Login Form

De Mast (deel 5)

STAPELEN!!!

Langzamerhand wordt het wel wat. Het gaat niet snel, maar dat hoeft voor mij ook niet.
Afgelopen weekend (zondag 13 juli '14 om precies te zijn) heb ik al mijn antennespul van het dak gehaald. Een kale bedoening zal ik je zeggen.
Voordeel van dit is dat je zowel de rotor als steunlager kunt passen in de te plaatsen mast. Nu zul je zien: het past niet!! (rotor wel, maar het lager niet). GRRR!
De rotor past perfect, hier is geen extra werk voor nodig. Helaas voor het lager wel: Mij was verteld dat de top-platform 'klaar' is voor een GS-65 steunlager van Yaesu. Mooi niet dus, volgens mij past het kleine broertje van de GS-65 wel, maar die heb ik niet.
Het platform moet dus worden aangepast: 4 nieuwe gaten boren à 8.5 mm en het gat waar de buis door moet is ook wat aan de krappe kant. Gelukkig heb ik wel boortjes maar met een accuboormachine is het onbegonnen werk. Ergens in een stalen koffertje heb ik nog een hele oude boormachine liggen van mijn opa (PA3FES, SK) dus die maar opgeduikeld.
Na een dag boren en zagen is het helemaal in orde: gat vergroot, en de 4 montage gaten zitten op de juiste plek!
Helaas is mijn oog ook op een scheurtje in het lager gevallen: de bus waarin een M8 bout gedraaid moet worden bevat een scheurtje. Helaas was daarbij ook het schroefdraad beschadigd geraakt. Gelukkig kon dat opgelost worden met een setje M8 draad-tappen. René (mijn broer) heeft zich daarop uitgeleefd.
Ook bij het demonteren van de antenne's vanaf het dak is er een M8 RVS bout beschadigd geraakt. Ook hier: stukje afzagen, draad repareren met een draad-snijdplaat en de moer met een draad-tap (die klem komt dus op de 70cm hark).
Vandaag heb ik met een buurman deel 2 op deel 1 kunnen zetten, ik had meer wurgen en kracht-leveren verwacht, maar dit is mij 100% mee gevallen. Een hulp buis haaks op de mast-sectie gemonteerd, en daaraan een stuk touw geklemd. Eerst handmatig omhoog drukken, en daarvandaan vanaf het dak omhoog trekken.
Hierbij kwam een extra paar handen van de buurman 2 deuren verder wel van pas (TNX Jan!)
Gevolg deel 2 staat overeind! Morgen verder...