NOM???


Wa's dat nu weer? NOM staat voor 'Nul-Op-de-Meter'. Iets met energie neutraal. Dit betekend dat het gas er uit gaat, je een warmtepomp in de tuin krijgt en een partij zonnepanelen op je dak.
Op zich heb ik totaal niets tegen het energie neutrale verhaal of milieu bewust wonen, dat er beter met het milieu omgegaan mag worden is wel duidelijk.
Helaas heeft Lefier (onze verhuurder) het idee opgevat om de wijk Emmerhout 'energie neutraal' te maken door hun huurders voor de keus te stellen of ze hieraan willen mee doen of niet.
Margriet en ik hebben in een eerdere poging al aangegeven dit plan niet te willen accepteren, ook niet na mooie verhaaltjes van Lefier: "Je gaat veel minder aan energie betalen!". Sorry, maar dat is al 1 leugen: wat je nu aan energie betaalt aan je energieleverancier, ga je straks aan Lefier betalen onder de noemer 'Energie-Prestatie-Vergoeding', EPV dus. Ten 2e wek je middels zonnepanelen ook zelf stroom op dat normaal verrekend wordt op je energie-nota. Die verrekening kan nu niet op de normale wijze plaats vinden omdat je al geen energie kosten betaalt aan de leverancier, maar in de vorm van EPV aan de verhuurder.
Kort samengevat investeer je in panelen op je dak en een warmtepomp in je tuin bij Lefier, maar het zal nooit je eigendom worden en je verdient er ook niets aan.
Nog afgezien van de financiële aspecten is de techniek van de warmtepomp ook nog niet ver genoeg om in de winter er warmpjes bij te kunnen zitten.
Diverse mensen in de buurt die in de vorige lichting wel aan het NOM-project hebben mee gedaan hebben er nu ontzettend spijt van. (Falende warmtepompen dus in de winter met een dikke jas op de bank, gordijnen die niet meer passen voor de ramen en nog meer.)
Helaas voor ons heeft 70% in 'onze' cluster ja tegen dit afschuwelijke project gezegd, aldus Lefier, dus moeten we hier aan mee werken ook al hebben we totaal geen belang hierbij.
Elders in de gemeente Emmen is een vergelijkbaar project (ook op initiatief van Lefier) volledig mislukt, en ook de Huurdersfederatie heeft Lefier een negatief advies hierover gegeven. Waarom Lefier dit dan toch door moet zetten is mij een raadsel, ook al weet men dat dit problemen gaat opleveren.
Nederland is ook volgens verschillende experts nog lang niet klaar voor de warmtepomp. Aan de techniek valt nog heel veel te verbeteren.

Dan komt vanzelf de vraag: slikken we dit als makke schapen, gaan we een rechter vragen hierover te buigen of (optie 3) verhuizen naar een andere stek?

Vele bekenden van ons riepen de optie 'kopen' ook goed te bekijken. Wij waren altijd in de veronderstelling dat kopen voor ons een onhaalbare zaak was, tot we van goede vrienden van ons een tip kregen gewoon eens bij een financieel expert te informeren wat er mogelijk is, vragen kost immers niets?
Deze meneer heeft ons in een uur veel duidelijk gemaakt na het vluchtig bekijken van de cijfers en de optie kopen behoort zeker met onze inkomens tot de mogelijkheden. Aangenaam verrast hebben we dit even laten bezinken en een week later de stoute schoenen aangetrokken en een afspraak gemaakt bij de Hypotheker.
Ook deze partij gaf aan dat kopen zeker een optie is, en hierop besloten een vervolgafspraak te maken om de cijfers exact op papier te zetten.
Dit betekend dus dat je financieel met de billen bloot moet, maar dan weet je wel waar je aan toe bent.
Ook zonder eigen inleg à €9000,- is het mogelijk een hypotheek aan te kunnen vragen maar omdat je dan een persoonlijke lening nodig hebt om de bijkomende kosten zoals de makelaar, taxateur, notaris, overdracht-belasting etc etc... te kunnen betalen zakt de maximale hypotheek wel fors. Na herberekenen met een lening zijn er voor ons toch nog mogelijkheden om als starters de woningmarkt op te kunnen gaan. Iets met een BKR registratie.

Dit betekend voor ons dus dat er meer mogelijkheden zijn ontstaan kwa woning keuze. Óf blijven huren met het risico dat je later alsnog een NOM-project ingetrapt word, óf toch kopen en zelf onderzoeken wat de mogelijkheden zijn tegen de tijd dat alle woningen van het gas af moeten zo rond het jaar 2050.
Op zich ben ik met onze huidige stek best tevreden, begin 2018 is onze badkamer volledig gesloopt en opnieuw opgebouwd omdat er schimmel aan de muren zat. Lefier heeft dat vocht probleem keurig opgelost en is in deze woning prima onder controle.

Voordeel van huren is dat de verhuurder jouw onderhoud betaalt, nadeel is dat je hierin zeer beperkt keus hebt hoe dat gedaan word (je mag alleen kiezen welke kleur tegeltjes in de badkamer geplakt worden) en je geen 'spaarpot' hebt voor later.
Het kopen heeft voor de toekomst ook voordelen omdat je dan spaarpot moet opbouwen omdat je de hypotheek moet betalen. Je kunt aan het eind hiervan zeggen 'dat is van mij!'. Bij huren betaal je maandelijks de huur, en dat geld ben je gewoon kwijt zonder dat je over een periode van pak-em-beet 30 jaar er iets voor terug krijgt, ja je hebt een dak boven je hoofd, maar verder niets.

Met kopen heb je het nadeel dat je de onderhoud zelf moet betalen, maar dan heb je wel de keus op welke manier je het doen wilt. Wil je alle kozijnen vervangen door kunststof, is niemand die je daarin tegen houd om iets te noemen. Jij hebt het voor het zeggen hoe, wanneer en door wie.
Voordeel hiervan is weer dat iedere verbetering ook waardeverhoging betekend voor je koopwoning.
Uiteindelijk zal koop goedkoper zijn dan huur (netto maandelijkse lasten), en dat maakt het kopen ook weer interessanter.

Maar het oriënteren heeft ons veel duidelijk gemaakt hoe voor ons de vork in de steel steekt. En dat valt me zeer zeker niet tegen ook niet voor de (verre) toekomst. De vrienden die ons een zetje in de oriëntatie richting hebben geven worden zeker bedankt!!

Wordt vervolgt dus; NOM-verbouwing toch slikken, verhuizen en opnieuw huren of toch koop...? Time will tell, maar stil zitten we zeker niet.

Reageren is niet mogelijk

Reageren op deze inhoud is automatisch uitgezet want deze inhoud is niet actueel meer.