Login Form

De Mast (Deel 6 en slot)

Het is af!!!

In het weekend van 13 juli j.l. heb ik alle antenne spul van het dak gehaald. Voordeel hiervan is dat je kleine onderhoud kunt plegen en eventueel een antenne opnieuw kunt afregelen. Dit was nodig bij mijn 70cm yagi (25JXX70). De SWR hiervan was 1:1.7, beetje te hoog naar mijn smaak. Deze heb ik op 'ground level' naar beneden kunnen krijgen tot 1:1.3, best acceptabel vind ik.
In "De Mast (deel 5)" kon je lezen dat ik deel 2 op deel 1 heb kunnen zetten, maar bij het neerhalen is er een ongelukje gebeurd. De hulpmast die haaks op deel 2 gemonteerd zat boog opzij en nam daarbij een steigerbuisklem mee die op de mast zelf gelast was. Gevolg: mastpoot gescheurd op de plek van de klem. Dus eerst laswerk laten doen om vervolgens opnieuw te gaan opbouwen. Dus reparatie materiaal bestellen en nieuwe klemmen regelen.
Alle reparaties waren vlot gedaan met hulp van mij pa die e.e.a. wel wilde lassen (TNX Pa!). Na het lassen eerst de boel ontbramen en in de hammerite zetten. Op die plek komt dan alsnog de hulpmast maar die word nu wel gefixeerd met schoorlijntjes, dus opzij vallen is er niet meer bij.
Met een stuk oranje touw (8mm dik gedraaid touw) van 100mtr en 2 dubbele katrollen een hijssysteem gemaakt om de boel omhoog kunnen takelen.
Eerst de mast op stand 90º (4 meter boven de grond) en dan de antennes en bekabeling monteren. Gelukkig had ik nog een RVS buis die als poot dienen kon, maar ik weet wel dat ik voor de volgende keer toch op zoek ga naar een bouw-stempel... geeft toch een prettiger gevoel.
Na de opbouw moet de hele zwik nog omhoog. Even slikken en ik dacht aan een Trifor staaldraadtakel. Op vrijdag 15 augustus deze opgehaald bij een verhuurbedrijf, maar helaas weigerde de takel dienst (takel terug gebracht en geen cent betaald... Service bestaat dus nog!)
Dan toch maar aan dat touw sjorren en hopen dat het goed gaat. Gelukkig ging het heel vlot en een stuk eenvoudiger dan ik zelf dacht, binnen 5 minuten stond alles overeind.
Nu heel rap de bouten er in (bij het scharnierpunt) zodat de boel niet om kiepert en de hulpmast als overtollig ballast er af gehaald kan worden.
Met 3 man (ikzelf en 2 buurmannen) op het dak en een 4e beneden (broer René) is de klus snel geregeld, en kan het afmonteren van de bekabeling beginnen.
De eerste resultaten zijn goed te noemen, het relais in Utrecht (PI3UTR op 145.575MHz, -0,6) is bij vlagen hoorbaar maar kan er net niet over werken.
De richtantenne's werken ook naar behoren en het eerste QSO op 2mtr is gelogd (PA25SCH, Lighthouse in Den Haag) Ook de EndFed hangt weer in de boom waar het eerst ook hing, maar nu als 'sloper', voeding op 12 meter, en het eind op ongeveer 4 meter.
Nog te doen: een rondstraler naast de mast monteren voor de mobiel setje beneden in de keuken, maar dat heeft nu nog geen prioriteit.
Bij deze nog even dank aan René PA2RU, mij pa en de 2 buurmannen voor hun hulp!

Hier enkele foto's:

Vertical gemonteerd

Bezig met opbouwen

Klaar vor optakelen

Staat overeind!

En rotor werkt ook
PS.: De rondstraler lijkt niet scheef te staan, dat staat hij ook.  De buis heeft bij een storm een paar jaar terug een knik gekregen op één meter van de onderkant Ik heb de buis dus omgedraaid, wat boven zat zit nu in de rotor geklemd.