Zendamateur
- Details
- Geschreven door: André Berends
- Hits: 167
Die verhaaltje is een aanvulling op Mijn QSL kaart.
Omdat mijn huidige QSL kaart op de achterzijde enkele onvolkomenheden heeft op de achterzijde (oud woonadres, en 'To Radio' en 'VIA....' missen rechtsboven) heb ik besloten nieuwe kaarten te laten drukken.
Doorslag voor de nieuwe kaarten is dat ik netjes aan de eisen van het DQB (Dutch QSL Bureau) voldeed, maar ik kreeg op- en aanmerkingen van de regionale manager.
De 'To Radio' had ik netjes opgelost door een stickertje rechtsboven te plakken en daarop de call van de ontvangende amateur te schrijven. Echter zijn er ook amateurs die om verschillende redenen een QSL manager hebben.
Dan schreef ik kleiner onder de call 'Via....'. Helaas kreeg ik ook hierop aanmerkigen dat die 'Via....' boven de call moest staan en even groot geschreven. In mijn ogen onzinnig, maar goed.Andere reden was dat mijn oude woon adres er nog op stond en daar woon ik (op moment van schrijven) bijna 6 jaar niet meer. Ook wil ik niet dat de huidige bewoners van dat adres ongevraagd post krijgt naar aanleiding van de radio QSOs die ik maak.
De voorzijde (foto van Space Shuttle Atlantis voor de lancering voor STS-129) blijf ik een hele mooie foto vinden. Die blijf ik dus gebruiken.
De achterzijde is wel helemaal op de schop gegaan:
Dit ontwerp is ook een standaard ontwerp dat bij ON5UR in de databanken staat. Echter heb ik gevraagd naar de 2 invulvakjes rechtsboven. Ik hoef nu niet meer te kliederen met stickertjes rechtsboven voor de 'To Radio' en 'QSL Via' informatie en mijn huidige adres staat er op.
Ik hoop dat ik nu geen commentaar meer krijg van de QSL manager. De voorzijde is ongewijzigd gebleven, alleen de fotocredits staan nu achterop i.p.v. rechtsonder op de voorkant.
Voor mijn vakantie uitjes naar Oostenrijk en Duitsland heb ik een aparte kaart ontworpen, ook weer met de kundige hulp van Mirella van ON5UR QSL printing. Voor de voorkant heb ik gekozen uit foto's die ik zelf gemaakt heb. Een foto gemaakt in Oostenrijk bij de Silvretta pass, op de Silvretta stuwdam.
Hier komt mijn fotografie hobby toch een beetje van pas. Had ook uit andere foto's kunnen kiezen, maar vond dat deze foto toch een 'vakantie-gevoel' uitstraalde.
De achterzijde (waar alle QSO informatie neer gezet word) is het zelfde als de afbeelding hierboven, alleen kan ik hier nog kiezen tussen 'DL/PE1PQX' en 'OE/PE1PQX' door een vakje aan te kruisen. Voorlopig zie ik nog niet dat we naar andere landen op vakantie gaan, maar dat is dan tegen die tijd een zorg.
De bestelling gaat naar verwachting komende week de deur uit, en dan hoop ik binnenkort in ieder geval de 'vakantie-QSO's' te kunnen gaan uitschrijven, excuus vor de mensen die zo lang hebben moeten wachten ;) (eerste QSO was al in 2016, mobiel onderweg naar Berchtesgaden)
Verder gebruik ik HamRadioDeluxe logboek met een Dymo label printertje om labels te printen om de QSL-kaarten te kunnen invullen, een printertje kan dat veel netter en ook sneller dan ik als linkerpoot kan. Bijkomend weet ik dat het in ieder geval ook leesbaar is.
En heel af en toe zal het ook nog wel eens nodig zijn een kaart met de hand te moeten uitschrijven, gewoon omdat dit dan mogelijk sneller is.
Edit: Op maandag 31 maart 2025 heb ik mijn bestelling mogen ontvangen. De kaarten zijn naar wens gedrukt op hoge kwaliteit.
Mijn dank gaat uit naar Mirella van ON5UR QSL Printing, die je bijstaat met kundige adviezen en kan desgewenst ook helpen jouw ontwerp te verbeteren.
Ik had mijn 'vakantiekaart' in Adobe Photoshop gemaakt en in een Adobe .PSD bestand aangeboden aan ON5UR. Hiermee is Mirella verder gaan stoeien en heeft mijn ontwerp aangepast naar wat hierboven nu staat.
Vakwerk!
- Details
- Geschreven door: André Berends
- Hits: 239
Je ziet het vasl wel eens, een wereld kaart met daarop prikkertjes van plekken/landen waar je op vakantie bent geweest.
De kaarten die ik hieronder neer gezet heb kun je daarmee vergelijken, alleen zijn de pennetjes die er op staan plekken waarmee ik een radio-contact heb gehad.
Je ziet die pennetjes in 2 kleuren; rood en groen.
De rode pennetjes zijn gemaakte verbindingen die (nog) niet electronisch of per papieren QSL kaart zijn bevestigd. De groenen zijn dus wel bevestigd.
Hoe houd ik dit up-to-date?? Eigenlijk best eenvoudig: zodra ik een verbinding toevoeg in mijn online-logboek zal deze ook vanzelf in het juiste kaartje worden bijgetekend. Handig, nietwaar?
(Dit is weer zo'n fraaie mogelijkheid van het pakket Wavelog)
Duidelijk is dat vanauit thuis de meeste verbindingen gemaakt zijn welke dus ook niet zo vreemd is. De QSO's vanuit Duitsland en Oostenrijk zijn tijdens vakanties gemaakt en tot en met in ieder geval 2024 met maximaal 6 Watt zendvermogen uit mijn FT-818.
Laatste 50 verbindingen gemaakt vanuit thuis:
Verbindingen gemaakt vanuit Duitsland:
Verbindingen gemaakt vanuit Oostenrijk:
- Details
- Geschreven door: André Berends
- Hits: 272
Sinds 15 november heb ik en Yaesu FT-891 tranceiver in bezit. Deze heb ik uit een nalatenschap van David, PA0WMM tegen een schappelijke prijs kunnen overnemen.
Deze tranceiver bestrijkt de banden van 160m - 10m en 6m, dus alle HF banden vanag 1.8MHz tot en met 28MHz plus 50Mhz.
Het fijne van deze set is dat hij ook met CAT control software aangestuurd kan worden. Enige nadeel is dat je wel eerst voor de drivers even de site van Yaesu moet bezoeken om onder het knopje "Files" de drivers voor de SCU-17 en de tranceiver zelf moet downloaden. (Ik heb zo ook in 'downloads' gezet, scheelt zoekwerk.
Het vervelende van de drivers die Windows zelf heeft is dat die niet met deze spullen werkt. Op een één of andere manier is die driver gewoon te oud ofzo. Dus eerst de drivers updaten voordat je de FT-891 aansluit!
Nadat dit klaar is kun je de FT-891 ansluiten met een gewone USB-A naar USB-B kabel, dit is een USB kabel met zo'n 4-kante stekkertje aan apparaat zijde. Die zijn er al een lange tijd.
Als het allemaal goed is zie je in apparaatbeheer (Windows toets - X, en dan 'apparaatbeheer) van je Windows computer dat er 2 com-poorten bij gekomen zijn, n.l. "Silicon Labs Dual CP2105 UART Bridge: Enhanced COM Port (COMx)" en "Silicon Labs Dual CP2105 UART Bridge: Standard COM Port (COMx)" De 'x' geeft aan welke COM-nummer deze poorten hebben gekregen.
Het zelfde verhaaltje geld ook voor de SCU-17, die levert 2 identieke poortjes op als de FT-891. Een tip die ik mee geven wil is eerst de FT-891 aansluiten en daarvan de COM-port nummers noteren.
Daarna alleen de SCU-17 en schrijf die COM-poort nummers ook op. Als het goed is heb je dan 4 verschillende nummers.
Voor de FT-891 moet je wel nog even één instelling aapakken, n.l. de instellingen van de "Enhanced" COM-poort van de FT-891. (dus in Apparaatbeheer 2x met links klikken op die betreffende poort)
Op tab-blad Poortinstellingen moet je de regel 'stopbits' op 2 zetten, anders doet je FT-891 niet veel met de CAT-opdrachten uit de PC. In IT jargon is het '9600,8,n,2' 9600 bits per seconde, 8 data bits, geen pariteit contrôlebit en 2 stopbits. Zie plaatje hier onder:.Als je dit klaar hebt, kun je de software die je gebruikten wilt ook als zodanig instellen. Ik snap alleen niet waarom Yaesu hier er voor gekozen heeft 2 stopbits te eisen en niet 1 wat bij de meeste seriele hardware gerbuikelijk lijkt te zijn.
Mogelijk dat dit ook voor andere Yaesu tranceivers geld, zoals de FT-991(a).
Voor FT8 werk gebruik ik het pakket MSHW, ik vind dit pakket prettiger werken als WSJT-X. Maar dit is een persoonlijke voorkeur.
Wat mij al een tijdje opviel was dat als ik met de FT-891 op 6m (50.313MHz) in FT8 wat probeerde te doen is dat ik de frequentie op een één of andere manier niet leek te kloppen.
Na het bekijken van een youtube filmpje (deze dus, van Thomas - ND3N) zag ik dat ik enkele andere instellingen nog moest aanpassen.
Hieronder heb ik een tabel neer gezet met instellingen die volgens Thomas - ND3N nodig zijn om met bijvoorbeeld FT8 uit te kunnen komen.
Ik had menu optie 08-01 op 'PSK' staan, maar met 'OTHERS' kun je het ontvangst iets opschuiven met 'display' en 'shift' (Opties 08-03 en 08-04) zodat je alles weer op de juiste plek hebt staan. Ook is belangrijk dat optie 08-12 op USB staat, FT8 (en FT4) gebeurt atlijd in USB, ook op 80m en 40m!
Nu kun je bedenken dat de CAT snelheid (menu optie 05-06; hier 9600 bps) niet echt van invloed is maar veel sneller is ook echt niet nodig. Je hoeft immers geen fotoalbum of complete symfonie van Beethoven te versturen via die connectie. Je verstuurd korte opdrachtjes zoals 'stel frequentie in op 50.313 MHz', of 'zet zender uit'.
Menu item | Item plus nieuwe waarde |
01-02 | AGC MID Delay => 700 (default) |
05-06 | CAT RATE => 9600 |
05-07 | CAT TOT => 1000mSec |
05-08 | CAT RTS => Disable |
07-12 | PC Keying => Off |
08-01 | Data Mode => Others |
08-03 | Other Display => 1500 |
08-04 | Other Shift => 1500 |
08-05 | DATA LCUT Freq => 100Hz |
08-06 | DATA LCUT Slope => 18dB/Oct |
08-07 | DATA HCUT Freq => 3000Hz |
08-08 | DATA HCUT Slope => 18dB/Oct |
08-09 | DATA In Select => Rear |
08-10 | DATA PTT Select => DAKY |
08-12 | DATA BFO => USB |
16-03 en 16-06 | HF PWR (en 50M PWR) => 50 |
Deze instellingen zullen vast niet de beste zijn, maar voor mij werkt het prima. Je kunt deze als leidraad gebruiken voor jezelf.
Voor de liefhebber heb ik nog een PDF gemaakt met daarin alle menu opties die de FT-891 heeft.
Deze vind je hier. Tip: print het uit en houd deze binnen handbereik.
De gele regels heb ik t.o.v. de 'default' instellingen aangepast.
- Details
- Geschreven door: André Berends
- Hits: 713
Eigenlijk is dit verhaal een zijstraat van APRS via het ISS, zaken als het uitrichten van een antenne en weten wanneer het ISS overvliegt zijn exact het zelfde.
Enige verschil is hier dat je alleen ontvangt en geen signaal verstuurd naar het ISS.
Om het signaal vanaf het ISS te kunnen ontvangen is een zichtverbinding te hebben. Hierbij 'zien' beiden stations (ISS en jouw radio) elkaar zonder dat er iets tussen zit zoals gebouwen, een dicht bos en zo meer.
Je kunt ook met een simpelel portofoon iets ontvangen, maar ook met een grotere mobiel of basis set op de juiste frequentie (145.800MHz).
Met een antenne kun je ook veel doen. Een eenvoudige rondstraler kan prima voldoen, echter omdat deze niet zozeer 'omhoog' kijkt maar rondom richting de horizon mis je het signaal dat meer van hoger aan de hemel komt. Dan mis je mogelijk toch een deel van die uitzending.
Dan komt een arrow-antenne mooi van pas. Dit is in mijn geval een 3 element yagi voor 2m en een 7 element yagi op 70cm die 90° ten opzichte van elkaar gemonteerd zijn op één drager. In het hierboven genoemde artikel heb ik hem in de hand. Andere opties zijn QFH antennes en Turnstile antenne of een grotere yagi systeem met een elevatie rotor zodat de antenne omhoog ge-eleverd kan worden. Nadeel van dat laatste: duur en redelijk complex.
Nu je het ontvangen voorelkaar hebt, gaan we proberen mee te 'lezen':
Het 'schrijven' van zo'n SSTV plaatje kun je ook weer op verschillende manieren doen. De meest eenvoudige manier is om de app 'Robot36' in je Android apparaat (smartphone/tablet) te installeren. Deze app maakt geruik van het microfoontje in je apparaat om de geluiden om te zetten in een plaatje op het scherm. Dus hier simpel je telefoon/tablet naast je radio te leggen en dan even mondje dicht. Niet vergeten de volume van je radio omhoog te zetten...
Mooiere manier is dat je de radio via een interface aan je laptop aansluit. Ikzelf gebruik dan een Yaesu FT818nd met een SCU-17 interface. Op de foto hier rechts-boven heb ik de spullen ook zo aangesloten. Voordeel hiervan is dat je eventuele toeschouwers ook een en ander kunt uitleggen waar je mee bezig bent.
Ook hier is het een kunst of uitdaging de antenne optimaal richting het ISS te laten wijzen. Per toeval leerde ik vandaag dat de android app "ISS Detector" hier een erg handig hulpje bij kan zijn. (Uitleg volgt mogelijk nog).
Terug naar het ontvangen en meeschrijven: Met programma's als MMSSTV en RX SSTV kun je dan de fluittoontjes die je hoort om zetten naar een plaatje dat dan vanaf het ISS uitgezonden wordt. SSTV mode is PD120, dit is een protocol die bepaald hoe snel de gehele afbeelding verzonden word (PD120 = 'fast 640 x 496' mode in 120 seconden), welke toonhoogte welke kleur is en zo voorts. Als alles goed aangesloten en ingesteld is, komt er vanzelf een plaatje inbeeld. Veel plezier er mee!!
HIeronder staan enkelen die ik zelf heb ontvangen op onder andere deze manier.
2024
2019
2015