Foto's bewerken.

Iedereen die bezig is met fotografie weet dat er altijd een vorm van nabewerking nodig is met een digitale foto. Deze bewerkingen kunnen variëren van een simpele uitsnede maken van een foto (crop), ruis verminderen, storende elementen uit een foto verwijderen of de kleuren aanpassen zoals contrast, verzadiging, of zwart-wit omzetting. Nu wil ik het even kort over het laatste hebben: omzetten van kleur naar zwart-wit.
In mijn vorige blog, Paar dagen naar Berlijn,had ik het over indrukwekkende plekken. Op de 1e dag (woensdag 11 november) hebben we Sachsenhausen concentratiekamp bezocht. Dit kamp ligt ongeveer 30km ten noorden van Berlijn.
Hier heb ik ook foto's gemaakt welke ik eerst bewerkt heb zoals ik dat normaal gesproken zou doen: ruis verminderen, horizon rechtzetten, waar nodig kleur aanpassen, vlekjes verwijderen en na verkleinen wat na verscherpen. (verkleinen doe je voor fora en facebook.)
Eenmaal op een forum gepost kreeg ik de suggestie om de gekozen foto's om te zetten in zwart-wit. In Adobe Photoshop Lightroom heb ik die omzetting gemaakt en het zwart-wit contrast wat extra aangezet. Normaal ben ik niet zo van het zwart-wit, maar de foto's van het kamp vroegen er blijkbaar om.
Ik moet bekennen dat ik verrast ben van het resultaat, en de reacties op het forum zijn lovend, woorden als 'indrukwekkend', 'pakkende beelden' en 'sterke serie' zijn genoemd.
Voor het eerst had ik na het bewerken van de foto's een gevoel van 'niets meer aan doen, die zijn af!', normaal heb ik moeite om dit punt te bereiken, er is altijd wel iets om te verbeteren.

Ach, kijk en oordeel zelf: