Iedereen kent dat wel. Kijk je net even op een interessante webpagina komt er gelijk een hele lawine aan reclame zooi voorbij. En het irritante is dat het ook nog eens reclame is dat betrekking heeft op je surfgeschiedenis op het web, heb je gezocht naar een nieuwe auto, kom je auto-verkoop reclame tegen, zoek je iets voor een spannend moment in je slaapkamer.... het laat zich raden.
Hiervoor zijn verschillende oplossingen beschikbaar. Van tig verschillende plugins in je browser tot complete computers die dit voor je filteren. De plugins (U-block, Add-block enz..) in je browser werken prima maar nadeel hiervan is dat je iedere PC moet voorzien van een extra stukje software. Bijkomend is dat niet iedere plugin samenwerkt met alle browsers, en dat zijn er nogal wat: Firefox, Opera, Chrome, Safari, Internet Explorer, Edge.... om enkelen te noemen.
De hardware variant (een complete PC) kan dit voor je oplossen. Nadeel hiervan is dat je energie rekening wat hoger uitvalt, omdat deze PC 24 uur per dag aan staat. Oplossing: een Raspberry Pi met PiHole software.
Dit apparaatje is klein (ietsje groter dan je bankpas) en verbruikt veel minder energie dan een PC.

Hoe werkt dat dan??

Iedere PC die tegenwoordig aan staat is vrijwel direct met het internet verbonden en krijgt zijn instellingen van de modem-router die je van je provider krijgt. Deze router geeft jouw PC (of laptop, of smartfoon of tablet) een uniek LAN-adres, en een adres waar het toegang vind naar internet. Omdat een PC niet overweg kan met een webadres als www.google.nl maar alleen met nummertjes (http://172.217.17.67) is er een apparaatje nodig die deze vertaalslag voor je maakt.
Gelukkig doet de router dat voor je door een DNS instelling (Domain Name Server), en kun je gewoon naar google gaan zonder die getallen te onthouden. Wel zo makkelijk, niet? Deze DNS server is eigenlijk niets anders dan een vertaalcomputertje die een naam  aan een nummer verbind. Simpel uitgelegd: jij toetst http://www.google.nl in, en de computer gaat naar http://172.217.17.67 zonder dat jij er iets van merkt.
Het leuke is dat je met een PiHole computertje de rol van DNS server kan overnemen. De PiHole komt dan deels in de plaats van je router. De browser in je PC gaat op jouw verzoek naar een website waar veel reclame op staat, iedere reclame banner heeft zijn eigen bron waarvandaan het komt. De PiHole kent heel veel van deze adressen, en blokkeert dan de toegang tot die adressen. Resultaat: veel minder reclame om je scherm!
Voor meer info over de PiHole: https://pi-hole.net/. En een Raspberry Pi computertje is voor relatief weinig geld te koop (mits op voorraad!), je hoeft er zelfs geen monitor en toetsenbord op aan te sluiten, het doet zijn werk wel zonder. Het enige wat je wel nodig bent is een USB-voedinkje (5 Volt, 2 Ampère) en een netwerkkabeltje. Verder hoef je maar één instelling in je modem-router te wijzigen, daarvoor even contact opnemen met je provider.

Reageren is niet mogelijk

Reageren op deze inhoud is automatisch uitgezet want deze inhoud is niet actueel meer.