Eigenlijk past dit stukje ook wel onder 'Portabel radio-actief' omdat het volledig portabel gegaan is.
APRS, wat is dat...? APRS staat voor "Automatic Packet Reporting System" en is een uitbreiding op het Packet Radio protocol AX.25.
Met packet radio werd eind jaren '70/begin jaren '80 van de vorige eeuw geëxperimenteerd door een paar Canadese radioamateurs. Met duizelingwekkende snelheden van onder andere 1200baud werden via de ether berichten en data verstuurd. Later gingen de snelheden verder omhoog naar onder andere 9600baud en hoger.
Eind jaren '80 van diezelfde vorige eeuw bedacht de Amerikaan Bob Bruninga WB4APR dat je met packet radio ook positie rapporten kon versturen. Destijds werd ook het GPS systeem uitgerold voor de Amerikaanse strijdkrachten, dus een simpele "1+1=2" was het gevolg.
Van GPS kun je tegenwoordig heel eenvoudig gebruiken voor zaken als een klok die altijd op tijd staat zonder dat je er iets aan hoeft te doen. Sporthorloges van onder andere Garmin maken hiervan dankbaar gebruik. Nu is de benodigde hardware zoals GPS modules vrij goedkoop aan te schaffen en de electronica wordt ook hier steeds kleiner.
Mijn portofoon, een Yaesu FT5d heeft GPS ingebouwd en kan ook met APRS overweg.
Nu heeft de FT5d een eenvoudige antenne met een SMA connector, een grotere antenne er op aansluiten is dus mogelijk. Hiervoor heb ik van Tjeerd, PA3GNZ een "arrow-antenne" overgenomen die ik met een diplexer en verloopkabeltjes op mijn portofoon kan aansluiten. Ook kan ik eventueel mijn FT-818 gebruiken om via het ISS VHF/UHF repeater QSO's te maken.
Eerst het APRS deel met de FT5d aan de loop krijgen. Aangezien je de antenne in één hand moet houden om deze gericht te houden op het ISS heb je de andere hand vrij om je tranceiver/porto te bedienen.
Waar je wel aan moet denken is dat voor APRS je GPS nodig hebt tenzij je een vast station bedient. Dus portabel met een FT5d op verschillende locaties is GPS eigenlijk gewoon vereist.
Verder is het van belang dat je de DIGI-path correct instelt, voor ISS is dit "RS0ISS, WIDE2-1". Hiervoor kijk je in de manual, pagina 29 "Setting the digipeater route" hoe je dit instellen moet. Ook kun je hiervoor het programma ADMS-14 gebruiken om deze instellingen te maken.
Als alles goed ingesteld is ben je klaar om je eerste packets te gaan versturen. Wat nu handig is dat je weet wanneer het ISS over 'vliegt' over jouw locatie. Om dit uit te zoeken kun je in Google Play Store verschillende apps vinden voor jouw android apparaat. Ikzelf heb "ISS Detector" en "ISS Live now" geinstalleerd. Voor een Windows PC/laptop is Orbitron een mooi programma.
Okee, ISS komt over en ik sta klaar.. Wat nu? Nu is het zaak om voordat het ISS boven de horizon komt eerst je porto/tranceiver op de juiste frequentie (145.825MHz) te zetten en APRS mode ingeschakeld te hebben.
Als alles goed ingesteld is moet je de signalen kunnen horen en decoderen. Onderstaande foto geeft weer dat mijn FT5d een door ISS doorgestuurde frame uit Malta (9H5TB, te lezen in het blauwe balkje boven in het scherm) heeft 'gelezen' op dinsdag 17 juli om 21.38u Nederlandse tijd.
Als ontvangst prima werkt, kun je proberen zelf een frame te versturen met je positie informatie naar het ISS in de hoop dat deze doorgestuurd wordt. Als dit succesvol gaat zie je je eigen frame terug op het scherm van de porto en kun je het checken op www.ariss.net:
De rode pijlen laten zien dat ik succesvol ben geweest met deze setup. Volgende stap voor mij is eventueel een bericht versturen naar een andere zendamateur via het ISS en/of via het ISS de VHF/UHF repeater een QSO te maken.
Op 22 september heb ik opnieuw geprobeerd APRS frames te versturen via het ISS maar nu met de oude Yaesu FT1XD protofoon. Ook dit ging prima, alleen het lastige nu was dat het bewolkt was en hierdoor de arrow-antenne niet netjes op het ISS gericht kon houden.
Zie onderstaande afbeeldingen voor 'bewijs'. De portofoon laat een station in Italië (I6IBE-1) op 1293km afstand.
En onderstaand plaatje weer van ARISS.net:
Kortom, weer succesvol... Volgende stap: met mijn FT-818nd een spraak QSO maken via de transponder van het ISS. Spullen staan nog buiten, dus we kunnen straks een poging wagen.
Helaas is vanavond wel de 3D geprinte statiefplaat gesneuveld, dus die moet ik opnieuw printen of het origineel van gietijzer/staal even gebruiken.
Ondertussen een metalen (origineel van Manfrotto) statiefplaat te pakken gekregen en nog geen poging gedaan om met de FT-818 een voice QSO te maken via een transponder aan boord van het ISS.
Bedankt!