Wat is Geo Tagging, en wat heeft dat met fotografie te maken? In het kort: Geo komt van het woord 'geografie', hier worden dan GPS coördinaten bedoeld welke een plek op onze aarde voorstellen moet. Een uitleg over coördinaten moet ik nog een verhaal maken, deze komt t.z.t.
Tagging: (werkwoord 'to tag') is niets anders dan een label ergens aan hangen.
Kort samengevat: Geo Tagging is een foto voorzien van een label met GPS coörinaten van waar deze foto is gemaakt.
Ik denk dat bijna iedereen wel weet wat GPS is, zo niet klik dan hier (wiki link).

Hoe gaat dat in zijn werk, een foto voorzien van GPS informatie?

Hiervoor moet je om te beginnen een apparaatje hebben die de GPS coördinaten registreert en opslaat, een z.g.n. GPS-logger. Het apparaat wat ik heb gebruikt is niets meer dan een uit de kluiten gewassen sleutelhanger: een Gisteq PhotoTrackr DPL700. Deze tagger doet niets meer en niets minder dan om de zoveel tijd of afstand de GPS-locatie in een geheugen opslaan. Helaas moet voor de software die deze logger nodig heeft een verbinding gelegd worden met een website die niet meer bestaat. Met andere woorden: deze sleutelhanger is helaas waardeloos geworden.
Tegenwoordig gebruik ik nu een I-GotU GT-600 GPS logger. Deze heeft een accu duur afhankelijk van de instellingen tot maximaal 30 uur!
De software die er bij geleverd wordt geeft je ook de mogelijkheid om JPG-foto's direct te voorzien van GPS gegevens, maar aangezien ik in RAW fotografeer lukt dat niet direct.

Koppelen van GPS info aan de foto's

Hoe weet nu de GPS software waar welke foto is gemaakt?
Iedere foto dat rechtstreeks uit een digitale fotocamera komt is voorzien van z.g.n. EXIF-informatie. In deze informatie staat onder andere de tijd en datum. Zolang deze in de camera goed is indesteld, kan de GPS software aan de hand van die datum en tijd de GPS-coördinaten er bij zoeken, en deze aan die EXIF-informatie toevoegen. De GPS tagger wordt automatisch door de GPS satellieten op tijd gezet, aangezien die voorzien zijn van atoomklokken. Het is dus wel duidelijk dat de datum en tijd in de camera wel goed zijn, anders kan de GPS software de GPS data niet aan de foto koppelen.

Okee, GPS info zit in de foto... wat nu?

Als je de foto online plaatst op bijvoorbeeld Photobucket of een eigen online fotoalbum, dan kun je door middel van EXIF-viewers kijken waar de foto gemaakt is. Zelf ben ik tevreden met het pakket van Opanda. Als je deze programma eenmaal hebt geinstalleerd kun je door met je rechter muisknop op de foto klikken, waarna een context menu in beeld komt. Hier klik je op "View EXIF/GPX/IPTC with IExif" om die EXIF gegevens te bekijken. Nu komt er als het goed is een programma in beeld met een paar knopjes boven in. Één daarvan is voor de GPS info.
Een 2e mogelijkheid is rechts klikken op de foto en dan "Locate spot on maps by GPS". Als je dit kiest opent zich een nieuw browser venster met Google Maps met daarop een groene pijl. Deze pijl geeft aan waar een foto gemaakt is.
Bijvoorbeeld onderstaande foto, deze is hier (bij de groene pijl) gemaakt. Deze foto heeft geen EXIF info, die in mijn fotoboek echter wel.