Updates...

Mensen die veel met computers doen weten eigenlijk altijd wel dat software regelmatig een update hebben moet.
Dit geld voor websites en dergelijk uiteraard ook. Grootste reden is voornamelijk het dichten van beveiligingslekken. De webhost regelt dit allemaal aan de server zijde voor je maar je moet zelf je website up-to-date houden.
Ik heb geprobeerd dit met mijn webstee ook te doen, maar de update pakket die Joomla (het pakket dat ik al jaren gebruik) uitgebracht heeft werkte niet lekker. Of liever: helemaal niet.
Uiteindelijk besloten mijn website helemaal vanaf nul opnieuw op te gaan bouwen met de meest recente versie van Joomla. Joomla is een 'Content Management System', een pakket dat voor jou de weergave van de website regelt en waarbij je z.g.n plugins gebruiken kunt voor extra functionaliteit.
Als je de weergave eenmaal goed ingesteld heb, dus naar je zin, hoef je alleen maar de inhoud maar toe te voegen en op de goede plek neer te zetten in bijvoorbeeld een menustructuur.
Aangezien ik helemaal opnieuw begonnen was moest ik op een één of andere manier alle artikelen die ik geschreven had ook overnemen in de nieuwe pagina.
Gelukkig kun je met computers 'copy-paste' toepassen, dus helemaal overtypen was niet nodig. Maar goed ook, zou geen leuke klus zijn om alle 100+ artikelen helemaal te moeten over typen. (Met een slim foefje was ook de opmaak zo mee gekopieerd, iets wat normaal in de online editor niet lukt).
Na dat alles was over gezet wilde ik ook de aanmaakdatum (datum waarop het artikel geschreven is) weer op de juiste datum hebben, maar ook daarin voorziet Joomla. Helaas ben ik wel de datum kwijt van alle artikelen geschreven voor 1 januari 2014, op één na... Maar dat mag de pret ook niet drukken.
Kan wel zijn dat in enkele artikelen de links naar een ander artikel niet meer werkt, maar dat mag je me wel mailen.
Nu allen de hits nog.... Daarvoor moest ik rechtstreeks de database induiken en die getallen handmatig aanpassen. Best een klusje maar dat is ook gelukt. Lang leve phpMyAdmin voor SQL werk.
Bijkomend voordeel is dat de geluidsopnamen die ik online had staan ook weer hoorbaar zijn, zie "Radio geluiden" en "ISS Geluid opnamen"

Bij dit hele proces is wel mijn online fotoboek de vernieling gegaan, maar dat was mijn eigen schuld... had beter moeten opletten. Voordeel hiervan is dat ik mijn fotoarchieven opnieuw door worstelen moet en daarbij een vers watermerk kan gebruiken. Dit is een 'work in progress' zeg maar.

Als je dan toch bezig bent kun je net zo goed ook je radio logboek updaten, dus die is ook helemaal fris opgezet (te zien via "Mijn logboeken"). Ik heb daarbij gekozen om meerdere logboeken aan te maken; één voor portabel werk, één voor thuis en voor activiteiten tijdens vakantieverblijven, ieder vakantie land apart.
Wat ik daarbij nog wel doen is de ontvangen QSL-post bij de QSO logs zetten. Gewoon omdat het kan.
Helaas zien bezoekers alleen de laatst 18 gelogde QSO's in de logboeken en kunnen bij mijn weten de ontvangen QSL-post niet bekijken. Of en hoe dit geregeld kan worden is van latere zorg, ik weet hoe ik de ontwikkelaar hiervoor kan benaderen.

Overige aanvullingen zoals huidige antenne situatie en verslagen van portabel werk komen met de tijd vanzelf wel eens een keertje. Wanneer is nooit te zeggen.
Maar goed, dit was dan mijn eerste blog op mijn opnieuw ingerichte webstee...

Reageren is niet mogelijk

Reageren op deze inhoud is automatisch uitgezet want deze inhoud is niet actueel meer.