was de lange richtantenne op ongeveer 2 meter boven het dak gemonteerd, dit is nu een heel stuk hoger ongeveer 7 meter boven het dak. Bijkomend voordeel is dat de gevoelige spulletjes van de buren (TV-toestellen, radio's, baby-foons e.d.) minder signaal van mijn antennes krijgen. Als de afstand verdubbeld, wordt het ontvangen signaal 4x zwakker.
Meer redenen staan in aparte artikelen: Onderhoud en verbouw, en de 6 delen daaronder.

Wat is jou zendbereik?


Het zendbereik van mijn antennemast is ongeveer 150 kilometer rondom. Bij warm weer bijvoorbeeld, kunnen er zogenaamde condities optreden. Het zendbereik kan dan oplopen tot wel 2000 kilometer! Dit komt door koude en warme luchtlagen in de atmosfeer en door de ligging van hoge en lagedrukgebieden. Ook speelt onze zon een grote rol. Condities komen geregeld voor, met name in de avonduren van een warme zomerdag, maar ook op een ijskoude winteravond kunnen er condities optreden. Het is moeilijk te voorspellen wanneer dit zal plaats vinden. Meer daarover in 'VHF & UHF DX'
Naast de antenne mast, hangt er ook nog 1 waslijndraad over mijn tuin. Het bereik hiervan kan de hele wereld zijn, ook weer afhankelijk van condities.

Ik hoor jou op mijn babyfoon praten!


Helaas komt het maar al te vaak voor dat een gezinnetje in deze kinderrijke buurt een dure babyfoon aanschaft en vervolgens van alles erop ontvangt, behalve hun baby! Babyfoons maken steeds meer gebruik van de LPD-band op de 70cm. Dit is een frequentiegebiedje tussen 433 en 434 MHz, wat vrij is voor toepassingen zoals draadloze deurbellen, babyfoons en koptelefoons. De LPD-band wordt ook wel ISM-band genoemd en ligt op de 70cm-band.
Toeval wil, dat zendamateurs een zogenaamde "primaire status" hebben op de 70cm-band en wel tussen 430 en 436 MHz. De LPD-band valt hier dus precies in. De primaire status houdt in, dat zendamateurs dus recht hebben om op die frequenties te mogen zenden en dat niemand ze kan verplichten om een andere frequentie te gaan gebruiken.
Met andere woorden; mocht je een zendamateur op je babyfoon horen, dan kun je officieel NIETS doen. Je kunt geen klacht indienen bij Agentschap Telecom omdat zendamateurs de primaire status hebben. Veelal zijn babyfoons wat breedbandig in de ontvangst. Zo kan het dus zijn dat je signalen hoort van mijn antennemast, terwijl ik op een totaal andere frequentie uitzend. Hier is helaas niets tegen te doen.
Ik wil bij deze een serieuze tip geven; kijk naar babyfoons die op 446 MHz werken. Dit is de zogenaamde PMR-band. Maak, indien het erop zit, gebruik van CTCSS. Dit is een speciaal coderingssysteem waardoor je alleen je eigen baby kan horen en verder niemand. De kans dat je van mij storing kunt hebben is dan minimaal. Voor meer info kun je natuurlijk altijd bij mij terecht.

Ik heb storing! Dat komt door jou!


Ho ho! Niet gelijk gaan wijzen naar die grote antennemast! Een veelgemaakte fout, die ook de klachtenafdeling van Agentschap Telecom erkend. Veel mensen gooien de storing gelijk op diegene die een grote antennemast bij huis heeft staan.
Vergeet niet, ik ben bevoegd om uit te zenden, ik heb een examen moeten doen om mijn registratie te krijgen en voor dat examen was kennis van zaken nodig. Daarbij moet ik me ook houden aan de voorschriften die gelden. Dankzij mijn registratie sta ik sowieso sterk bij Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voormalig Agentschap Telecom) die daarom niet snel in actie zal komen.
Sommige mensen kunnen storing ondervinden op TV. Dit kunnen strepen zijn bijvoorbeeld. Ga dan eerst eens bij jezelf kijken. Een belangrijk onderdeel, zo niet het belangrijkste, is de bekabeling. Hoe is jou TV aangesloten? Vaak zit er een goedkoop kabeltje tussen de CAI-contactdoos en de TV wat niet voldoende HF-dicht is zoals dat dan heet. Ook worden veelal antenneversterkers gebruikt die alle signalen versterkt die door de kabel word opgepikt. Zorg dus voor goede afgeschermde bekabeling van degelijke kwaliteit! Mocht je een klacht indienen bij Agentschap Telecom, dan zullen zij precies hetzelfde zeggen!
Wat ik zelf ondervonden heb is dat PC-speakers ook flink kunnen storen. Helaas gelden er voor dit soort speakers niet echt richtlijnen. Een stofzuiger moet bijvoorbeeld voldoen aan bepaalde eisen, zodat deze immuun is voor stoorsignalen. PC-speakers hoeven dit vaak niet. Ze komen vaak uit China of Japan en kunnen een behoorlijke brom geven soms. Ook nu geldt weer; dit is een probleem van de consument. Agentschap Telecom komt wederom niet in actie als je belt.
Nou heb ik voor mijn PC-speakers een oplossing gevonden en dat is ontstoren. Voor een paar eurocent kunnen er kleine condensatoren in de speakers gezet worden waardoor de brom in elk geval minder wordt, zo niet verdwijnt.
Dan is er nog zogenaamde atmosferische storing die je soms wel eens ziet op TV. Deze storing wordt veroorzaakt door bepaalde hoge- en lagedrukgebieden die zendsignalen van radio en TV beïnvloeden. Veelal zie je dan rare diagonale strepen of stipjes door het beeld lopen. Dit heeft echter niets met mijn zendmast te maken, het is een natuurverschijnsel wat na enkele dagen zal verdwijnen. In maart 2006 was er een dergelijke storing die zelfs ook radiozenders beïnvloedde.

Hoe ga jij met klachten om?


Ik kan me voorstellen dat mensen het moeilijk vinden hun beklag te doen. Zeker als de aard van de storing niet helemaal duidelijk is en men vermoed dat het door mijn antennemast komt. Ik hanteer de regel; "Ben je beleefd tegen mij? Dan ben ik het ook tegen jou!". Oftewel, kom niet al scheldend aan de deur, de kans is groot dat ik de deur voor je neus dicht gooi. Als je denkt dat je storing hebt die door mij veroorzaakt wordt, spreek me dan gewoon aan. Leg je probleem uit en laat indien nodig mij even kijken of luisteren naar de storing. Ik zelf vind het maar al te vervelend dat ik overlast veroorzaak en wil best kijken of ik mogelijk iets kan doen om het te verhelpen. Natuurlijk hoef ik niet de veroorzaker te zijn, maar ik kan wel dingen uitsluiten. Ik kan bijvoorbeeld alles tijdelijk afkoppelen en uitzetten. Mocht de storing er dan nog zijn, dan weet je dus dat het niet aan mijn antennemast kan liggen. Op die manier kunnen misverstanden uit blijven.

En als de storing wel bij jou vandaan komt?


In de voorwaarden van mijn registratie staat dat ik als zendamateur medewerking dien te verlenen om de storingen te verminderen of op te heffen.
Om een goede verstandhouding met de buren te kunnen houden, kan ik ook assisteren en adviseren bij bijvoorbeeld het vervangen of aanpassen van de bekabeling van radio- en TV-toestellen. Vaak zijn te lange kabels en kabels van onvoldoende kwaliteit de oorzaak van deze storingen.
Mocht dit geen soelaas bieden, kan ik mijn uitzendingen tijdelijk staken of het vermogen dat ik legaal mag produceren verminderen. Mocht ook dit geen verbetering brengen, dan wordt het tijd om AT in te schakelen. Medewerkers van AT kunnen veel beter metingen doen dan wat ik zou kunnen om zo een duidelijke oorzaak te kunnen vinden.
Het kan ook voorkomen dat de klager zijn spullen niet voldoen aan de huidige normen. Dit gebeurt meestal bij sterk verouderde apparatuur, deze hoeven niet te voldoen aan de nieuwste regeltjes, er geld voor deze regeltjes geen terugwerkende kracht. Als gevolg hiervan kan AT tegen de klager zeggen "helaas meneer, uw apparatuur is te oud om nog storings-vrij te kunnen werken. U zult de storing moeten accepteren, of uw apparatuur moeten moderniseren."
De klager kan op geen enkele manier eisen dat ik ga betalen voor de kosten die er gemaakt moeten worden, iedere claim wordt door mij resoluut afgewezen.
Op de site van de VERON (Vereniging Experimenteel Radio Onderzoek, een club speciaal voor zendamateurs) staat een technisch document met veel informatie. Dit document is hier (PDF) te downloaden. Hierin staat wat een klager zelf ook kan doen.

Jouw reactie

Als antwoord op Some User