Login Form

De Mast (deel 3)

De Mast (Deel 3)

Het heeft een tijdje stil gelegen om verschillende redenen, maar aankomende week worden er vervolgstappen gezet om mijn mast in de benen te krijgen.
Aanstaande woensdag (11 juni '14) wordt de fundering geplaatst. In tegenstelling tot mijn eerdere artikelen over mijn mast (zie De Mast (deel 2) ) ben ik toch overstag gegaan en heb een bedrijf gevonden dat tegen een zeer acceptabel bedrag 3 grondankers de grond in draaien wil.
Voor een offerte heb ik duidelijk verteld dat ik een 12mtr mast wil plaatsen met 2 (lange) yagi's en een vertical daar bovenop.
Intussen zit de mast helemaal in de hammerite hamerslag grijs/zilver en heb de grondkabel voor het elektra in de schuur omgeleid, dus die zit niet meer in de weg voor de fundering. Overige leidingwerk (gas, water en afvoer) ligt er niet, dus de weg is vrij om de grondschroeven er in de draaien. Één maar: de funderingen vragen draadstangen van maat M24, en de gaten onder in de mast zijn 20mm, gaat dus niet passen. Gelukkig kunnen de mannen van de fundering hier wel iets aan doen.

De basis is een gelijkbenige 3-hoek waarbij de gaten op ongeveer 520mm (±10mm) van elkaar zitten. En ik maar denken aan een basis van 70cm... valt dus een stuk kleiner uit.
Dus woensdag gaat deel 1 omhoog, en wordt vast gezet op de fundering. Uiteraard als de fundering niet goed in de grond blijft zitten nemen de heren de funderingen mee en gaat de rekening er heel anders uitzien (dan moet ik wel aan het beton draaien..)

Waarom toch gekozen voor schroef funderingen in plaats van een betonblok?

Eigenlijk heel simpel: Ik zag tegen het maken van een betonblok op, mede door het gebrek aan ervaring hierin. Ook het lassen van een kooi van draadstangen en betonijzer is niet aan mij besteed.
Om maar te zwijgen over het draaien van het beton zelf. Kosten zullen gok ik ongeveer het zelfde zijn als die ik nu heb met de schroef fundering.
Groter voordeel is: het is in een uur (of met uitloop 2 uurtjes) geregeld terwijl je met het zelf draaien van beton echt een dag nodig hebt, en dan is het beton ook niet direct droog en hard. (hoe lang duurt zoiets nu eigenlijk??)
Na het indraaien van de fundering kan direct deel 1 van de mast rechtop en op zijn plek gezet worden. Hoe ik daarna delen 2 en 3 hierop krijg is van latere zorg, als de basis staat kan men verder.