Astronomie

Jawel, sterren kijken. Nu kun je denken 'wat is daar u zo bijzonder aan?'. Best simpel: onze aardkloot is slechts één rots in het hele grote universum.
De ster die het dichtst bij ons staat zien we dagelijks en onze levens worden daardoor behoorlijk beïnvloed => Jups, de Zon. Je kunt de zon bekijken met je eigen ogen, maar niet zonder hulpmiddelen.
Een zonne-eclips brilletje helpt al goed, je ziet een ronde schijf aan de hemel staan waar heel veel energie vanaf komt. Onze zon is een ster. Net als die lichtpuntjes die je 's nachts aan de (wolken loze!!) hemel ziet.
Het licht van 'onze' zon heeft 8 minuten de tijd nodig om naar ons toe te komen, een afstand van een slordige 140.000.000 (140 miljoen) km!. Als je naar de zon kijkt, kijk je eigenlijk naar de geschiedenis van 8 minuten terug.

Binnen onze zonnestelsel is er meer te bekijken, denk daarbij aan de planeten Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en ook Saturnus. De planeten Neptunus en Uranus zijn uitdagender om te bekijken.
Omdat dit deel van de ruimtevaart mij ook best kan boeien heb ik in het verleden een leuke telescoop gekregen van mijn schoonouders voor mijn verjaardag, een leuk ding om je eerste blikken te werpen het universum in.
Uiteraard is dan om te beginnen de Maan het eerste doelwit om te bekijken. Potdikke, wat zie je dan veel meer detail dan met je blote oog! Ook de planeet Saturnus kun redelijk bekeken worden hiermee.
Helaas was deze refractor telescoop (één met lenzen) niet van topkwaliteit, vooral het statief er onder niet. Deze was slapjes, en de 'mount' (het deel dat de telescoop zelf vast houd) was zo versleten.
Het plezier om deze kijker te gebruiken is dan zo verleden tijd.

Onlangs hadden we in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering, en heb ik deze telescoop eens uit zijn koffertje gehaald en gebruikt om (indirect!!) de verduistering zichtbaar te maken. Geen filters of oculairs in de telescoop, maar gewoon een stuk karton achter de focusser  (het deel waar de oculair in moet). Erg geinig dat je dan op een eenvoudige manier de zonsverduistering zichtbaar kunt maken.

Opnieuw gaat het weer kriebelen en ga je nadenken over wat je hier verder mee moet en wilt doen; kijken naar een 'kwaliteits' telescoop of de hele boel vergeten? Je hebt immers meer hobby's die je aandacht vragen.
Samen met Margriet in overleg, wat doen we.... gaan we hier iets mee doen of laten we het voor wat het is. Na kort wikken en wegen de knoop door gehakt en nu staat hier een het volgende:
Een Omegon Pro met 750mm focuslengte, 153mm buisdiameter F/5 reflector telescoop (spiegels) op een Skywatcher EQ5 3-poot met mount.
Het gebruikte oculair bepaalt welke vergroting je uiteindelijk krijgt als je er door kijkt, dus die moesten ook zorgvuldig gekozen worden. Na deskundig uitleg door een meneer van Robtics 2 oculairs mee genomen: 6.7mm (met 82° kijkhoek) en 28mm (met 68° kijkhoek), zo heb je resp. 111x en 27x vergroting. Er zaten helaas geen oculairs bij de telescoop zelf helaas, dus die kosten kwamen daar nog over heen.
Helaas hebben we nu nogal veel bewolking de laatste dagen, dus uitgebreid 'sterren loeren' is er nog niet mogelijk geweest, nog afgezien dat de nachten nu niet bijster lang zijn om daar uitgebreid gebruik van te kunnen maken (juni/juli).

Wel korte momenten gehad dat ik de telescoop buiten heb neer kunnen zetten en iets kunnen zien. Één van de sterren die ik wilde bekijken was Mizar, de middelste van de steel van het 'steelpannetje', de Grote Beer.
Ik wist dat dit op zijn minst een dubbelster moest zijn, heb dat n.l. met mijn blote oog al eens kunnen waarnemen. Nu met een telescoop zie je dat deze ster-systeem nog verder uitgebreider is: Mizar zelf is i.d.d. een dubbel-ster systeem, maar dat zie je zelf met het blote oog niet. Wat je dan wel ziet is een schijnbare dubbel-ster met de ster Alcor. Waarom schijnbaar?? Mizar en Alcor staan 5 lichtjaren uit elkaar en hebben geen direct invloed op elkaar.
Als je de telescoop er op zet zie je wel minimaal 3 sterren: Alcor, Mizar 'A' en Mizar 'B'. Ga je je verder verdiepen in Mizar blijkt dat zowel Mizar 'A' als Mizar 'B' zelf ook dubbel-ster systemen zijn, dus als je naar de middelste ster van de steel van het steelpannetje kijkt, zie je feitelijk dus in ieder geval 5 sterren op één schijnbare plek.
Toch wonderbaarlijk eigenlijk. Mizar ster-sytyeem staat op bijna 83 lichtjaar afstand, dus het licht dat je ziet is 83 jaar terug door die sterren uitgestraald. Je kijkt dus werkelijk 83 jaar terug in de tijd. Wie zegt dat je niet terug kan kijken in de tijd moet hier maar eens aan denken.

De Zon bekijken.

Omdat de telescoop ook gebruikt kan worden bij het bekijken van de zon zelf is het gebruik van een zonnefilter hierbij wel noodzakelijk. Dit filter zet je 'voor op' de telescoopbuis zodat het licht dat de zon produceert sterk verminderd word. Een soort eclips bril voor een sterrenkijker dus. Dus ook zo'n filter moest er komen. Gebruik je zo'n filter niet en je kijkt naar de zon weet je zeker dat je naar een oog-dokter kan, het is erg schadelijk voor je ogen om zonder een zonne-filter de zon te bekijken. Of je moet het indirect doen, zoals in het begin van mijn verhaaltje met 'zonne-projectie'.
Wat je dan ziet, afhankelijk van het gebruikte oculair, is best spectaculair te noemen. Vooral als er ook nog zonnevlekken te zijn zijn. Een gloeiende bal gas en plasma waar al ons leven van af hangt.

Nog te wensen...

Uiteraard heb je altijd wensen om je (nieuwe) hobby uit te breiden. Één ding is een 'volg-systeem' om de mount te sturen. Dit systeem draait je telescoop automatisch in de juiste richting om de draaiing van de Aarde te compenseren. Dit scheelt bij het observeren het prutsen met draaien aan één van de knoppen van de mount. Intussen heb ik zo'n systeem liggen, de motortjes zijn al aan de mount gemonteerd maar de accu hiervoor moet ik nog iets op verzinnen. De voeding is 6Volt, en de accu-pack is een houder voor 4 'D'-type batterijen. Ik koop me niet scheel aan die dingen omdat ik 2 stuks 12Volt/7Ah accu's heb voor een ander project die ook hier ingezet kunnen worden. Echter moet er een convertertje van 12Volt naar 6Volt tussen, een 'step-down' converter dus om het rendement zo hoog mogelijk te houden voor als de telescoop in het veld gebruikt gaat worden.
Dit systeem is ook handig als ik in de toekomst mijn EOS camera (40d of 7d) op de telescoop wil klikken om wat aan astro-fotografie te doen, maar dat is voor later.

Nu hopen op een paar heldere avonden en nachten.
Op dit stukje van mijn site wil ik mijn ervaringen en projectjes delen waar ik me mee bezig houd met betrekking tot astronomie.