SInd ik in het bezit van van een Yaesu FT-891 tranceiver (zie dit verhaal) ben ik vrijwel alleen in FT-8 bezig geweest. SSB moet ik nog verder mee stoeien.
Intussen heb ik ook de FC-50 auto-tuner onder de FT-891 gemonteerd. Deze bevalt me erg goed. Ideaal voor vakantie werk zoals ook de FT-818 met de Z817 tunertje.
FT-8 is een leuke mode als je 'snel' een DX wilt werken, maar ik heb toch een voorkeur voor SSB  DX.
Het leuke van de FT-891 is dat hij ook voorzien kan worden van een extern toetsenbordje met 12 toetsjes. Nu kun je er één kopen voor ongeveer €40,- maar ik heb voor de lol er één nagemaakt. Zie schema:
Schema is erg eenvoudig, per druktoets (SW1 - SW12) is er een andere weerstandswaarde die aan de FT-891 wordt aangeboden. Afhankelijk van die waarde wordt er een functie ingeschakeld. Met schakelaar SW13 kun de toetsen los koppelen zodat je niet per ongeluk één indrukt je bijvoorbeeld een spraak bericht er uit stuurt. Het condensatortje is een simpele ontstoor C.

Voordeel van dit toetsenbordje is dat je niet eerst een menu-structuur in de FT-891 door hoeft om bepaalde functies op te roepen zoals de voice-recorder. De FT-891 heeft n.l. een recorder voor 5 berichten voor zowel spraak in SSB of CW die je kunt oproepen met toetsen 1 tot en met 5.

Ik heb er voor gekozen de vaste weerstanden in het schema te vervangen voor potmetertjes die ik dicht mogeljk op de juiste waarde afregel. De waarden vande weerstanden zijn niet zo heel spannend, tel de serie weerstanden bij elkaar op en klaar. Ze mogen best iets afwijken, maar probeer dit zo accuraat mogelijk te houden.
Omdat ik alleen een vracht weerstanden uit de E12 reeks heb, is het lastig deze waarden samen te stellen met 2 weerstanden. Waarden als 3kΩ, 5.1kΩ en 24kΩ komen daar bijvoorbeeld in niet voor.
Nu ben ik er inmiddels achter dat in het schema de weerstanden voor "P/B" en "DOWN" verwisseld zijn. "P/B" = 16kΩ, en "DOWN"= 12kΩ. (Gemeten aan de hand van een echte FH-2 keypad)

Het stekkertje is een eenvoudige 3.5mm stereo stekkertje dat ik gebruikt heb, alleen de tip en sleeve (puntje en massa) wordt gebruikt. De ring doet hier niet mee.

Aansluiting op de FT-891 is de REM(ote)/LIN(eair) aansluiting direct naast de USB aansluiting. Verdere instellingen zijn niet nodig.

Ik moet nog na gaan denken over een behuizing, mogelijk dat ik die uit de 3D printer ga halen. Verder is het nog bekijken of ik dit toetsenbordje veel ga gebruiken. Ik zie er nu in ieder geval genoeg mogelijkheden in.

Ondertussen ben ik er wel achter dat deze key-pad ook prima bruikbaar is om de frequentie 'direct' in de FT-891 te kunnen toetsen. Om dit voor elkaar te krijgen toets je op de FH-2 eerst op 'dwn' (pijltje naar beneden) 'P/B' en dan de frequentie met 'leading zero', dus voor 7.195MHz toets je in '07195' en dan weer pijltje naar beneden. Voor 50.313Mhz is het dan '50313' wat je aan getallen moet intoetsen. Nu hoor ik al 'maar de nummers 6 tot en met 0 staan niet op de key-pad!', nee dit klopt.
Hieronder staat een tabel die de toetsen en functie (voor de FT-891 dus!!) beschrijven, en daar staan de getallen 6, 7, 8, 9 en 0 ook bij:

 1
Voice/CW message #1 / Key '1'
  2
Voice/CW message #2 / Key '2'
3
Voice/CW message #3 / Key '3' 
  4
Voice/CW message #4 / Key '4'
  1
Voice/CW message #5 / Key '5'
 MEM
Add to MEMORY / KEY '6'
 LEFT
100kHz down / key '7'
 UP
5Hz up / key '8'
Right
100kHz up / Key '9'
 P/B
Enter & confirm frequency
Down
5Hz down / Key '0'
 DEC
 


Met de toetsen 'UP' en 'DOWN' kun je de VFO frequentie met 5Hz per stapje verschuiven, maar als 'FAST' ingeschakeld is, zijn deze stappen 100Hz groot.
Of deze functie tabel ook zo is voor andere Yaesu tranceivers werkt zoals de FT-991(a), FT-897 of FT-2000 weet ik dus niet, hier heb ik geen beschikking over.
Ik denk dus dat het een erg handig hulpmiddeltje is om er bij te hebben, vooral als je met CW/SSB DX bezig bent omdat je dan vooraf opgenomen spraak of CW berichten kunt selecteren om uit te zenden, simpel door op de toetsen 1-5 te drukken of 'snel' naar een andere frequentie(band) wilt tunen.
Mocht je zelf zo'n key-pad willen bouwen dan moet je je eigen fantasie aan het werk zetten. Wat ik hier gemaakt heb is ter 'leringh & vermaeck' en kan je een ideetje geven.
Hieronder nog even een filmpje van het direct intoetsen van de frequentie: