Het zal denk ik niemand ontgaan zijn, naast het overlijden van Peter R de Vries: de watersnood in Limburg, grote delen van Duitsland en België.
Door heel veel water dat in de vorm van regen uit de lucht is komen vallen zijn er rivieren uit hun oevers getreden en lopen hele steden en dropen onder water.
Deze hoeveelheden at in een paar dagen is gevallen valt normaal in 1 à 2 maanden, dus je kunt wel na gaan dat het water ergens naartoe moet.

Nu hebben we in Nederland een grote groep vrijwilligers die opgeleid zijn tot lifeguards en nog meer. Deze mensen weten exact wat ze doen kunnen in geval van nood zoals de afgelopen dagen in Limburg, Duitsland en België.
Zo zijn er diverse reddingsbrigades (want daar heb ik het dus over) die aangesloten zijn bij het Nationaal Reddingsvloot - NRV. Dit betekend dat deze brigades één of meerdere ploegen hebben klaar staan om binnen 24 uur na alarmering met mensen en materieel af te reizen naar gebieden in watersnood. Onze brigade (RB Zuid Oost Drenthe) is geen NRV brigade maar heeft wel enkele malen mee mogen oefenen bij regionale NRV oefeningen.
Deze week zijn dus 4 NRV pelotons geactiveerd om te helpen bij deze ramp. Meer dan 30 à 40 varende eenheden zijn ingezet bij het evacueren van hele straten, wijken en tehuizen. Er zijn ook eenheden ingezet om onze Belgische collega's bij te staan in onder andere Luik. Of er ook eenheden naar Duitsland gegaan zijn weet ik nu (16 juli 2021, 13.45u) dus niet.
Gisteren kreeg ik van één van onze mensen een app-je met de vraag of ik beschikbaar was om ook naar Limburg te gaan om daar vermoeide lifeguards af te lossen dit weekend. Hier hoef je op dat moment niet over na te denken, als brigade lid in hart en nieren zeg je niet snel 'NEE' tegen zo'n kans. Gelukkig werden we niet 'opgeroepen' om in Limburg te gaan helpen, er zijn nu al eenheden 'op rust' gezet.
Het water zakt nu voor zover ik kan na gaan, maar de ellende is nog niet voorbij. Nederland is het afvoerputje van alle regen- en smeltwater dat onder andere uit Duitsland, België en Frankrijk komt, dus als daar heel veel regen valt (echt heel veel!!) krijgen wij het hier in Nederland enkele dagen later voor de kiezen. Al het water dat door de Maas en Rijn gaat moet door Nederland naar de Noordzee.

Op social media is er nu redelijk veel aandacht voor hetgeen wat de mensen van de Reddingsbrigade allemaal doen. Het maakt je toch een beetje trots dat jij ook deze kennis en kunde hebt om er wat te kunnen doen.

Ik kan alleen mijn bewondering uitspreken naar deze mannen en vrouwen die daadwerkelijk uren achtereen hun vrije tijd steken om de medemens in nood te kunnen helpen. Stond ik te springen om daar ook te helpen?? Ja beetje wel, het kriebelt toch omdat je al enkele best grote inzetten hebt meegedraaid. Toch ook opgelucht dat ik niet heen hoefde, omdat je ook niet weet wat je zult aantreffen. Het kan van alles zijn, denk maar aan de slachtoffers in België en Duitsland.
Het is best indrukwekkend wat 'wij' als lifeguards allemaal kunnen doen, als je de filmpjes op social media bekijkt.

De NRV is een samenwerking tussen het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), de veiligheidsregio’s, Brandweer Nederland en Reddingsbrigade Nederland. Meer info over de NRV op nationalereddingsvloot.nl