Ergens vorig jaar november is er tijdens mijn werk mijn werk-tas uit de taxibus weg genomen. Ik had daar ook nog een portofoon in zitten die ik er nog niet uit de tas gehald had.
Van deze diefstal heb ik destijds ook aangifte gedaan, maar wegens "onvoldoende aanknopingspunten" is hier helaas uiteindelijk niets mee gedaan door de politie.
Verzekertechnisch had ik ook nog eens pech, kreeg niets vergoed; er was geen inbraak-schade aan de taxi.
Ik ging er dus maar vanuit dat ik de portofoon nooit weer zou zien, en dat deze ergens in het illegale circuit verdwenen was.

Slordige 10 maanden later: ik kreeg 2 dagen (13 september j.l.) terug van een politie agent via de e-mail (webformulier op deze site) een berichtje met "Door ons is een Yaesu zend ontvanger aangetroffen met dit emailcontact" met een naam en 06-nummer. De naam van die agent kwam mij al bekend voor van de aangifte vorig jaar, dus heb ik dat nummer even netjes terug gebeld.
Hoe deze agent aan mijn 'emailcontact' kwam is te verklaren; ik had n.l. op de portofoon zelf, nog onder de accu een stickertje geplakt met mijn in ieder geval het adres van mijn website en de agent had de accu er even af gehaald en dus het stickertje gezien.
UIteraard ben ik aangenaam verrast met dit verhaal, de agent en ik moeten allen nog afspreken wanneer ik de portofoon weer in ontvangst kan nemen, we moeten hiervoor even zijn diensten en mijn vrije dagen op elkaar afstemmen. Ik kreeg de indruk dat hij ook iets meer wilde weten over onze radio-hobby, iets waar hij nu niet echt een beeld bij heeft volgens mij.

Wel ben ik erg benieuwd hoe de portofoon er aan toe is; is het beschadigd of juist helemaal niet? Is het verder nog compleet, dus met antenne? Volgens de agent die ik gesproken heb leek dit wel in orde te zijn.
Het gaat om een Yaesu FT1XD waar ik best veel plezier aan heb gehad, en mogelijk staks alsnog ga hebben.
Ook ben ik toch wel een beetje nieuwsgierig of de portofoon in die tijd eens is aangezet, er zat n.l. een μSD kaartje in en omdat de porto ook nog een GPS-log functie heeft ingebouwd. Wellicht kan ik hier nog een en ander aan data uit halen, tenminste... als dat μSD kaartje er nog in zit.

Ter vervanging van de FT1XD heb ik toen een FT5D besteld, dus een directe opvolger van de FT1XD. De FT5D is ook een leuke portofoon, kwa formaat ongeveer net zo groot als de FT1XD. Ook de datakabel, tafel-lader en handmicrofoon kunnen herbruikt worden. De meeste accessoires zijn uitwisselbaar tussen beide porto's. (vandaar ook de keuze voor de FT5D destijds).

Ik bedenk me nu wel dat ik nog even de redacties van VERON en VRZA club-bladen (CQ-PA en Elektron) mag mailen dat de portofoon weer terecht is.
In ieder geval wel eenblij persoon hier...

Update:

Intussen heb ik de portofoon terug mogen krijgen op het politie bureau in Emmen. Gelukkig kunnen de accu's en andere accesiores uitgewisseld worden tussen FT1XD en FT5D en kon dus vlot controleren of de FT1XD nog werkte door de accu van mijn  FT5D er op te klikken.
Gelukkig bleek dus dat de basis functie's van er van nog goed zijn, FM spraak en C4FM (Systemfusion) zijn oké, echter vanavond (20 sept '23) een test gedaan met APRS naar het ISS (vergelijkbaar met dit verhaal: APRS via het ISS). Helaas krijgt de FT1XD geen/niet snel een GPS fix, of dit komt omdat de accu lange tijd leeg was of niet, dat moet nog blijken. Kwa APRS ontvangst werkt het wel zoals het moet.
Dag later: Na een firmware update in de FT1XD werkt ook het GPS deel weer zoals bedoeld is. Met andere woorden: portofoon is terug in oude glorie en staat. Vanavond nog eens testen met APRS via het ISS.

Reageren is niet mogelijk

Reageren op deze inhoud is automatisch uitgezet want deze inhoud is niet actueel meer.