2023 is bijna ten einde, en als ik terugkijk op mijn blog Nieuwjaars perikelen 2022/2023 denk ik dat ik over het jaar 2023 kan zeggen 'Goe gedaan!'.

Een vast contract bij het uitzenbureau dat op 1-1-2023 in gegeaan was heb ik amper een half jaar mogen dienen. De werkgever heeft gemeend mij te moeten overnemen van het uitzendbureau op de zelfde voorwaarden en verloning. Reden hiervan is mij niet helemaal duidelijk maar dat ik vond (en vind ik nog steeds) totaal niet interessant.
Ook op het gebeid van gezondheid ben ik tevreden. (Helaas in december te veel ziekte-dagen naar mijn zin, maar dit terzijde) Het plezier in mijn werk is er nog steeds. Altijd verschillende mensen, verschillende routes en geen dag is gelijk. En geregeld zie je weer de bekende klanten op je lijstje staan.

En nog steeds ligt mijn fotografie hobby op zijn gat, maar ik heb de spullen nog liggen en worden (voorlopig) nog niet verkocht. Een enkele keer grijp ik de camera nog wel eens. Misschien moet ik komend jaar me zelf wat meer gaan uitdagen weer foto's te gaan schieten?

Oh ja, er was geloof ik ook nog ergens een telescoop in beeld gekomen een tijdje terug? Daarvoor geld eigenlijkhet zelfde. De interesse is er zeker, de kijker zelf is er ook nog maar gebrek aan tijd en heldere hemelen.
Nu moet ik wel bekennen dat ook de laatste tijd met dat kwakkel-weer het ook niet echt uitnodigend is om de telescoop buiten op te stellen. Je ziet er bar weinig door op zulke dagen.
Om mooie heldere hemelen te hebben moet je eigenijk erg koude nachten hebben. Dan zijn n.l. de luchten het helderst.

En toch blijft mijn radio hobby het hardst trekken. Dat merk ik ook aan de logboeken (zowel on- als off-line) die ik voor de fun bij houd. Afgelopen dagen leuk een batterij aan FT8 (een digitale manier van communiceren) verbindingen gemaakt onder andere met landen die ik nog niet in mijn lijstje had staan: China, Cuba, Angola, Belize, Equador en Uruguay om er een paar te noemen. Op deze manier verbindingen maken is leuk, maar de uitdaging is wel een heel stuk kleiner dan in SSB spraak of CW (morse).
Als je je hiermee bezig houd doet de computer het meeste werk, dus een paar keer een muis-klik en een nieuw contact staat vrijwel zeker al weer in je logboek. Mijn grootste interesse ligt nog steeds op de hogere frequenties, 50MHz (6 meter) en hoger, de uitdaging om verre verbindingen te maken is gewoon groter.
Volgende maand kan ik de eerste stappen zetten op satelliet verkeer (uitleg: Es'Hail 2 / QO-100 ), iets dat mijn interesse ook zeker kan dragen. Ik kan zo dus 'proeven' aan deze manier van DX-en (contacten maken op grote afstand) en als dit me ook bevalt....?

Mijn website (ja, die bekijk je nu) heeft een update gehad. Dit had nogal wat werk om handen, het programma die dit voor je regelen kon deed dat niet op de jusite manier, dus dan alles met het handje over zetten. Deze site draait nu onder Joomla 4.4.1, en versie 5 staat ook al voor de deur. Voorlopig blijf ik nog wel even bij 4.x

December is ook een maand die bij mij totaal niet favoriet is. Of dit nu komt door het overlijden van onze moeder op 30 december 2001, ik weet het niet. Ik heb wel enkele jaren gehad dat ik er veel meer moeite mee had dan afgelopen 2 jaar. Ben daarom altijd weer blij dat het traditionele vuurwerkspectakel van oud-en-nieuw voorbij is en de kalender 1 januari aanwijst, bij voorkeur na 12.00u 's middags.

30 December, da's morgen al weer... Zoals René in zijn verhaaltje al schreef heeft het plotse overlijden van 'ons mam' op ons allemaal een flinke impact gehad, en we zijn er zeker ook door (in positieve zin!) veranderd.
Ook ik denk dat mam erg trots op 'haar kinderen' is, om wat we bereikt hebben. We hebben alle 3 een eigen "thuis" opgebouwd, allemaal met geliefden en fijne vrienden om ons heen.

In de toekomst kijken kunnen we geen van allen, maar ik probeer net als afgelopen jaar weer mij zelf te zijn op de zelfde manier; behulpzaam en respectvol.

Blijft over:

Margriet en ik wensen iedereen een goed, gezond en een uiterst mooi 2024!