Sinterklaas intocht

Vorig jaar mocht ik als lid van de reddingsbrigade samen met andere mensen van ook ander brigades de intocht van de Sint begeleiden als varende eenheid.
Wat mij opviel was de hele fijne sfeer die er hing in Groningen, wel koud, maar bere-gezellig. Zo hoort een feest te zijn, want het Sinterklaas-feest heet niet voor niet zo.
Waar ik chagrijnig van kan worden is het gezeur over Zwarte Piet. Een één of malloot vind dat Zwarte Piet een discriminerend iets is. Die figuur (een donker gekleurde Medelander nota-bene) beweerd dat de Zwarte Pieten slaven zijn van de Sint. Het spijt me zeer maar een slaaf maakt geen pret, haalt geen grapjes uit met de kinderen en doet geen lollige dingen. Waar die klager de slavernij vandaan haalt is mij een raadsel, misschien zit er ergens in zijn voorvaderen het hoofdstuk slavernij diep geworteld...? Hij is toch zelf geen slaaf geweest?
Aan de andere kant is er wel een liedje "Sinterklaasje kom maar binnen wet je knecht...", zou hier de link vandaan komen?

Een plausibele verklaring voor de Zwarte Piet kan heel simpel zijn: de zijn zwart geworden door de roet die in de slecht geveegde schoorstenen zit waar de Pieten doorheen gaan om de cadeautjes af te leveren; zwart van roet dus.
De Piet is niets meer en niets minder dan een hulpje van de Sint, en die hulpjes doen dit met heel veel plezier en maken hierbij ook grappen en grollen!
In het verleden hebben die grappenmakers al hun roe moeten inleveren, net als hun gouden oorring. Dit zou opvoedkundig niet verantwoord zijn.
Sorry hoor, maar toen ik nog heilig geloofde in die Goed Heilig man (ja, diep in de vorige eeuw, meer dan 30 jaar terug) hadden de Pieten, die toen echt zwart waren, nog keurig hun roe en die gouden oorring in hun arsenaal. Ben ik daar minder van geworden? Nee, geheel niet, therapeutische hulp heb ik ook niet nodig gehad.

Wat ik nu weer heel erg jammer vind, en niet eens voor me zelf, is dat er bij de intocht in Gouda weer lieden klaar staan om een gezellig kinderfeestje volledig te verzieken. Hier zouden ook 'beroeps-protest-idioten' tussen zitten.
Ook snap ik de inzet van een witte piet of clowns-piet niet, laat staan een kaas-piet of stroopwafel-piet, mensen het is een kinderfeestje en de kinderen leggen heus geen link tussen de Zwarte Piet en racisme. (Sterker nog, ik geloof nooit dat het woord racisme al in hun woordenboekje staat).

Eigenlijk roep ik de 'Anti-zwarte-piet' mensen eens op om zelf de rol aan te nemen van de Piet volgend jaar, en zie hoeveel lol de kindertjes hebben als de Pieten langs komen met een hand vol pepernoten en hun grapjes.

Overigens is de Zwarte Piet niet de eerste die slachtoffer dreigt te worden van het racisme-argument: Jodenkoeken en negerzoenen waren al eerder het haasje. Wat volgt, Jip en Janneke gaan in de verander-molen?? Waar houd het nu eindelijk eens op?

Jouw reactie

Als antwoord op Some User