NASA meatballGeboorte van NASA


"Een wet voor de onderzoek in de problematiek van de vlucht binnen en buiten de dampkring van de aarde, en voor andere doelen." Met deze simpele doelstelling hebben de toenmalige President en het congres van de VS op 1 oktober 1958 de NASA (National Aeronautics and Space Administration) opgericht. Dit was direct het gevolg van de grote druk van de nationale defentie. Na de 2e wereldoorlog raakten de VS en USSR verwikkeld in de 'Koude Oorlog'. Tijdens deze periode werd onder andere de strijd aangegaan in het ruimte onderzoek. Dit resulteerde in de 'Space Race'.

Het begin


Eind jaren '40 deed de ministerie van Defensie al onderzoek naar raket techniek, mede omdat aan het eind van de 2e wereldoorlog een aantal Duitse wetenschappers zijn gearresteerd door het Amerikaanse Leger. Één van deze Duitse wetenschappers was Werner von Braun. Von Braun heeft tijdens de 2e WO de V1 en V2 raketten ontwikkeld voor aanvallen op Engeland. De V2 is na deze oorlog verder ontwikkeld en getest in de VS, hieruit zijn verschillende nieuwe raketten ontstaan, waaronder de typen die de mens in de ruimte brengen kon.

Bemande ruimtevaart


Als gevolg van al deze onderzoeken en testen wilde men weten of de mens de ruimte kon overleven in een beschermende capsule. Hiervoor werden uit 508 Amerikaanse testpiloten 7 mannen geselecteerd, die later bekend werden als de 'Mercury 7'.

Na project Mercury kwam Project Gemini en daarna Project Apollo. Maar daarover meer op ander pagina's, zie het menu links.