Afgelopen vakantie naar Oostenrijk kon ik geen radio spul mee nemen wegens ruimtegebrek in de auto, we waren met ons 4-en. Nu we een weekje Harz (plaatsje Lautenthal) doen met Margriet en haar vader kon het wel. Één persoon minder en dus ietsje meer ruitme in de koffer van de auto.
Schoonpa wilde enkele locaties langs waar hij met zijn vrouw ook geweest is, iets wat hem nu toch een beetje zwaar valt. Plekjes als Brocken, Wernigerode geven hem toch wel een naar gevoel, maar ook herinneringen. Het gemis groeit hierdoor toch weer een beetje. Op andere locaties heeft hij wel een blij gevoel gehad. Klein beetje dus een rollercoaster voor die man.

Bij aankomst in de Ferienwohnung "Glück-Auf" in Lautenthal werden we hartlijk ontvangen door de dame des huizes. Er stond 'Kaffee und Kuchen' klaar voor de gasten. Ook de heer des huizes kwam nog enthousiast even kennis maken en zag de spullen die ik voor de radio-hobby mee genomen had. Hij vroeg zich als 'techniker' af wat it allemaal was en na een korte uitleg in gebrekkig Duits en daarbij de 11.5mtr lange glasfiber mast even uitgeschoven te hebben een paar verbaasde maar toch geintresseerde blikken. Gelukkg niet gelijk 'dat willen we hier liever niet', maar meer een bescheiden 'ga lekker je gang maar'.
Naast enkele uitstapjes naar onder andere Wernigerode, Torfhaus (met uitzicht op de bekende weerstation op de berg Brocken), Goslar en Hahneklee ook 2 daagjes in het huisje gebleven voor de hobby.
Hier even een kaart waar het betreffende huisje te vinden is:De eerste dag (zondagavond 1 oktober) eerst de MFJ 1899T vertical opgetuigd en gekeken wat er te horen en te werken viel. Deze avond 'maar' 2 QSO's gemaakt: EA7EQ (Spanje, in SSB) en OH6IH (Finland, in FT8). Omdat ik de glasfiber mast niet gebruikt heb viel dit allemaal niet op bij de buurtjes en verhuurders. En met een gelimiteerde vermogen verwachtte ik ook geen storingen etc. Eerste plan van deze dag was om de spullen mee te nemen naar de Ilsenstein waar Margriet en haar vader deze wilde beklimmen. Aangezien het daar smoor druk was en ook geen plek was om de 'portable shack' op te bouwen is dit plan mislukt. Jammer, maar helaas.

De maandag (2 oktober) ben ik in het huisje gebelven en gingen Margriet en haar vader op pad een mooie klim maken naar het kruis van Ilsenstein. Aangezien die 2-tjes verwoede wandelaars zijn en ik helemaal niet....?
Eerst toch de MFJ vertical om niet gelijk overdag gelijk een 11.5 mtr mastje op te tuigen. Op zich niet verkeerd, maar ik kon merken dat ik met maximaal 6 Watt uit de FT-818nd toch wel gelimiteerd ben in de mogelijkheden.
Ondanks dit toch wat kunnen loggen: IW∅HOQ (Italië), 2E0∅HPI/P (Engeland) en DM23BUGA (Duitsland), alle 3 in SSB. Tegen de avond/schemering toch even de glasfibermast op gezet met een 15 à 17mtr draadje er aan. Omdat Margriet en haar vader ook weer terug waren verder weinig gedaan op de banden. De glasfiber mast is de verhuurder die avond wel opgevallen in de schemering.

Woensdag 4 oktober ook weer 'thuis' gebleven om nog eens QRV te kunnen zijn. Nu wel overdag de glasfiber mast opgetuigd en hiermee gewerkt. Nu wel bij de opbouw een verbaasde 'Was machst du da?' van een buur en na een hele korte uileg van 'Ich bin Funk-amateur' was dit ook klaar.
Resultaten waren niet slecht te noemen, mede die 6Watt maximaal in mijn achterhoofd houdende. In SSB een 6-tal QSO's gemaakt (met o.a. René - PA2RU, en 4 anderen) in SSB. Verder ook nog 5 QSO's in FT8, waarvan een Rus op zo'n 5000km afstand! Voor de liefhebbers: RV∅APH, dit komt neer op 833km per Watt zendvermogen of 12 milliWatt per kilometer afstand. Een oplettende lezer ziet dat op de QRZ pagina van die Rus een andere afstand staat, n.l. ruim 6000km. Ik moet bij de voorgaande berekening uitgaan van hetgeen ik aan info van hem zelf krijg, en dat scheelt ruim 1000km in afstand. Of de QRZ pagina klopt of niet, boeit me niet. Ik heb een leuke afstand gewerkt!
Deze dag ook een Chinees radioamateur 'gehoord' in FT8, maar helaas hiermee geen QSO kunnen maken. Dat was toch net te ver helaas.
Alle gemaakte verbindingen staan in mijn logboek.

Op de foto links kun je zien dat het tuintje van de vakantiewoning wel erg klein is en dus het spannen van een draad van 20 meter niet echt mogelijk is. Mijn fotostatief houd hier de 1:9 balun van de grond. De balun is een kit van HF-Kits.nl die eenvoudig zelf in elkaar te zetten is. Ik heb hier wel kleine aanpassingen gedaan, niet aan de balun zelf maar de aansluitigen. Deze kit had voor de draad (de 'antenne') een bout met vleugelmoer, maar ik heb gekozen voor banaan-stekker zodat het op- en aftuigen net wat vlotter gaat.
Ook heb ik een 2e banaanstekkerbus er in gemonteerd voor de tegencapaciteit. Nu heb ik de keus om die er op aan te sluiten of met deze draad de 'antenne' te verlengen tot (gokje) 35 à 37 meter. Een stuk flexibeler dus. De draden voor de MFJ-vertical kunnen dan eventueel ook nog gebruikt worden voor tegencapaciteit mocht ik die 35 à 37 meter draad willen ophangen.
Daarnaast had ik ook nog een 5-band endfed van de zelfde leverancier mee genomen maar niet gebruikt. Mede omdat deze ook 23 meter lang is.

Verder had ik ook mijn beide porto's mee (FT1XD en FT5D) zodat ik in APRS en FM phone tegelijk QRV kon zijn zonder hinder van elkaar. Als je APRS aan hebt staan en tegelijkertijd een FM QSO maakt wordt de FM QSO kort onderbroken om een APRS frame te versturen, tenminste... als zowel het QSO en APRS op dezelfde band (2m of 70cm) zit. Niet erg handig. APRS op 2m en een QSO op 70cm gaat dacht ik ook niet echt samen, die moet ik nog uitstukken.
Hier slechts één QSO gemaakt via een relais-omzetter in Goslar (145.675MHz). Deze heb ik niet gelogged, had geen pen en papier mee bij een 'stads-wandelingetje', en omdat ik een QSO via een relais station niet echt 'spannend' vind.
APRS werkt in die omgeving een heel stuk beter dan in Emmen en omtreken, dus de FT1XD kon daar mooi op opereren terwijl ik met de FT5 die FM QSO kon afwikkelen. Ik was dus netjes te volgen op www.aprs.fi met PE1PQX-7 en PE1PQX-9
Ook was in de Harz ergens een Wires-X relais-station, maar daar heb ik helaas niet mee kunnen stoeien. Dus wat ervaring hiermee op doen is niet gelukt. Zal ook mede te maken hebben met het onbekende, omdat in Emmen en omgeving geen Wires-X/C4FM gebruikt wordt (het relais PI3TWE in Eiberigen heeft deze functie helaas niet meer, en gaat zelfs als ik het goed heb helemaal uitgeschakeld worden). Best wel jammer, het biedt best opties voor de hobbyist die erg beperkt is voor wat betreft antenne plaatsing mogelijkheden.

Verder wel een tipje als je een portofoon (2m & 70cm) mee neemt op een vakantie of dagtocht: Repeaterbook Dit is een site die ook voor Android en IOS een app heeft zodat je afhankelijk van waar je je bevind (dus GPS afhankelijk) een lijstje met repeaters geeft afhankelijk van jouw wensen. Erg handig! Nadeel van repeaterbook: ik kan dus nooit garanderen dat deze app alle informatie correct heeft, wijzigingen en dergelijke moeten door derden (gebruikers en repeater beheerders) zelf worden aangeleverd. Of de juistheid van de aangeleverde info gecontroleerd wordt weet ik dus niet.

Al met al mag ik ook nu op radio gebied niet klagen deze week in Lautenthal in de Harz. Bij netjes afscheid nemen van de verhuurder kreeg ik nog wel de vraag of ik nog contacten had kunnen leggen vanaf hun kleine tuintje. Geheel verbaast waren ze dat ik het contact met RV∅APH (zie boven) kon melden, en hierbij de afstand en dat ik die Chinees gehoord had. "Unvorstellbar, das ist ein langer Weg!" was haar reactie, verwonderd dat het met eenvoudige middelen en zonder internet gewoon kan.

Voor mij was afgezien van de radio-activiteiten het bezoek aan de Harz maar 'zo-zo', ook hier geld net als voor Oostenrijk dat de omgeving mooi is en bij uitstek voor wandelaars en natuurliefhebbers geschikt.
Aan wandelen heb ik zelf een broertje-dood, aan de andere kant mis je wel het mooie van de omgeving. En als hobby-fotograaf doe je jezelf toch wel wat te kort. Toch nog één dag het 'Kanon' (Canon EOS 7d met de 100-400MkII L lens) uitgelaten en daar een valkje geschoten die bij de Innerstetal sperre op een paal zat, zie laatste foto. EXIF: EOS7d, 100-400@400mm, F10, 1/320, ISO320.

Geen verkeerde foto, maar had toch wel een beetje op de Rode Wouw gehoopt, maar aangezien ik meer met mijn radio-spullen bezig ben geweest is dit gewoon een hele dikke 'eigen schuld, dikke bult! Had je maar met Margriet en schoonpa op pad moeten gaan naar de Ilsenstein!' Klopt, dus mopper ik verder ook echt niet.

Trouwens, je ziet in deze foto een watermerk van mij. Is dit overdreven? Ik vind van niet, wil graag laten weten dat de foto ook echt mijn werk is en dan zet ik dat er gewoon bij in. Ik weet dat met software die watermerk er eenvoudig uit te poetsen is, maar toch... gevoelsmatig gezien zet ik dit er gewoon bij in.
Waarom in de bovenste foto dan niet?? Dit is een eenvoudige 'foon-kiekje', voor mij weinig hoogstaand, een 'snapshot' dus. Voor het valkje rechts heb ik meer werk gedaan zoals juste plek zoeken, standpunt bepalen en daarmee ook de uiteindelijke foto. In totaal heb ik 214 foto's gemaakt van dit ene valkje, vanaf verschillende posities en verschillende momenten. Hiervan heb ik er 2 nabewerkt in Photoshop/Lightroom maar deze springt er net bovenuit.

En die punten en strepen bij het watermerk?? Da's morse-code voor mijn callsign: PE1PQX. Mijn naam heb ik met een Wacom tekentablet geschreven, dus dit is ook echt mijn handschrift. Het gebruik van die tekentablet heeft wel een leercurve, maar als je dit eenmaal enigszins in de vingers hebt (letterlijk en figuurlijk) vind ik het prettiger werken dan een computer muis tijdens het bewerken in bijvoorbeeld Photoshop. Je kunt dan veel nauwkeuriger werken omdat je je hand in een meer natuurlijkere houding hebt zoals bij het schrijven en tekenen met een pen of potlood.

Maar goed, de vakantie is voorbij, en aankomende dinsdag gewoon weer aan het werk.

Jouw reactie

Als antwoord op Some User