MH17...

Het zal weinig mensen ontgaan zijn: op donderdag 17 juli is er in het oosten van de Ukraine een burger vliegtuig uit de lucht gekomen.
Niet op de manier zoals het zou moeten maar naar verluid met een lucht-doel raket van Russische makelij (BUK-raket systeem). Op zich al erg genoeg, gezien dat er in een commercieel vliegtuig al gauw bijna 300 passagiers kunnen zitten.
Helaas woedt er in het oosten van Ukraine een oorlog waarbij een groepering die nogal 'fan' zijn van Moedertje Rusland vechten voor aansluiting Rusland of zelfstandigheid. (Regio Donetsk was al zelfbenoemd onafhankelijk).
En juist in dit gebied is dus dat vliegtuig neer gekomen, Vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Helaas konden door de onrusten ter plaatse geen professionele hulp ploegen direct daar aan het werk, maar werden de menselijke resten door de 'separatisten' in body-bags gestopt en aan de kant van de weg gelegd.
Op het eerste gezicht gebeurde dit met weinig eerbied en respect voor de overledenen, variërend van baby's tot grootouders. Hierbij werden zaken als persoonlijke bezittingen erg hebberig bekeken. Filmpje van het ogenschijnlijk verwijderen van een gouden trouwring van een vinger of het oprapen van een pluche knuffel.
Gelukkig was het filmpje met de knuffel langer dan in eerste instantie getoond werd: de man die de knuffel in handen had legde het netjes neer, nam zijn pet af en sloeg een kruisje.. Toch nog een stukje respect. Ook is er een gebedsdienst gehouden door de lokale geloofsgemeenschap, om de overledenen te gedenken.
Helaas heeft het langer geduurd dan wenselijk voordat de slachtoffers op weg waren terug naar huis (waar dat moge zijn).
In Charkov zijn de resten met respect en gepaste eer behandeld, zijn in kisten geplaatst en door een Nederlandse C-130 en een Australische C-17 in tot nu toe 4 gedeelten terug naar Nederland gebracht.
Helaas zijn er ook verhalen waarbij de credit cards of GSMmetjes van slachtoffers gebruikt worden door mensen daar uit de buurt. Erg schofterig vind ik dat. Je zal jouw geliefde maar willen bellen omdat je nog van niets weet en dan een vreemde Russisch sprekend persoon aan de lijn te krijgen. Moet er niet aan denken.

De eer die de overledenen in Nederland kregen was zeer indrukwekkend. Ook een oorlogscorrespondent van CNN was erg onder de indruk over hoe het er aan toe ging, hij twitterde het volgende "Today, finally there was dignity " (vertaald: vandaag was er eindelijk waardigheid, zie de tweet van Anderson Cooper).
Dit geeft wel weer hoe er gekeken wordt naar alle eer die er gegeven wordt in Eindhoven bij het uitladen van de kisten met de stoffelijke resten. Ik heb op TV een stuk gezien, en het eerste wat mij te binnen schoot was: en zo ga je met de slachtoffers om, en niet anders (eerbiedwaardig en respectvol dus)! Indrukwekkend.

Afgelopen woensdag (23 juni 2014) hadden we een 'dag van Nationale Rouw', iets wat in meer dan 50 jaar niet meer is voorgekomen. Heel Nederland kwam tot een stilstand rond 16.00 uur. Ik heb mijn taxi bus ook even aan de kant gezet voor de minuut stilte, en de klant die ik in de bus had zitten had alleen maar begrip hiervoor.
Een moeder met een kindje voor op de fiets kwam tot de ontdekking toen ze mijn bus passeerde dat het de tijd was voor de minuut, en stapte resoluut af en gaf haar kind een dikke knuffel en bleef één minuut staan.

Zo verdeeld ons kikkerlandje soms is, zo verenigd waren WE op deze dag.

Premier Rutte heeft bij het behandelen van deze vreselijke ramp eindelijk zijn vuist op tafel geslagen: "onze mensen moeten terug!!" ook doelend op de mensen met andere nationaliteiten. Ik heb hem nog nooit eerder zo vastgebeten op een onderwerp gezien. Vaak heb ik met politiek 'ja, het zal wel...', maar nu lijken er woorden EN daden te zijn. Zo ook de toespraak van minister Timmermans bij de Veiligheidsraad van de VN in New York. Deze is vol emotie maar ook zeer krachtig: optreden tegen Rusland en Poetin!

Ik moet van me zelf wel zeggen dat ik grote waardering heb en respect voor de mannen en vrouwen dragers die de kisten met zeer grote eerbied en waardigheid uit de vliegtuigen halen en naar de rouw auto's marcheren. Zodra de kist in de auto lag, kreeg het een militaire groet. Dit zelfde respect heb ik ook voor de bemanningen van de Nederlandse C-130 Hercules en de Australische C-17 Globemaster transportvliegtuigen.

Ook het vervoer in een lange rouwstoet van Eindhoven naar Hilversum ging met grote eer en waardigheid. Iedere toeschouwer langs de route bracht een voor hem of haar een gepaste laatste groet. Geen gekke dingen, grote klasse!
Woensdag 40 kisten, Donderdag 74 kisten, Vrijdag 75 kisten en vandaag (Zaterdag, 26 juli 2014) 38 kisten. Alles met het zelfde ceremonieel en eer.
Voorlopig staat de vreselijke teller van kisten op 227, en dat kunnen er nog meer worden omdat er nog steeds resten worden gevonden die naar Nederland moeten komen zodat deze geïdentificeerd kunnen worden zodat alles naar de juiste nabestaanden kan voor een passende uitvaart.
Uiteraard hoop ik dat de nabestaanden van alle 298 slachtoffers de rust kunnen vinden dit te kunnen verwerken. Een namenlijst zet ik hier niet neer, die staat elders wel op het web.

Reageren is niet mogelijk

Reageren op deze inhoud is automatisch uitgezet want deze inhoud is niet actueel meer.