Login Form

Serious Request/Bezuinigignen

3FM Serious Request


Ieder jaar, één week voor de kerstdagen, houd 3FM een geldinzamelactie voor het Rode Kruis. Dit is al vanaf 2004, dus dit jaar voor de 9e keer.
Nu is dit niet zomaar een inzamel actie, maar de radiomakers eten hierbij 6 dagen niet... Ze worden uiteraard bijgestaan door een hele ploeg mensen die de gezondheid van deze 3 DJ's in de gaten houden. Dit jaar zijn Giel Beelen, Gerard Ekdom en Michiel Veenstra de 3 DJ's die 6 dagen niet eten tijdens dit festijn. Om toch niet na 2 dagen om te vallen van de honger krijgen deze 3 mannen wel diverse shake-jes om toch iets binnen te krijgen. Heeft iets te maken met de maag, die niet 6 dagen werkloos kan zijn...

Wat mij opvalt bij dergelijke acties waarbij om een financiële bijdrage gevraagd wordt dat ze (wie dan ook) heel veel bij elkaar sprokkelen. Vorig jaar haalde Serious Request meer dan €8.000.000,- op. Een heel bedrag is dat!
Er wordt grif betaald voor één plaatje dat dan door de DJ die op dat moment 'dienst' heeft. Hoe de betaler aan het geld gekomen is varieert enorm: een spaarpot wordt geplunderd, een sponsor-loop gehouden, kerststukjes worden gemaakt en verkocht of heel simpel: gewoon uit de portemonee... creativiteit alom.

Bezuinigingen


Sinds 2007 zit bijna de hele wereld in een Kredietcrisis. Wat dat nu exact is weet ik niet precies, maar het komt er op neer dat de banken niet zo snel meer geld lenen aan de landen, bedrijven en collega banken die het dan nodig hebben. Als gevolg hiervan komen de banken die juist geld nodig hebben om haar cliënten te kunnen bedienen fors in de problemen. Hierdoor moeten de regering van verschillende landen 'hun' banken helpen. Dit doen ze door forse bezuinigingen uit te schrijven.
Nu zijn de bezuinigingen op zich niet het probleem, maar waar die bezuinigingen vallen wel... Defensie moest €1.000.000.000 (één miljard euro!) inleveren en dit jaar is de BTW van 19% naar 21% gegaan, hierdoor worden de producten in de winkels duurder.
Helaas voor de consument (dus de belastingbetaler) zijn de cijfertjes op de loonstrookjes niet gegroeid...
Met andere woorden: we hebben minder te besteden (denken we).

Opvallend

Wat mij nu opvalt is dat ondanks de Kerditcrisis toch ieder jaar weer meer geld opgehaald wordt bij de jaarlijkse 3FM Serious Request, of welk ander goed doel dan ook, dan het jaar er voor.
En toch klagen heel veel mensen steen-en-been dat ze steeds minder te besteden hebben. Als ik kijk naar wat de goede doelen binnenharken heb ik niet de indruk dat dit ook werkelijk zo is... Ongelofelijk, maar miljoenen Euro's worden er verzameld!
Je zou verwachten dat als er daadwerkelijk minder te besteden is, dat de goede doelen hier onder te lijden hebben. Maar niet dus... Wie het weet te verklaren in eenvoudige jip-en-janneketaal mag mij een e-mail sturen. Of ik snap helemaal niets van wat geld heet, of er is iets wat toch niet te snappen valt.
Nu gun ik de goede doelen hun centen wel, maar gaat ook alle geld naar dat doel of blijft er heel veel aan de spreekwoordelijke strijkstok van de grote dirigent (directeuren) hangen?

Wie het weet, mag het uitleggen...