Einde der tijden?

Afgelopen vrijdag 21 december 2012 zou volgens een hele oude Maya kalender de einde van een tijdperk zijn. Die kalender was op die dag aanbeland op de aller laatste dag wat de Maya's hadden berekend.
Hoe het idee is gekomen dat de wereld zou vergaan is mij volslagen onduidelijk. Nakomelingen van de Maya's in Guatemala hadden het over het 'aanbreken van een nieuw tijdperk'. Blijkbaar beleven de Maya's om de 5126 jaar het aanbreken van een nieuwe tijdperk (Bron: Wikipedia - Mayakalender).
Als je wel eens naar het spelprogramma 'Ik hou van Holland' kijkt is daarin ook een spelletje waarbij een verhaaltje doorverteld wordt. Deelnemer A verteld iets aan deelnemer B, die het op zijn beurt doorvertelt aan C, om zo deelnemer D in het verhaal te betrekken. Het leuke van dit spel is dat het verhaal dat A vertelt heel anders is dan wat D probeert te herhalen. Waarschijnlijk geld dit voor de mythe van het vergaan van de wereld op 21 december 2012 ook zo. Het aanbreken van een nieuwe tijdperk wordt aan het eind van de rit verteld als einde van de wereld. Gelet op de datum dat ik dit stukje schrijf (23 december 2012) denk ik dat het einde van de wereld voorlopig nog op zich laat wachten. Gelukkig maar, ik heb hele gezellige vrienden*.

Einde van ...?

2012 loopt inmiddels ook op zijn einde. Nog ruim een week en we zien Januari al weer op de (gregoriaanse) kalender staan. Op een één of andere manier heb voel ik iedere laatste 2 weken van een jaar bij mijzelf wat weerstand. Waar dit aan ligt weet ikzelf ook niet. Zodra Januari nog 24 uur ver weg is ga ik me prettiger voelen. Misschien een variant op wat de Maya's noemen 'aanbreken van een nieuwe tijdperk'?
Ligt het misschien aan de kerstdagen?? Voor velen een periode van gezelligheid, of een periode van het vieren van de geboorte van Jezus-Christus ruim 2000 jaar terug. Ik heb zelf geen kerst, Pasen of Pinksteren nodig voor gezelligheid en ben ook niet gelovig aangelegd.
Bij deze periode, eigenlijk er direct op volgend, zijn de zo genoemde 'goede voornemens' dat het in het nieuwe jaar belangrijk lijken te zijn. Iedereen heeft ze (beweert men), en die voornemens zijn vaak zaken zoals 'stoppen met roken', 'meer aan beweging doen' en meer van dergelijke gezonde ideeën.
Jaren terug heb ik me al voorgenomen niet aan deze 'traditie' mee te doen... Komt toch niets van terecht, mezelf kennende. Achteraf gezien zou je kunnen zeggen 'de voornemen van geen voornemens is je ook gelukt, dus wat volgt???' Ik rook niet, drink ook niet dus dat kun je gelijk door strepen...  Nee, ik begin daar niet aan.

*: Uiteraard zijn naast mijn vrienden mijn familie waar ik geregeld contact heb ook belangrijk voor mij.

Jouw reactie

Als antwoord op Some User