Vervolg op Portabel radio actief....? (deel 4)

Intussen is mijn koffertje weer wat veranderd. Tot afgelopen maand had ik banaan-stekkerbussen in gebruik om mijn FT-818nd van 12Volt te kunnen voorzien. Afgelopen jaren had ik al eens eerder gekeken naar PowerPoles, maar nu moest er maar eens van komen, zie Anderson Powerpoles (1) en verder.
Mijn koffer heeft 2 12V/7Ah accu's die ik eerder met een stevige kroonsteen op de laadcontroller had aangesloten. In deel 3 van dit hoofdstuk had je al kunnen lezen dat de laad-controller vervangen is door een exemplaar van DF-Robot. Het eerste wat ik nu gedaan heb is deze verbinding helemaal met powerpoles te gaan uitvoeren, zie foto hier links onder:
Je ziet dat ik de bedrading van de accu vasthoud en dat je 2x een koppeling ziet tussen Powerpole stekkers.
Dat de plus-kabel van de accu's ook zijn voorzien van een 5A zekering is ook zichtbaar. Stukje extra beveiliging zeg maar.  Je ziet trouwens links in de zijwand van de koffer ook nog een stekker zitten. Deze gebruikt ik om met een 18Volt laptop lader de accu's te kunnen laden alsof het een zonnepaneel is.
Voordeel hiervan is dat ik de accu erg simpel los kan halen en eventueel buiten de koffer kan gebruiken om bijvoorbeeld na een wandeling ook met 6Watt uit de FT-818nd QRV kan zijn. Werk je op interne accu van de FT-818nd dan komt er niet meer dan 2.5Watt uit deze zender. Een losse accu kun je dan eenvoudig mee nemen. Ook de lader van de accu's heb ik van van PowerPoles voorzien, nu is het een kwestie van stekkers los, andere stekkers vast en laden maar.
Zo zie je dus: powerpoles heeft best veel voordelen en je kunt vrijwel geen mis-aansluiting maken (plus en min omdraaien dus) met 12Volt zodat je geen schade hebt.

Alleen het paneeltje dat ik nog in de koffer heb om de FT-818nd aan te kunnen sluiten was nu nog van banaan-stekkerbussen. Opnieuw kon de 3D printer aan het werk gezet worden om daarvoor een chassis te printen voor 4 maal powerpoles. (link hiervan moet ik weer even opzoeken).
Nadat het chassis geprint was (in wit PETG) moest deze nog in het paneel gezet worden.
Helaas waren de gaten voor de banaan-bussen net iets te ver uit elkaar om die helemaal weg te laten vallen achter het chassisdeel. Dus zit er maar één ding op: paneel hememaal opnieuw maken.
Helaas had de plaat aluminium een streep van watervast stift er op die lasig weg te schuren was. Met brede schilderstape heb ik de aluminium plaat afgeplakt en kon zo netjes de uitsparingen bepalen die ik daarna met een dremeltje + slijpschijfje er uit slijpen kon. Veel vlotter dan veel gaatjes boren en vijlen.
Verder vond ik het ook best handig er nog een led-stripje in de koffer te plakken zodat ik in het donker iets van licht heb om spulletjes op te ruimen of het logboek in te vullen. Die led-strip is van een schakelaartje voorzien zodat die ook uit kan.
Verder om de klem-spannig van beide accu's te kunnen bekijken heb ik een 3 digit digitaal voltmetertje geplaatst die met een druk op een maak-kontact even de klemspannng laat zien (zolang het druk-knopje is ingedrukt. Leuk is dat de voltmeter laat zien dat de spanning 0.1Volt zakt als de leds branden).

Foto rechts het voorlopige eindresultaat.

Het grote grijze vak kan gebruikt worden om de FT-818nd, LDG tuner en SCU-17 interface in op te bergen, en er is ook nog een beetje ruimte  over om beide portofoons FT1XDE en FT5D in te kunnen opbergen.
Al-met-al kan ik hier wel een dag mee vooruit in het veld of op vakantie.
Eventueel zou ik ook een QRP (=laag vermogen) WSPR zender van QRP-Labs mee kunnen nemen in het veld om te kijken waar die allemaal gehoord wordt.
Ideeën zat,nu nog lekker weer en de tijd om het allemaal maar eens te doen.
Maar dat komt vanzelf wel, eerstkomende mogelijkheid is een vakantie in Tirol, in het paatsje Fließ.