Ik heb sinds enkele dagen mijn HF tranceiver (Kenwood TS-430s met een AT-250 antenne tuner) te koop. Deze heb ik alleen te koop voor de geregistreerde radioamateur.
Waarom dan ook niet voor de 27mc amateurs? Eigenlijk heel simpel: Mijn tranciever kan 100Watt hoogfrequent leveren op alle amateurbanden vanaf de 160m (ongeveer 1.6MHz) tot 10m (30MHz) en alle frequenties wat er tussen ligt.
Mag dit?? Ja en nee... Ik mag zo'n apparaat bezitten, ik mag zo'n apparaat aangesloten EN gebruiksklaar hebben staan, maar ik mag NIET buiten de aan mij toegewezen frequenties zenden.  Waar ik ik dan wel mag zenden zie je hier: bandplan. Betekend dit dat ik dan ook mag zenden met die zender in de vergunningsvrije CB-band? NEE, DAT MAG WEER NIET! Tenminste, niet met mijn TS-430s. als ik een type goedgekeurde 27mc (CB-band) 'bakkie' heb mag het wel. Waarom dan niet met je TS-430s? Simpel: die kan veel meer vermogen leveren dan in de CB-band is toegestaan. Hier mag maximaal 4 Watt PEP in SSB gebruikt worden, de TS-430s kan tot 100Watt PEP leveren. Dat is 25 keer te veel. Ook mag met een HAM-amateur zender niet buiten de amateurbanden gezonden worden en de TS-430s is een HAM-amateur zender, dus ook in de beruchte CB-band mag met deze zender niet gezonden worden (wel ontvangen, maar dat is een andere tak van sport).

Dus ik heb bij mijn advertenties duidelijk vermeld 'geen verkoop aan 27mc-amateurs, alleen aan HAM-geregistreerde amateurs'. Over het algemeen geeft dat geen probleem. Nu had ik ook op facebook de zelfde advertentie gezet, onder andere in een 'radio zendamateur snuffelhoek', man man man... wat een gezeik krijg je daar dat je alleen maar aan geregistreerde amateurs wenst te verkopen, je krijgt een zooi shit over je heen... Ook de beheerders beweren 'is niet meer van deze tijd', gelul van de bovenste plank. Ik kreeg de kans niet om mijn insteek te motiveren, advertentie werd subiet verwijderd (na een "gesprek" met de beheerder weiger ik de advertentie aan te passen). Blijkbaar mag ik daar niet zelf bepalen aan wie ik wens te verkopen en aan wie niet. Heb me gelijk maar weer afgemeld van die communistische groep.
Helaas is de wet dusdanig dat er een vrije verkoop van spullen bestaat, en het bezit van dergelijk radio-apparatuur vrij is MITS niet gebruiksklaar aangesloten is.
En hier wringt de schoen dus. Mijn doel van verkoop is dus dat de zender gebruikt wordt door een geregistreerde radio amateur (naast dat je er een leuke cent aan overhoud).
Nu zijn er 27mc zendamateurs (bewust deze bewoording gekozen, we hebben de zelfde hobby!) die met HAM-amateur-trancievers werken (dus met ruim meer dan 4Watt PEP met bijvoorbeeld een Yaesu FT-1000), wettelijk gezien VERBODEN dus.
Ik ben ook geen heilig boontje en rijd ook wel eens te hard, maar ik wens niet mee te werken aan het feit dat 27mc amateurs met een HAM-tranceiver op 27MHz werken want dat is simpel niet toegestaan.
In het verleden moest een radio-zendamateur (met vergunning/licentie/machtiging/registratie. Dit heeft nogal verschillende benamingen gehad afgelopen jaren) een register bij houden met welk apparatuur hij bezat, van wie het gekocht is en aan wie er verkocht is. Ik zou Agentschap Telecom willen vragen deze regeling onmiddellijk weer in te voeren tegelijk met 'alleen verkoop op vertoon van vergunning/registratie'.

Ben ik meer of minder dan een 27-mc amateur?? Nee, zeer zeker niet. We bedrijven de zelfde hobby, alleen heb ik meer mogelijkheden.
Ook kreeg ik een opmerking dat ik mijn call niet waardig zou zijn omdat ik niet aan 27mc-amateurs wenste verkopen. Nou sorry, dat gaat duidelijk te ver. Ik beleef net zoveel plezier aan de hobby als die idioot die dat beweerde. Volslagen respectloos.

Hoe denk ik nu over de 27-mc amateur? Simpel: ik beleef op mijn manier in de ether mijn hobby, net als de 27-mc amateur. Er zijn genoeg 27-mc amateurs waar ik nog zat van kan leren, aan de andere kant zijn er ook 27-mc amateurs die van mij kunnen leren. Ben ik dan meer of minder dan hen?? In het geheel niet, we zijn allemaal gelijkwaardig... Iedereen beleeft zijn (of haar) hobby op zijn eigen manier. Ik stel voorwaarden aan verkoop van MIJN radioapparatuur, en dan hebben de 27mc-amateur helaas pech. Is dat discriminatie? Nee, vind ik niet. Ik houd me aan de regelgeving en werk niet mee aan illegaal gebruik van apparatuur dat bij mij vandaan komt.
Zo weet ik dat er meer HAM-amateurs zijn die dezelfde motivatie hebben en dus niet verkopen aan de 27-mc amateur. Voor hen is het jammer, maar helaas.

Jouw reactie

Als antwoord op Some User