Omdat ik sinds begin jaren '90 van de vorige eeuw al een radio-registratie heb (heette eerst een machtiging, daarna een licentie, om vervolgens een vergunning genoemd te worden voordat het registratie werd) om 'onderzoekingen' te doen zoals dat zo mooi heet heb ik vandaag eens een oude 'liefde' naar voren gehaald.
Deze 'oude liefde' is niet direct een 'iets' maar een bezigheid op radio-amateur gebied: Meteor-scatter. Nu zie ik al heel veel mensen gelijk denken "Wa's da?"...

Simpel uitgelegd: regelmatig zijn er momenten waarbij heel veel 'vallende sterren' zijn waar te nemen. Nu zijn dit gelukkig geen werkelijke sterren die op ons af komen, maar steentjes en gruis dat de aardse dampkring in duiken. Zo ook rond 12-13-14 december dit jaar. Nu geeft dat voor het oog een leuk effect zo'n 'vallende ster', maar radio amateurs kunnen daar ook nog iets mee. Als er een steentje de dampkring in komt komt er zo veel warmte vrij door wrijving dat er een spoor van licht en geladen gas achter blijft. Dit is van zeer korte duur, enkele milliseconden, maar die geladen gas (plasma) kunnen de radio-amateurs gebruiken om hele korte berichtjes verder te sturen. De plasma werkt dan als een soort reflector dat de radio-signalen terugkaatst naar de aarde. Dit alles gebeurt op ongeveer 100km boven het aardoppervlak. Met deze techniek is het mogelijk contacten te leggen over zeer grote afstanden.
Zo ook vandaag. Ik werd er op geattendeerd door iemand op "meteoren zwerm" de Geminiden, dus kansen op verre contacten.

Gisteravond al even mee geluisterd op de radio ontvanger (frequentie 144.370 MHz, USB) en al enkele leuke signalen mogen horen. (Horen is niet figuurlijk, de computer doet het werk). De computer maakt van die geluiden een leesbaar stukje tekst. Helaas geen tijd om zelf te gaan roepen, maar vandaag wel.

Tot mijn grote vreugde heb ik met mijn eerste meteor-scatter contact gelijk mijn afstandsrecord sterk verbeterd: van 1642km naar 1937km, bijna 300km verder! Deze radio amateur zat even ten noorden van het Russische Moscow! Erg leuk om op deze manier je hobby nieuw leven in te blazen!

Voor het leuke nog even een schermafdruk van die verre contact met RK3FG:
RK3FG contact

Reageren is niet mogelijk

Reageren op deze inhoud is automatisch uitgezet want deze inhoud is niet actueel meer.