Vervolg op "Portabel radio actief....? (deel 2)":

In het vorige artikel hebben jullie kunnen lezen dat de eerste vakantietestjes niet slecht gegaan zijn. Er zien weinig QSO's gemaakt, maar de 'E' in VERON (één van de verengingen waar ik lid van ben, de E van experimenteel) heb ik wel eer aan gedaan.
Ondertussen is de koffer, waar de accu's, zonnepaneeltje etc. in/op gemonteerd zijn, ook weer wat aangepast. De accu's zijn nu voorzien van 3D geprinte houders om heen-en-weer schuiven te voorkomen. Ook zijn beide accu's voorzien van 5A zekeringen zodat je toch iets van beveiliging hebt.
De zonne-charger is ook vervangen voor een exemplaar van het merk "DF-Robot". Bij dit proces was er kortsluiting ontstaan bij één van de accu's en daarom toch maar die zekeringen. Gelukkig geen schade aan de accu, behalve de aansluitklem. Het fijne van deze accu-lader-op-zonneenergie is dat die ook probleemloos een Raspberry Pi 4 kan voorzien van stroom (daarover later meer). Deze computertjes kunnen nogal wispelturig zijn op dit vlak.
Verder zit ik er ook aan te denken om er 5Volt aansluitingen in te fabriceren om eventuele USB apparaten zoals een telefoon en/of tablet te kunnen opladen. Hierin voorziet de zonne-charger gelukkig ook door middel van een losse 5Volt uitgang.

Om in het veld uit te kunnen komen heb ik ook de beschikking over een end-fed draad antenne, maar om hiermee te kunnen werken moest ik in de directe omgeving van een boom zijn om de uiteinde ervan in de boom te kunnen 'gooien'. Dit kan nogal een vervelend en lastig klusje zijn dus heb ik een glas-fieber mast besteld bij DX-Wire in Duitsland.
Dit mastje is ingeschoven nog geen meter lang, maar kan tot 11.5mtr uitgeschoven worden, hoog genoeg dus om de end-fed de hoogte in te helpen.
Ik heb nu dus geen boom meer nodig maar een stevige paal (een verkeersbord naast een fietspad/wandelpad, een hekje o.i.d.) om met simpele sjorbandjes de mast omhoog te houden. Deze mast heeft wel de vervelende eigenschap om bovenaan (de dunnere delen dus) nogal flink door te buigen bij belasten met een draadantenne maar dat is deels op te lossen door de antenne-draad een paar slagen om de laatste 2 à 2.5mtr van de mast te draaien. Deze slagen om de mast zal weinig tot geen invloed hebben op het presteren van de antenne. Hoe één en ander zich gedraagt in de praktijk moet nog worden uitgezocht.

Hier één foto van een proef-opstelling van de glasfiber mast:

proef opstelling

Vervolg: Portabel radio actief....? (deel 4)