Provider perikelen

Sinds dat Margriet en ik samen wonen hebben we altijd telefonie gehad van de KPN. Destijds was er ook weinig andere keus, naast Ziggo en KPN eigenlijk niet veel.
Vanaf 1 april 2001 (geen grap) had ik een internet abonnement bij Planet Internet dat later in KPN is over gegaan. Eerst het al-oude inbellen met (niet schrikken) 33k6 bit/sec snelheid. Kort daarop met een andere (telefoon)modem: 56k bit/sec. Dat was voor die tijd het snelste wat er was. 'Even snel' je e-mail binnen halen was niet binnen 2 minuten bekeken. Een bestand van 30MB deed je ander half uur over om die binnen te krijgen.
De techniek gaat vooruit, zo ook het internet verhaal. Naast kabel (Essent @home, de voorloper van Ziggo) kwam ADSL binnen bereik. Mijn eerste ADSL lijn had een verbluffende snelheid van: Jawel: 1000 kbit/sec! Dat was snel! Man, een mail binnen harken deed je nu een paar seconden over en je was bij het aanzetten van de computer direct online. Ondertussen zijn we enkele jaren verder en de snelheden van een internet abonnent zijn ook geleidelijk omhoog gegaan. Mijn huidige snelheid was om en de nabij 18-20 Mbit/sec, was tevreden hiermee. Om persoonlijke redenen heb ik altijd nog het ouderwetse analoge POTS aangehouden voor telefonie. Nadeel hiervan is dat de snelheden voor je internet via het koper van KPN beperkt zou zijn tot maximaal 24mbit/sec (ADSL2+), en dit wist ik. Na verloop van tijd gaat het koper in kwaliteit achteruit helaas, dus mijn internet snelheid kelderde in elkaar.
De 1e keer bellen met de helpdesk van KPN resulteerde in een monteur van de KPN aan de deur die een aderpaar verwisseld heeft tussen de centrale en wijkverdeler. Dit is een paar dagen goed gegaan, maar helaas van korte duur.
Nog maals bellen met diezelfde helpdesk van de KPN: De grondploeg moet maar opdraven. Die hebben een aderpaar verwisseld tussen de wijkverdeler en mijn IRSA-punt (aansluiting in de muur voor je telefoon). Ook hier: helaas verbetering van korte duur. Mijn lijnsnelheid zakte zelfs tot beneden de 6 mbit/sec. Onacceptabel!
De 3e keer maar aan de telefoon met de KPN. Hier werd ik geheel onverwacht behandeld als een stuk oud vuil met kreten als "een nieuwe kabel naar jouw huis kost de KPN €10.000" en "De KPN verdient de komende 4 jaar toch al niets aan je dus we doen niks voor je!". Met andere woorden: zoek het maar lekker zelf uit, alleen downgraden is mogelijk.
Volgens mij had die man een slechte dag en misschien heeft zijn vriendin het wel uitgemaakt, maar zo behandel je echt geen klant die een betaal-dienst van je betrekt.
Hierop heb ik besloten mijn internet van een andere provider te betrekken, n.l. van XS4ALL. Helaas betekend dit wel dat mijn analoge telefoonlijn er aan geloven moet, maar gezien de staat van 'internet + bellen' vertrouw ik er nu wel op en anders is er altijd nog mijn GSM om te bellen. De kinderziekten zijn er na jaren toch wel uit mag ik hopen.
Ook de modem die XS4ALL verstrekt (in bruikleen, dat weer wel) kan en mag ik verder zelf naar mijn wensen instellen in tegenstelling tot de Experiaboxen van KPN. Die zijn aan alle kanten vrij stevig dichtgetimmerd. Ook het upgraden van de software van die experiaboxen gebeurd door de KPN zelf, met andere woorden vanaf de internet-zijde een upgrade wordt uitgevoerd, en zo kunnen ze ook in mijn LAN komen, voor mij ook een punt om geen experiaprut in huis te halen.
Ondertussen belde de KPN mij op mijn mobieltje waarom ik ineens vertrek bij hun. Het verhaal uitgelegd waarom (dat ik niet als oud vuil behandeld wens te worden), en als antwoord een aanbod van één maand goedkoper internet. Sorry, maar daar doe ik het zeker niet voor. Helaas voor KPN: DOEI DOEI!!
Toegegeven, in de tijd dat ik internet van Planet/KPN had, heb ik weinig tot geen storingen gehad en de problemen die er waren (enkele keer een kapotte splitter/filter) werden vlot opgelost.

Als inderdaad blijkt dat het koper tussen mjin ISRA punt er centrale niet in orde is en XS4ALL kan hierin niets voor me betekenen ben ik veroordeeld tot internet van ziggo, iets wat ik eigenlijk liever niet wil. Ik hoop dat voor die tijd XS4ALL bekend gaat maken wanneer we glas aangelegd krijgen, want ik kan dan probleemloos en kostenloos daar naartoe overstappen.

Wat XS4ALL voor mij in de toekomst brengt is afwachten, maar ik weet wel dat er meer beschikbaar is (IPv6 bijvoorbeeld) voor de zelfde kosten.
Nu nog iedereen in kennis stellen dat ik een ander e-mail adres heb gekregen/ga krijgen....

Wordt vervolgt dus...

Jouw reactie

Als antwoord op Some User