Login Form

TV-perikelen

TV kijken

Net voor de kerstdagen sneuvelde de TV waar Margriet en ik naar keken in de woonkamer. Uiteraard op de meest ongunstige moment: zaterdag avond!
Een 'pang' en het beeld werd zwart, en bleef zwart... Geluid deed het nog, maar dan kun je net zo goed een radio aanzetten.
Nu ben ik zelf wel een liefhebber van film kijken, niet van die kleffe 'tear-jerkers' of wel drama's. Actie- comedy- animatie en fantasy-films kunnen mij best bekoren.
Dus de zondag zoeken naar een nieuwe TV. Gelukkig zijn de webshops 24 uur per dag bereikbaar, dus bij een webshop een TV gezien, goedgekeurd en besteld. Het mooie van deze webshop is dat je een uur na het bestellen de TV al kunt halen, mits op voorraad uiteraard (BCC dus). Mijn keuze was gevallen op een 32" Samsung LCD, type 'UE32EH5300'. Deze TV heeft een hele rits mogelijkheden waarvan je technisch aangelegd moet zijn om het enigszins te begrijpen. Het komt er op neer dat deze TV gelijk een media-player is waarmee je ook nog Youtube, Facebook en zelfs twitter kunt kijken... Hier was ik n.l. ook al een tijdje naar aan het zoeken.
Mijn allereerste indruk van de nieuwe TV was al 'jaw-dropping': scherp beeld waarbij je gaat afvragen 'waarom nu pas?' Een hele verbetering ten opzichte van de kapotte TV. En dat al met een analoog TV signaal.
Tot voor kort moest ik de DVD/HD-recorder (Jups: Samsung) via de 'oude' manier op de TV aansluiten: via SCART (= analoog). De oude TV had n.l. nog geen HDMI (=digitaal). Dus bij de TV gelijk een HDMI kabel gekocht om de DVD-recorder ook met HDMI aan te sluiten. Een aangename verbetering kan ik je vertellen.
Omdat de DVD/HD-recorder geen DVD's meer afspeelt maar nog wel op harddisk werkt, ook gelijk gekeken naar een DVD/BlueRay speler. Ook hier is het Samsung geworden. Bijkomend voordeel is dat je met één afstandbediening alle 3 de apparaten uitzetten kunt. Handig dat Anynet+
Potjandikke.... Ook DVD kijken gaat nu op een rag-scherp beeld, wat een verschil is dit zeg!
Om een idee te krijgen: de animatie film 'Polar Express' kent een scene waarbij de trein een berg af raast vergelijkbaar als een achtbaan. Naar beneden razend keert je maag bijna om alsof je er zelf in zit...

Digitaal TV vs Analoog TV

Zoals ik hierboven al schreef is het verschil tussen analoog- en digitaal film kijken al een behoorlijk verschil. Aangezien we hier in Emmen in het Ziggo gebied zitten, kent hun standaard Tv-abonnement ook naast 25 analoge zenders een hele waslijst digitalen, waaronder enkele HD kanalen.
Dus ik heb gekeken naar de digitale mogelijkheden. Op een extra kastje bij de TV en de daarbij behorende afstandsbediening zat ik eigenlijk ook niet te wachten. Gelukkig bood de nieuwe TV ook hier uitkomst; een CI+ module. Dit is een insteek-kaart wat op een PCMCIA kaart lijkt voor laptops. Een digitale ontvanger zit er dus al ingebouwd in de TV. Nu nog zoeken naar zo'n CI+ module. Snel gevonden, en gelijk zo'n Ziggo-smart-card regelen...
Na installatie van die CI+ kaart en smart-card nog een keer een open mond van verbazing: Opnieuw een zeer scherp beeld op TV van de zenders die in het standaard pakket zit. Zo ook de beelden van Frozen Planet dat afgelopen week op TV (Nederland 2) uitgezonden werd.
Met andere woorden: Margriet en ik kunnen nu zeker 60 TV zenders bekijken, waarvan er 16 full-HD. En dat zonder extra ontvanger bij de TV.
Had het eigenlijk al veel eerder willen doen, maar nu was de noodzaak van een nieuwe TV er, en gelijk de kans van upgraden aangepakt: van analoog naar digitaal!