Corona / COVID-19

Iedereen heeft er helaas mee te maken: Het Corona virus, officieel COVID-19. De uitbraak begon in het Chinese Wuhan en was binnen 3 maanden een wereldwijde pandemie.
Ikzelf heb nog nooit een pandemie mee gemaakt, maar het zet wel je leven voor een deel op de kop. Op het moment van schrijven (15 april 2020) zit ik nu al dit 4 weken thuis, laatste werkdag was 13 maar j.l.
Margriet en ik hadden vanaf 10 april een vakantie geboekt naar Gran Canaria, maar omdat de pandemie heel veel ellende veroorzaakt in de wereld hebben we zelf al besloten onze vakantie uit te stellen naar een later moment.
Gelukkig deed onze boekingsbureau hier niet lastig over, en omboeken was zo gereld. Jammer, maar is niet anders.
Waar ik me zelf wel wat zorgen om maak is het feit dat mijn contract bij Taxiwerq eind mei afloopt en ik nog niet weet hoe de zaken er voor zullen gaan staan als April voorbij is. Erg onzekere tijden nu en dat door een vervelend en hardnekkig virus. Heb ik in Juni nog wel werk?

Gedurende deze periode kunnen Margriet en ik redelijk goed overweg met deze situatie, niet samen boodschappen kunnen doen, 1.5mtr afstand houden van elkaar en zo voorts.
Ik lees zo her-en-der ook wel berichten van mensen die er helemaal niets van begrijpen. Hierbij moet je denken aan verstandelijke beperkte mensen, dementerenden enzo.
Voor mensen die in een woonvorm wonen, zoals verzorgingshuizen en woonvormen voor verstandelijk beperkte mensen is bezoek nu helemaal niet meer mogelijk om besmettingen te voorkomen. Anders krijg je nog wel eens bezoek, maar de afgelopen maand al niet meer... Sneu hoor.
Zo ook mijn schoonmoeder. Die snapt er helemaal niets meer van en vraagt zich af wie Corona heeft uitgevonden, en waarom je niet even een dagje weg kunt naar de Veluwe of Duitsland. Of waarom we minder op bezoek komen.
Dan kun je voor het gemak wel uitleggen dat Corona een hele erge vorm van griep is waar je ook dood aan kunt gaan, en dat het daarom beter is thuis te blijven. Maar dan is het begrijpen van deze uitleg ook erg moeilijk voor haar.
Mijn schoonzusje Josien snapt het wel wat beter. Die begrijpt dat je er erg ziek van kunt worden en dat het vele beter is even lekker op je zelf te blijven. Uiteraard voorkom je niet dat je af en toe eens naar elkaar toe moet voor de noodzakelijke dingetjes.

Ik kan wel merken aan iedereen dat we nu wel 'corona-moe' beginnen te worden. De vooruitzichten op dit moment lijken de goede kant op te gaan, de dagelijkse getallen worden kleiner. Gelukkig maar. Nu hopen dat er geen 2e corona golf komt.

Wat mij wel fors irriteert is dat er complotdenkers zijn die een verband leggen tussen 5G en corona. 5G is de opvolger van 4G waar onze smartfoons buitenshuis op communiceren. 5G is een snellere variant hier op doordat er andere protocollen ('talen') gebruikt worden om te communiceren. In een later stadium zal er ook extra etherfrequenties aan toegevoegd worden om een grotere bandbreedte (is snellere data overdracht) te bereiken.
Nu terug naar die complotdenkers. Die beweren dat 5G de oorzaak is van corona en allerlei andere gezondheids-probleempjes. 5G werkt in Nederland nog niet maar ondertussen worden wel diverse telecom masten in de brand gestoken. Te zot voor woorden.
Je hebt deze telecommasten wel nodig, want hoe wil je anders 112 bellen als je buiten een noodgeval tegenkomt? Als je die masten affakkelt kan dat niet meer en zit je zelf ook met de ellende. 
Dat ze de daders (stuk voor stuk!) oppakken kunnen en zwaar bestraffen. Er is geen enkel verband tussen 5G en corona. 5G is niets meer en niets minder dan de 5e generatie telecom netwerken voor sneller internet op je mobiele apparaat.