QO-100Es'Hail 2 / QO-100. Dit zijn 2 benamingen voor in feite exact dezeflde satelliet. Wat de benaming nu zo apart maakt is dat de naam voor het commecieel deel "Es'Hail 2" is en voor radioamateurs "QO-100".
Deze satelliet is een telecom sat van Quatar vergelijkbaar met de Astra's en Intelsats en voorziet een bepaald deel van de wereld van TV signalen die dan met vrij simpele middelen (ontvanger en schotel) op een TV toestel in je woonkamer te zien zijn.

Wat deze satelliet nu zo voor zendamateurs erg interessant maakt is dat er voor het eerst een transponder aan deze sat gemonteerd is die door 'ons' zendamateurs gebruikt mag worden. Op zich is dat niet zo heel spannend, er waren immers al veel eerder amateursatellieten. Wat hier nu erg interessant is dat vrijwel alle commerciele telecom sat's op een bepaalde hoogte boven de evenaar staan waardoor het lijkt alsof ze 'vast' hangen boven één vast punt. Ze draaien hun rondjes in 'Geostationaire baan', dit is ongeveer 36.000km hoog. De satelliet draait in 24 uur om de aarde, dus net zo snel als de aarde om haar as draait.
Dit maakt het voor TV zenders dus erg interessant. Je kunt één vast deel van de wereld van jouw programma's voorzien.

Die amateur transponder die mee mocht aan deze sat is ook vanuit ons kleine land bereikbaar op 2.4GHz (13cm amateurband) en te horen op 10Ghz (3cm band). Het vermogen dat je hiervoor nodig bent om die transponder te kunnen bereiken is nog geen 10Watt op 13cm.
Op dit moment word gekeken of er een 2e commerciële van een vergelijkbare transponder kan worden voorzien. Men zit nu nog in de "ideeën fase" om te bekijken waar men interesse in heeft. Zaken als welke amateurbanden er gebruikt zou 'moeten' worden en eventuele technieken.

Nu zijn er hele slimme mensen die net als ik ook zendamateur zijn en die hebben op vele verschillende manieren stations opgebouwd om zo via QO-100 verbindingen te kunnen maken. Één zo'n setje is SatRover, ontwikkeld door Hans, PE1CKK. Deze meneer heeft voordat de SatRover op de markt kwam enkele pre-producie exemplaren gebouwd om zo tot een mooi ontwerp te komen voor de verkoop.
Via Youtube ben ik met Hans in contact gekomen en heb het aanbod gekregen om binnenkort 2 maandjes met een pre-productie set te mogen proef-draaien. Begrijpelijk voorwaarde is natuurlijk dat ik terug ga koppelen wat mijn ervaringen zijn en waar ik tegen aan loop bij het opbouwen en gebruik er van.

Deze pagina heb ik dus al vast in orde gemaakt om mijn verhaal hierover te kunnen delen.
Het fijne is dat mijn Yaesu FT-818nd zeer geschikt is om dit stationnetje aan te kunnen sturen. Het zendvermogen kan ik helemaal terug regelen naar 1 Watt op 144MHz, perfect dus voor de SatRover. Ook voorziet de FT-818nd in de mogelijkheid om de PTT (Push-To-Talk, omschakeling zenden-ontvangen) door te geven aan een eventuele achterset en/of eindtrap via de ACC aansluiting achterop.

Om gebruik te kunnen maken van de PTT lijn moet je de "TX GND" aansluiting gebruiken van de ACC connector. (zie afbeelding rechts) Deze schakelt naar massa zodra je de microfoon inknijpt. Het kan zeker ook geen kwaad om ook de GND mee te nemen, ik heb de juiste punten even met rood aangemerkt. De bekabeling tussen de SatRover en mijn FT-818nd houd ik ongeveer op 2 meter lang, de coax is 7mm HigFlexx 7, met aan één kant een PL-7 clamp en voor aan de andere kant moet ik nog een SMA connector bestellen.
Nu kun je denken 'waarom 7mm coax?', op deze lengte maakt dat geen drol uit, binnen 2 meter kabel lengte heb je erg weinig verlies (net geen 0.14dB demping), dus prima geschikt op 144MHz. De SatRover heeft 144MHz als input nodig om daarvandaan op 13cm te kunnen zenden (uplink) en bij ontvangst gaat het van 10GHz terug (downlink) naar 144MHz, dus weinig spannende extra elektronica nodig om er mee te kunnen werken.

Bijkomend is dat deze gehele combinatie (SatRover en FT-818nd) bij zenden hooguit 3 à 4 Ampère vraagt dus ik zou ook met mijn portabele koffer enkele uurtjes via de QO-100 satelliet QRV kunnen zijn waar ook in den lande. Zolang ik maar vrij zicht heb op het plekje aan de hemel waar de satelliet zich bevind.
Voorwaarde is wel dat ik een schotel ergens vrij stevig/solide moet/kan neerzetten. Iets waar ik even over moet nadenken. Eventueel zou mijn Manfrotto fotostatief hier ook een rol in kunnen spelen, maar dat is proefondervindelijk nader te bepalen.

Hoe dit allemaal verder gaat verlopen is later in dit theater te lezen. De voorbereidingen zijn in gang gezet.

Vervolg: Es'Hail 2 / QO-100 (deel 2)

Reageren is niet mogelijk

Reageren op deze inhoud is automatisch uitgezet want deze inhoud is niet actueel meer.