Frequentieruimte uitbreiding

Ergens op de site van de VERON (vereniging speciaal voor geregistreerde zendamateurs) staat een artikel over een kans dat ergens volgend jaar de radioamateurs een frequentieband er bij krijgen. Het gaat om de 60meter band (5250kHz - 5450kHz). Helaas alleen voor F amateurs. Deze mensen mogen op alle amateurbanden zenden. Voor een lijst heb ik hier de Bandplan. Ik zelf heb een F (van Full) registratie en mag dus op alle banden zenden die door Agentschap Telecom voor de radio amateur is vrij gegeven.
Er is nog een categorie registratie: de Novice (N registratie). Deze groep zendamateurs hebben een beperking van frequentie ruimte en zendvermogen ten opzichte van de F amateurs.
Toen ik mijn eerste examen haalde in 1992 was dat een D-licentie PDØRJH (benaming was toen anders en Ø = 0, nul). Toen mocht ik alleen op 2meter band zenden in FM met 15 watt zendvermogen (145 MHz - 145.8 MHz voor de geïnteresseerden). In 1994 heb ik mijn C PE1PQX gehaald. Deze call heb ik nu nog steeds.
Bij deze licentie hoorde alle amateurbanden vanaf 144 MHz en hoger. Wilde je op 50MHz uitkomen moest je daarvoor een verzoek in dienen bij de HDTP (voorloper Agentschap Telecom) en kreeg je een bijzonder toestemming.
In de tussentijd is op1 september 2003 de toen nog verplichte morse eis voor HF komen te vervallen en mocht ik op HF mijn hobby bedrijven. Ik heb er niet om gevraagd, maar wel gekregen.
Ook de N-amateurs hebben er intussen wat frequentie ruimte bij gekregen, waaronder de gehele 70cm (430MHz - 440MHz) en de gehele 2 meter band. Na verloop van tijd mochten deze mensen ook uitkomen op delen van het HF spectrum (zie weer die bandplan)

Vandaag las ik dus op de site van de Veron dat in November aanstaande een IARU regio 1 bijeenkomst is waar toegang 60meter band besproken word. (IARU is de overkoepelende bond voor zendamateurs wereld wijd). Hier het verhaal: klik -> VERON site
Ik had dit ook op Facebook gedeeld. Wat ik dan weer erg jammer vind is dat er altijd weer een zinloze discussie ontstaat over N versus F. Er zijn dus N-amateurs die alles voor niets willen hebben, dus de F bevoegdheden zonder er iets voor te hoeven doen. Dit vind ik erg jammer en niet nodig.
Ik wil niet alle N amateurs op één grote hoop vegen, ik ken dus mensen met een N registratie die hier erg tevreden mee zijn en niet zo nodig meer mogelijkheden hoeven.
Een andere groep N-amateurs is de groep die ontzettend veel moeite doen om de examenstof voor F eigen te maken en ondanks hun inzet het niet lukt om F te halen (oorzaken kunnen zijn dyslectie, examenvrees of totaal wat anders).
En 3e groep is de groep wat mij zo irriteert: ik noem hen de "hebbe hebbe hebbe"-groep. Die hebben 1x examen gedaan voor Novice, maar willen gelijk de bevoegdheden voor Full. De argumenten die gebruikt worden zijn van "maar in Duitsland....", "Jullie F-mensen hebben de HF er bij gekregen voor nop" of "alweer uitbreiding alleen voor F?"... Sorry hoor, maar wil je meer frequentie ruimte of zenden met meer vermogen, doe dan gewoon examen zoals alle andere F-amateurs hebben gedaan. Ik heb niet om HF gevraagd, maar wel netjes 'dank je wel' geroepen. HF vind ik leuk voor er bij, maar mijn interesse ligt toch meer bij VHF en hoger.
Ook het gelijk trekken van de frequentieruimtes voor N en F vind ik niet zinvol. In dat geval heeft een N of F registratie ook totaal geen zin, dan maar één klasse zendamateur. Ik kan zo geen enkel land noemen die dat heeft (Noord Korea misschien??) Een N registratie is een mooie opstap naar F, maar ben je tevreden met wat je hebt?? Prima toch, niks mis mee!

Rest mij te typen: mensen, stop te emmeren over N vs F, en ga de zender aanzetten en verbindingen maken! We zijn verder toch gelijk!

NB.: Even voor de volledigheid: wat ik hier neer getypt heb is slechts mijn mening. Je mag er mee eens zijn, of juist niet.

Jouw reactie

Als antwoord op Some User