uberPOP, mag het wel of niet?

Vandaag heeft een rechter op verzoek van 'Inspectie voor de Leefomgeving en vervoer' besloten dat deze taxi dienst verboden is.
Zie ook op deze pagina: www.nrc.nl
Ik als gediplomeerd taxi-chauffeur vind het wel een goede zaak. Waarom? Nou, eigenlijk heel simpel:
Ieder taxi-chauffeur moet voldoen aan de regels die diezelfde inspectie oplegt: eerst praktijk en theorie examen doen voor je chauffeurskaart, en voordat je je kaart krijgt eerst een medische keuring en als dit in orde is moet je ook nog een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aanvragen. Als je dit allemaal geregeld hebt kun je pas bij het KIWA register je chauffeurskaart aanvragen, eerder niet (uiteraard alleen als je in het bezit bent van een geldig rijbewijs). Gelukkig blijft het examen langdurig geldig, dus na 5 jaar hoef je als chauffeur niet opnieuw dat examen te doen. Wel moet je iedere 5 jaar dat medische keuring ondergaan en die VOG aanvragen.
Waarom een VOG?? Als chauffeur krijg je best vaak te maken met de mensen die wat zwakker zijn in de maatschappij. Ouderen, mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, kinderen enz... dus een stuk extra zekerheid naar de klant toe.
Wat moet je voor dat examen weten? Onder andere de rij- en rust tijden, hoe lang mag je als chauffeur aan één stuk rijden zonder een pauze? Hoeveel uur mag je per week werken en wat valt onder werken in het taxi-wereldje? De wet- en regelgeving is er niet voor niets...

Nu is het zo dat een taxi rit best prijzig is (en dan heb ik het niet over de WMO ritten die voor een heel groot deel door de gemeente betaald wordt). Om een idee te geven: een met de taxi van ongeveer 3km moet al grif €11,- à €13,- neer geteld worden. Bij dit bedrag zit in: kosten chauffeur (M/V), brandstof, afschrijving voertuig belasting enz. En de garantie dat 'jouw' chauffeur jou een prettige rit kan bezorgen, prima service verleent, goed uitgerust zijn (of haar) dienst begint, de beschikking heeft over een goede wagen (personen auto, busje of rolstoelbus..). Dus een waarborg voor kwaliteit voor een dienst. Ook heb je een goede garantie dat je als klant niet belazerd wordt.

Nu is er een nieuw bedrijf genaamd "uberpop" die de 'gewone' mens (dus zonder de verplichte chauffeurskaart) een taxi dienst laten rijden. Er is totaal geen controle over de rij- en rust tijden van deze snorders (want dat zijn het gewoon), kwaliteit van de dienstverlening en staat van het gebruikte voertuig zijn niet geregeld.
Ook weet je nooit of de betreffende chauffeur wel in het bezit is van een rijbewijs!! Controle van 0 komma niks!
Iedereen met een rijbewijs en auto kan zich beschikbaar stellen om als illegaal taxi chauffeur te gaan rijden. En als het om de financiele afhandeling gaat... hoe weet je als klant dat je niet te veel betaald?? Een verplichte boordcomputer die dit alles registreert is er niet dus de chauffeur kan van alles gaan verzinnen...

Ik als chauffeur die alle papieren op orde heeft (chauffeurskaart, rijbewijs..) kan op deze manier allen maar verwachten dat de markt volledig kapot beconcurreerd gaat worden door dot soort bedrijven. Tegenwoordig moet alles zo goedkoop mogelijk, maar om op deze manier nog meer chauffeurs aan de dijk te zetten valt bij mij verkeerd.
Zie het als zwart-werken. De legale chauffeurs worden door de illegale mensen weg gedrukt als zich dit voortzet.

Wat mij betreft moet uberpop onmiddellijk stoppen met het verdringen van de gediplomeerde en gecertificeerde taxi-chauffeurs en bedrijven. Ze bedrijven oneerlijke concurrentie...

Jouw reactie

Als antwoord op Some User