Linkshandigendag...

Gisteren (13 augustus) was het Internationale Links-Handigen dag. Deze dag wordt 'gehouden' al sinds 1976 (op vrijdag 13 augustus 1976... toeval??).
Wat maakt zo'n dag nu bijzonder? Naar mijn idee eigenlijk niet veel, tenzij je er over gaat nadenken. Let er maar eens op: iemand die tegen over je zit en met links een stuk tekst schrijft op papier (of nog "gekker": een leerkracht met links op het bord zien schrijven). Je zal eerst goed kijken 'wat is hier loos?', het plaatje klopt wel, maar ook weer niet.
10-15% van de wereldbevolking is linkshandig, zo ook ik. Nu geeft dat voor mij niet veel problemen, heb weliswaar een voorkeur voor het gebruiken van mijn linker hand, maar met mijn rechterhand kan ik ook nog redelijk uit de voeten.
Behalve met schrijven en eten. Mijn schrijfschrift met rechts geschreven is volledig onleesbaar. Als ik met rechts eten moet?? Dat wordt een grote kliederboel.
Schrijven met links kan een drama zijn als je een pen hebt met langzaam drogend inkt. Denk bijvoorbeeld aan een vulpen of fineliner. Je eigen geschreven krabbels worden binnen no-time onleesbaar omdat je het inkt met je schrijfhand uitveegt (tenzij je het blad een kwart naar links draait en 'op de kop' schrijft... Ik ken iemand die zo schrijft, geen gezicht maar het werkt voor hem).
Het werken met een ergonomisch gevormde computer muis.... Vraag in de winkel maar eens naar zo'n muis voor linkshandigen, LACHEN!! ;) Margriet en ik mopperen wel eens dat bij ons de muis altijd aan de verkeerde kant van het toetsenbord ligt... Ik leg hem links neer, Margriet weer rechts... Geen ergonomisch gevormde muis dus hier.

Links van een rechtshandig persoon zitten bij het diner..? Dat wordt een potje elleboog-knokken.
Links knippen met een 'gewone' schaar..? Hou maar op, gaat je niet netjes lukken als linkerpoot.
Voor de liefhebbers van een Frikandel Speciaal?? Die vorkjes waar een kartel rand aan zit die voor een mes doorgaat zit altijd aan de verkeerde kant voor een linkshandige.

Ikzelf had er ook 'last' van toen ik nog naar de MTS ging. Bij vaktekenen elektrotechniek moesten we op calc-papier tekenen, met die dure Rotring tekenpennen. Je kunt het wel raden: er waren hoofdzakelijk tafels voor rechtshandigen waarbij de tekenlinialen links gemonteerd waren. De leerkracht wilde iedereen op alfabetische volgorde in de klas hebben. Van de 25 tekentafels waren er 2 voor linkshandigen. "Helaas meneer, ik teken en schrijf met links en heb dus een probleem met deze (rechtshandige) tafel"... Zijn plan van alfabetische volgorde => mislukt. (gelukkig was toevallig ook DIE leerkracht linkshandig dus het begrip was niet zo'n probleem).

Nu schijnt het voor een linkshandige eenvoudiger rechtshandig te kunnen werken dan andersom (een rechtshandige die linkshandig werken moet). Volgens mij klopt dat ook wel: als ik iets solderen wil kan ik dat met zowel links als rechts, mijn broer (rechtshandig) heb ik nog nooit linkshandig zijn soldeerbout vast zien houden.. Ik ben dus niet voor de volle 100% linkshandig. Een één of andere online test zegt dat ik voor 70% linkshandig ben... Ik doe het er voor.

Denk er maar eens over na en zoek eens specifiek naar linkshandige-spullen (pennen, scharen, muizen enz.) Ik weet dat er ergens een speciale winkel is.
Ik heb het verder niet nodig...

Jouw reactie

Als antwoord op Some User