EMCOMM uit Nepal
Wat een aardbeving is weten we allemaal wel, maar EMCOMM?
EMCOMM is een verkorting van "Emergency Communications" wat niets meer en niets minder is dan nood-radio-verkeer.
Sinds de vreselijke aardbeving in Nepal van afgelopen week zijn er op de korte golf (o.a. 14.205MHz, 7.100MHz) enkele noodnetten opgezet door radio-zendamateurs om hulp in te roepen voor de getroffen regio's.
Helaas zijn er ook lieden die na herhaaldelijk verzoeken de genoemde frequenties vrij te houden voor deze EMCOMM gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand is.
Opmerkingen als 'Nepal zoekt maar een andere frequentie op' (niet zelf gehoord) zijn in mijn ogen volledig misplaatst.
De 2 frequenties die ik net neergetypt heb mag ik gebruiken om een signaal de ether in te sturen. Maar juist omdat je nooit weet hoe ver jouw radio-signaal komt en daarmee de kans aanwezig is dat je de EMCOMM verstoord gebruik ik deze frequenties niet. Ik weet n.l. als vrijwillige hulpverlener dat communicatie zeer belangrijk is.
Of deze communicatie nu op HF, VHF of UHF is, via satellieten loopt of op welke manier dan ook... maakt geen moer uit.
Is er noodverkeer, houd dan die frequentie vrij. TENZIJ (!!) je er een deel van uitmaakt...
Op moment van dit schrijven hoor ik geen EMCOMM signalen uit Nepal, maar dat neemt niet weg dat mijn radio-signaal in Nepal te horen kan zijn.
Ook zijn er mensen die meer vertrouwen op de professionele hulpdiensten (niets mis mee hoor!). De praktijk wijst uit dat de radio-amateurs zoals ikzelf binnen enkele uren na een ramp al een signaal de lucht in kunnen sturen met een schreeuw om hulp, vaak nog eerder dan dat de professionelen al weten dat er een ramp heeft plaatsgevonden.Hoe komt dat nu? Eigenlijk heel simpel: overal in de wereld zijn er radio-amateurs (hier in Nederland zijn er al 14.000 roepletters uitgegeven las ik afgelopen week), allemaal op verschillende locaties. Kans is dus aanwezig ook dat er een zendamateur midden in een ramp-gebied woont met zijn apparatuur. Waarom wachten op de professionele hulpdiensten als je bijna direct al een communicatie lijn kunt opzetten? Simpel gesteld: als hier in Emmen alle vormen van communicatie uitvalt (internet, telefonie, GSM enz) door een grote ramp kan ik met het aansluiten van een aggregaat een communicatie punt opzetten door simpel een verlengsnoer uit het raam te gooien en een roep om hulp doen. Nu verwacht ik hier in Nederland niet direct zo'n grote ramp als een zware aardbeving, maar toch... de mogelijkheid van EMCOMM is er. (Denk ook eens aan die grote stroomstoring in Noord-Holland van enkele weken terug?? Ook het GSM met lag er tijdelijk uit...)
Ook professionele hulpverleners zijn voor hun communicatie afhankelijk van exact het zelfde waar 'wij' zendamateurs ook mee te maken hebben: propagatie, hoe gedraagt een radio-signaal zich door de lucht van punt A naar punt B.
Mijn oproep is dus: heb je niets met de EMCOMM te maken, houd dan de frequenties vrij die gebruikt worden hiervoor. Het kan mensenlevens kosten als je dit niet doet.