21 jan 2022

Jaren lang hebben Margriet en ik zonder auto gezeten.Onze laatste auto was een Opel Astra die gestolen werd en gebruikt is bij een gewapende bankoverval in het Duitse Twist.
Een bewuste keus om zonder auto te leven omdat alles wat we nodig zijn op fiets afstand van ons af was. En wilden we eens iets verder weg was het OV een prima optie. Nadeel was dat je aan tijden vast zat (OV dienstregeling) en als je wat verder weg wilde of een weekendje/weekje vot je best vast zat op je vakantie adres, althans op fietsafstand met een huur fiets of ook weer die OV.
We konden als de nood aan de man was bij verschillende adresjes wel een auto lenen, maar dat deden we zo min mogelijk. Een enkele keer hoorden we 'neem mijn auto maar even mee' als we eens een dagje weg wilden..

Uiteindelijk gaat het wel kriebelen om te gaan kijken naar een eigen wagentje ook om mijn schoonouders hun mobiliteit niet te ontnemen (schoonma leefde nog), dus nadenken wat het zou moeten worden. Diverse merken en typen zijn voorbij gekomen en gek genoeg is een 'Mini Cooper' blijven hangen in onze gedachten. Erg leuk wagentje, mooie geschiedenis (zie Wikipedia).
Dus in september 2021 op het web zoeken naar leuke betaalbare en netjes uitziende Mini Coopers.
We zagen er één op het internet in Emmeloord begin september, dis afspraken gemaakt om er heen te gaan en de wagen te bekijken. Ook René (mijn broer) mee gevraagd omdat hij toch meer kijk heeft op auto's dan ikzelf.
Wagentje zag er goed uit, op enkele plekken laat het blanke lak los en er moeten nog kleine dingetjes aan gedaan worden kwa onderhoud, APK en kleine reparatie puntjes.
Na een proefritje en kritische blik van René besloten over te gaan tot aanschaf: een Mini Cooper R56 Chilly Red uit 2007. 1600cm2 cilinderinhoud, 120pk, 1040kg zwaar en op papier een top van 200km/h:


De naam op de witte strepen op de motorkap is John Cooper, hij heeft een Morris Mini-Minor als basis genomen voor het ontwerp van een Mini Cooper. De handtekening kom je ook tegen onder de richtingaanwijsers op de voor-spatborden en op een stuk trim boven het handschoenenkastje.

Omdat je weet dat het een 2e hands wagen is weet je dat je vroeg of laat enkele punten tegen kunt komen die je moet aanpakken. APK was bekend, want gemeld door de verkoper en je kunt het checken via de siite van de RDW.
Na aanschaf een adres zoeken voor de APK, en na een tip van wederom René bij een garage uitgekomen en daar de Mini op de brug gezet. Gelijk een aandachtpunt: de remmerij (schijven en blokken) had zijn beste tijd gehad en zou mogelijk volgend jaar toch vervangen moeten worden. Remslangen moesten wel nu gedaan worden want APK keur punt.
Ik had zoiets van 'Pak dan ook de remschijven en -blokken ook maar aan, dan zit ik daar volgend jaar niet meer mee en het geeft gelijk een prettiger gevoel onderweg.'

Zelf intussen ook kleine dingetjes gefixed: de zonnekleppen hebben ook verlichte spiegels ingebouwd met een klepje er voor. Die klepjes zaten er los in en vielen er continue uit bij het naar beneden klappen van de zonneklep. Lang leve en 3D-printer en 2 maal dik 4 uur printen waren de spiegel klepjes ook vervangen.
De sigarettenaansteker zat ook los in de console... Dus d'r uit met dat ding en een nieuwe er in. Dan zit de lader voor de telefoons ook gelijk een stukje steviger.

Eind september 2021 hadden we een weekje weg geboekt in een Center Parcs in America (Noord Limburg) en nu kwam een eigen auto wel heel fijn van pas. Ook omdat je dan wat verder weg kunt naar andere bezienswaardigheden; Maastricht, Roermond, Vaals, Margraten en ook Keulen hebben we bezocht. Je bent dan gewoon een stuk vrijer in je bewegingen.
En omdat je een bezoekje brengt aan Keulen, waarom dan niet even het gas wat dieper intrappen op de Autobahn?? Het wagentje heeft zijn kleur in ieder geval mee: rood.... hij gaat als de brandweer want 160km/h is 'no problem' voor de Cooper met nog ruimte onder het gaspedaal over, en is als een duiveltje vlot weg bij de verkeerslichten.
Hoe vaker je er in rijd, hoe meer je liefhebber gaat worden van zo'n wagentje (ik wel in ieder geval, zie me zelf intussen als een 'Minioot').

Wat ik nog wel mis in deze auto zijn dingen als stuurbediening van radio, cruise control en dergelijke (ben een beetje verwend door de auto's waarin ik rijd voor mijn werk). Op een internetforum heb ik wel gelezen dat deze zaken ook nog naderhand ingebouwd kunnen worden door onder andere wisselen van het stuurwiel voor een exemplaar met de bedieningsknoppen en het het herprogrammeren van de ECU (de 'boordcomputer'), ik kijk her-en-der wel eens of er zo'n stuurwiel ergens wordt aangeboden. Er zijn ook plannen om FM radio zenders allemaal te gaan verhuizen naar DAB+, ook daarvoor schijnt er iets in te bouwen zijn.
Één ding was wel ingebouwd toen we het kochten: een handsfree set vergelijkbaar met een parrot voor de telefoon, kwestie van aanmelden met bluetooth en klaar.
Het mooie van deze auto is ook dat je nog best veel zelf kunt doen, je hoeft bijvoorbeeld niet gelijk naar de garage toe om een lampje te vervangen zoals je met de hedendaagse auto's vaak wel moet.
Andere 'wensen' die ik ook nog wel heb zijn de koplampen. Die zijn niet heel erg mooi helder meer (verweerd glas, zou in de toekomst nog een APK punt kunnen gaan worden), en staan op de nominatie om ooit eens vervangen te worden voor xenon of halogeen. Ook de achterlichten, daar zijn 'Union-Jack' versies voor te koop; achterlichten met een patroon van de Union-Jack, de vlag van het Verenigd Koninkrijk. Gewoon voor de leuk. Genoeg wensen dus voor deze auto.
Is het een grote auto?? Nee, maar ik kan met mijn 192cm lengte er prima langere afstanden in rijden. Is het een leuke wagen om in te rijden?? Hell yes!!!

Ik hoop dat we lang van deze auto mogen genieten, aan ons zal het niet liggen.

Jouw reactie

Als antwoord op Some User