Login Form

Gezien op de weg

Als beroepschauffeur maak je wat mee op de weg. Is het (gelukkig) niet van je collega, dan is het zeker wel van een ander figuur.
'S middags haal ik kinderen van het speciaal onderwijs om deze veilig en wel thuis af te zetten. Bij het uitvoeren van je werk als chauffeur wordt er van je verwacht dat je veilig en vlot je ritten uitvoert.
Belangrijkste woord hierin is 'veilig'. Nu kun je zelf daar al een heleboel doen: goed opletten, op tijd je richting aangeven, juist voorsorteren en niet te hard rijden.
Naast voor je kijken moet je ogen en oren rondom hebben, gelukkig kunnen je ogen spiegels gebruiken die in en aan je auto zijn gemonteerd.
Helaas ben je voor de veiligheid op de weg ook nog eens afhankelijk van andere weg gebruikers waarvan de meesten gelukkig ook goed uitkijken en proberen geen ongelukken te maken.
Jammer genoeg zijn er ook van die gesjeesde yuppen in dure auto's (van de baas dan weer) die de meest idiote capriolen moeten uithalen om toch zo dicht mogelijk bij de streep van de stoplichten te kunnen komen.
Hier enkele zaken die ik bijna dagelijks op de weg zie:

- Op het laatst invoegen zodat een ander vol in de remmen moet
- Rechts inhalen, om vervolgens links geen ruimte te vinden en daarom met een middelvinger tegen het voorhoofd te tikken (situatie: afgezette rechter rijstrook)
- Al rijdend met een telefoon aan het linkeroor geen richting aangeven zodat degene daarachter zich de pleuris schrikt bij invoegen
- Als een idioot bij de verkeerslichten weg racen om vervolgens bij de volgende er weer naast te komen staan

Als klap op de vuurpijl: vanmiddag een rode Volvo, oud model station met drie (3!!) kinderen los in de kofferruimte! Hoe idioot kun je zijn, en helemaal als het om kinderen van een ander gezin gaat dan je eigen? Ik vraag me wel eens af waar het verantwoordingsgevoel van die automobilist is gebleven. Jammer dat Oom of Tante agent het niet gezien heeft.
Ik moet er niet aan denken dat met die auto met die kinderen in de kofferruimte een kop-staart ongeluk gebeurt: geen gordels en geen stoelen in die kofferbak. Kinderen worden gelanceerd alsof het ongeleide projectielen zijn... brr, het griezelt me toe.

Ben ik dan wel de perfecte chauffeur?? Nee, maar ik doe mijn best. Toegegeven, ik vergeet ook wel eens een richting aan te geven, maar 5-10x achter elkaar geen richting??? Nee, dat mislukt mij zelfs niet. Handheld bellen?? Laat maar rammelen, als het belangrijk is bellen ze wel weer opnieuw en anders bel ik later terug wanneer ik dat nodig vind. Kinderen in de kofferbak?? No way!! Daar komen alleen koffers en tassen...
Eerlijk is eerlijk.. Sinds ik voor mijn inkomen op de weg zit ben ik wel anders naar het auto rijden aan gaan kijken. Na een uitleg van een collega chauffeur waarom zus-of-zo in bepaalde situaties wordt het helemaal duidelijk. Eigenlijk zou iedere chauffeur één of twee keer per jaar een dag naar de rijschool moeten voor een bijspijkerles. Je leert er altijd wel wat...