Naast het elektronische aspect van de radio hobby geeft het mij ook een 'kick' en contact te leggen met een amateurstation met de zelfde hobby. Hiervoor zijn er verschillende manieren uitgedacht, ook weer door de zendamateur.
De oudste vorm van draadloos communiceren is morse, u weet wel; een seinschrift met punten en strepen dat door pieptoontjes verstuurd wordt.

In dit gedeelte probeer ik uitleg te geven met manieren van (draadloos) communiceren en welke technieken er bij komen te kijken.
Nu hoop ik al de opmerking "Je kunt toch ook met skype de hele wereld over?", klopt maar dan is de lol er voor mij er af.
Een idee: André Kuipers heeft in 2011-2012 een half jaar aan boord van het Internationaal Ruimtestation 'gewoond'. Voor de 'gewone' mens was het vrijwel onmogelijk daadwerkelijk met hem te spreken, er is immers geen gewone telefoon aan boord van het ISS dat je zo maar even kunt bellen alsof je een goede vriend belt aan de andere kant van de stad.
Gelukkig voor 'ons zendamateurs' is er aan boord ook radio apparatuur om met de radio contacten te leggen met onder andere scholen die zich voor school-contacten hebben aangemeld.
Met die zelfde radio kunnen radio-amateurs, dus ik ook, contact leggen met astronauten aan boord van ISS. Dit is mij met André Kuipers tot 2 maal gelukt: 3 maart 2012 en 19 april 2012. Van mijn gesprek op 3 maart heb ik een geluidsfragment online staan: ISS geluidsopnamen.

Er zijn dus verschillende manieren en technieken om te 'telecommuniceren'. Hier leg ik verschillende technieken uit die ik wel eens toepas.